Hlavní obsah

Je stárnutí punk a mají ženy po šedesátce právo fotit se nahé? Nejen o tom Bubliny s Irenou Obermannovou

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaká je Irena Obermannová? Mnohé o ní řeknou její knihy, z nichž některým se dostalo možná až nechtěné pozornosti. Není ale „jen“ uznávanou spisovatelkou a scenáristkou. Především je to milující máma a babička, feministka a žena, která si pevně stojí za svými názory. A skvělý první host videopodcastu Bubliny.

Článek

Spisovatelka Irena Obermannová je první host našeho nového videopodcastu Bubliny. Kromě její nové knížky Babička Is Not Dead jsme probíraly i smršť po Tajné knize, proč si její vnučka myslí, že by měla mít po boku růžového dědečka, a co jí muži posílali, když nedávno zveřejnila svoji nahou fotku:

Bubliny: Irena ObermannováVideo: Proženy.cz

Napsala Deník šílené manželky, Tajnou knihu i Babičku. A její knihy si na nedostatek pozornosti rozhodně nemohou stěžovat. Stejně ani ona sama. Je upřímná, osobitá, netrpí studem, a třebaže by se mohlo zdát, že nejčastěji píše o vztazích, jejím hlavním tématem je mateřství. Sama je milující matka dvou dcer a babička, která svá vnoučata pravidelně hlídá, aby jejich mámy měly šanci se realizovat.

Babička Is Not Dead. A co růžový dědeček?

Když jsme s Irenou Obermannovou domlouvaly termín našeho setkání, neřešila ani tak diář plný pracovních záležitostí, jež bezesporu má. Řešila, aby naše povídání nekolidovalo s hlídáním vnoučat. „Být dcerám podporou, aby mohly pracovat, je pro mě naprosto zásadní. Navíc mě vždy zajímali lidé, ti moji. Z hlídání jsem sice někdy unavená, ale vidím v tom pro sebe obrovský smysl,“ objasnila svůj pohled na věc.

Je prý babička popletená, ale velmi ji baví dětská fantazie. A vzpomněla na roztomilou situaci, kdy se jí Lola, holčička její dcery Bereniky Kohoutové, zeptala, jestli má nějakého dědečka: „Prý bych totiž nějakého měla mít. Zeptala jsem se jakého a ona měla jasno. Růžového.“ Stála by Irena Obermannová o dědečka jakékoli barvy? A dává si od vydání Tajné knihy pozor, aby o svých vztazích neprozradila příliš?

Foto: Proženy.cz

Začínáme! Bubliny jsou tady a s nimi moderátorka Katka Osičková a Irena Obermannová jako první hostFoto: Proženy.cz

Tajná kniha? Takové reakce jsem nečekala!

Nejdřív jsme si povídaly o knize, která Ireně Obermannové v těchto dnech vyšla a v níž se její hrdinka Xénie rozhodne vyhledat bývalé partnery a zjistit, proč se kdysi rozešli. Probraly jsme i to, jak čtenáři vnímali, když vydala román Babička.

A já jsem se nemohla nezeptat na knihu, která vyvolala největší rozruch: na Tajnou knihu, v níž – jak se nakonec ukázalo – popsala svůj vztah s Václavem Havlem: „Pro mě je na tom nejvíc absurdní, že píšu pořád stejně. Najednou ale byli všichni překvapení, protože se to týkalo někoho nedotknutelného a já jsem se ho dotkla po svém. Idol jsem potřísnila milující člověčinou, milující ženskostí a ukázalo se, že se to nesmí.“

Co ještě bylo tématem? Nahé ženy po šedesátce, vztah s bývalým manželem i to, čím milovnici Itálie dostal New York.

Načítám