Hlavní obsah

Milovník módy Václav Havel navrhoval šperky a radil svým ženám

Foto: Horázný Josef, Štěrba Martin, ČTK

Foto: Horázný Josef, Štěrba Martin, ČTK

Reklama

Ve čtvrtek 9. března proběhne slavnostní inaugurace a novým prezidentem ČR se stane Petr Pavel. Krátce po volbách se řešilo, že vyhrál i díky do detailu propracované image. Je styl oblékání pro prezidentskou funkci zásadní? Možná budete překvapeni, jak důležitý byl i pro Václava Havla.

Článek

Módní návrhářka Štěpánka Pivcová stála za proměnou image budoucího českého prezidenta Petra Pavla. I díky ní působil a nadále působí jako státník západního stylu – sama uvedla, že se nechala inspirovat hollywoodskými fešáky typu George Clooneyho nebo Roberta Redforda.

A protože bývá Petr Pavel často přirovnáván k Václavu Havlovi, oslovili jsme jeho bývalou osobní tajemnici a mluvčí a zeptali jsme se, jak to měl Václav Havel s módou a zda svůj styl řešil. Jak Sabina Tančevová na prvního rezidenta České republiky vzpomíná?

Byl styl, vzhled a oblékání něco, co Václav Havel řešil?

Václav Havel, sám umělec, se zajímal o umění obecně – o výtvarné umění, architekturu, design – a měl rád pěkné věci. S tím souvisí i to, že mu záleželo na jeho vzhledu a také na vzhledu jeho ženy. Byl gentleman, takže byl elegantní i třeba v džínech, ke kterým nosil většinou sportovní sako, košili a úpletovou vestu.

Jak oblékání probíhalo, byl na to nějaký plán?

Když cestoval, ať už pracovně, nebo soukromě, tak bylo potřeba vždy promyslet, jaké oblečení s sebou zabalit. Řídilo se to většinou podle programu cesty: v oficiálních programech, takzvaných minutovnících, bylo vždy ke každému bodu programu vyznačeno, jaké oblečení je předepsané nebo doporučené. S tím mu pomáhala i jeho garderobiérka, která se mu mnoho let o oblečení starala. Dávala obleky a kravaty do čistírny, žehlila košile…

Foto: Noseková Jana, Hejzlar Jaroslav, ČTK

Václav Havel si zakládal na vkusném vzhledu sebe i své ženyFoto: Noseková Jana, Hejzlar Jaroslav, ČTK

Jak byste jeho přístup k módě a vůbec jeho styl popsala?

Václav Havel byl velmi pečlivý, takže se vždy správně oblékal tak, jak se to na akci, na kterou mířil, hodilo. Za léta v nejvyšší funkci znal dobře protokol a věděl, kdy se má obléknout formálně a kdy stačí smart casual. Rád chodil oblečen formálně, slavnostně, ale stejně tak měl rád i své pohodlí a na dovolených si užíval sportovní outfity. Sám nebyl nijak výstřední, ale ani úplně nenápadný – jeho styl byl rozhodně vkusný.

Měl něco typického, co k němu patřilo?

Mluvíme-li o prezidentském i postprezidentském období, řekla bych, že měl rád vesty a pulovry, byla pro něj typická červená úpletová vesta, kterou nosil do sportovnějšího saka, ať už k šedým kalhotám, nebo k džínům. Také snad mohu prozradit, že používal pudr, protože věděl, že když ho kamery zabírají, tak nevypadá dobře, když se obličej leskne. Jednou pudr zapomněl, tak jsem mu půjčila svůj.

Vyvíjel se nějak módní styl Václava Havla?

Řekla bych, že částečně ano. Stále hovoříme o prezidentském období, které vyžadovalo přesné znalosti protokolu. Přestože Václav Havel vyrostl v rodině, která ctila pravidla etikety a měla je osvojená, tak v době jeho prezidenství určitě hrála roli i inspirace při setkání s jinými prezidentskými nebo královským páry, zvláště v prvních letech funkce. Václav Havel si dával záležet, aby byli – co se oblečení týká – se ženou reprezentativní jako první pár, zvláště tedy první dáma.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Úpletová vesta a sportovní sako, to byla oblíbená kombinace Václava Havla. A slušelo mu to i po boku druhé manželkyFoto: Peška Stanislav, ČTK

S kým se radil, komu v otázce image důvěřoval? Měl oblíbené některé značky?

Pokud vím, tak se radil spíše obecně při poradách s kolegy v kanceláři před nějakou akcí nebo cestou, zda se obléknout tak, či onak, ale konkrétně při výběru a nákupu oblečení se radil jak se svou první ženou Olgou, tak později s Dagmar.

Neřekla bych, že měl oblíbenou některou konkrétní značku, ale měl rád kvalitní oblečení včetně doplňků – například pěknou peněženku nebo pouzdro na brýle značky Louis Vuitton. Václav Havel měl smysl pro detail, vždy dbal, aby kravata s kapesníčkem v saku ladila a hodila se k typu akce, měl slavnostní kravaty i s neutrálními či decentními vzory. Jeho smysl pro detail se projevoval nejen v oblečení, ale také například během výzdoby sálu pro nějakou významnou akci, jako byla třeba slavnostní večeře ve Vladislavském sále během summitu NATO.

Do malého bločku si tužkou nakreslil secesní motiv, který ho zaujal ve výzdobě Smetanovy síně. A nechal se tím pak inspirovat při návrhu šperku…

A jaký dress code na Hradě vyžadoval?

Dress code na Hradě určoval prezidentův program a to se týkalo i jeho spolupracovníků, kteří se s ním programu účastnili. Když se očekával příjezd zahraniční státní návštěvy, návštěva některého českého ústavního činitele nebo tisková konference, platil samozřejmě pro pány oblek, pro dámy kostým. Pokud byl den, kdy probíhaly méně formální pracovní schůzky, mohlo být oblečení smart casual, tedy rozhalenka bez kravaty, ale takových dnů bylo spíše méně a většinou byli pánové zvyklí nosit obleky. Pro zaměstnance, kteří se prezidentova programu neúčastnili, mohla být pravidla pro dress code volnější, záleželo na každé jednotlivé pozici a s tím spojených úkolech a jednáních.

V prvních letech prezidentství Václava Havla byl zaveden takzvaný svetrový den, kdy bylo možné jeden den v týdnu – myslím, že to byla středa – být opravdu v neformálním oblečení. V takovém, na které byli přátelé z disentu, kteří tvořili hlavní tým poradců a tvůrců nové struktury kanceláře, zvyklí a mohli si tak dopřávat tento jeden den pohodlí. Ale i to se nakonec nepodařilo dlouho udržet právě kvůli programu, který si žádal formální oblečení.

Foto: Novák Tomáš, ČTK

Václav Havel si zakládal na tom, aby měl i vhodně zvolenou kravatu podle typu akceFoto: Novák Tomáš, ČTK

A čistě osobní otázka… Jaký Václav Havel byl? V čem byl jedinečný?

Václav Havel byl jedinečná osobnost po všech stránkách. Byl to vizionář, umělec, intelektuál, charismatická světová osobnost a hlavně laskavý, citlivý, empatický, dobrý člověk. Maminka ho vedla k výtvarnému umění a on sám zamlada maloval, takže to v něm zůstalo celý život.

Pokud se bavíme o módě, tak jedinečný byl i v tom, že navrhl některé šperky i šaty pro paní Havlovou. Pamatuji si, jak jsem s ním byla na koncertě v Obecním domě a on si do malého bločku tužkou nakreslil secesní motiv, který ho zaujal ve výzdobě Smetanovy síně. A nechal se tím pak inspirovat při návrhu šperku, který nechal pro paní Havlovou vyrobit na zakázku.

Vidíte nějakou podobnost mezi Václavem Havlem a Petrem Pavlem?

Pokud jde o podobnost s nově zvoleným panem prezidentem, určitě můžeme najít podobné rysy. Na první pohled je to klid, rozvaha a zodpovědnost. Václav Havel uměl ovládat své emoce a vždy zachovával klid, i když řešil nejrůznější komplikované situace nebo musel zaujmout stanovisko k vážným problémům. I on vstupoval do prezidentské funkce s tím, že bude občanským prezidentem a bude trávit čas především mezi občany. Ale oficiální pozvání k návštěvám, k účasti na nejrůznějších summitech či světových fórech se hrnula z celého světa, k tomu měl také spoustu povinností vyplývajících z ústavy – včetně jmenování a přijímaní českých velvyslanců, nástupní audience zahraničních velvyslanců, jmenování soudců, profesorů a tak dále –, takže oficiality nakonec převážily. V každém případě jsem šťastná, že se nově zvolený prezident Petr Pavel hlásí k odkazu Václava Havla a chce na něj v mnohém navazovat.

Reklama

Načítám