Hlavní obsah

Už podruhé se mi podařilo vrátit se do života: Podcast Bubliny s Janem Potměšilem

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci 80. let byl vycházející filmovou hvězdou, ale jeho let vzhůru zhatila v roce 1989 tragická autonehoda. Svůj život nakonec vybojoval zpátky a na invalidním vozíku žije velmi aktivně. Co ale bylo důvodem jeho nedávné skoro dvouleté vynucené pauzy? Hostem podcastu Bubliny je herec Jan Potměšil.

Článek

Jaké je to dvakrát bojovat o život? O tom ví své host podcastu Bubliny Jan Potměšil.

Zamlada létal jako švec Jíra v oblacích, byl hvězdou filmu Bony a klid, hrál v Činoherním klubu a v Divadle na Vinohradech a vášnivě se věnoval sportu. V roce 1989 byl i jednou z výrazných osobností sametové revoluce, ale jeho život zásadně ovlivnila tragická autonehoda. Doktoři mu dávali jen 7% šanci na přežití, ale on se po třech měsících probral z kómatu. Zjistil, že Václav Havel je prezident a že může hýbat jen očima.

Z nemocnice se dostal až po dvou letech. Naučil se žít na vozíku a vrátil se k herectví a milovanému divadlu. Je dlouholetým členem divadelního spolku Kašpar, za ztvárnění titulní role v Shakespearově hře Richard III. získal Cenu Alfréda Radoka. A své herecké zkušenosti předává i dál.

V podcastu Bubliny jsme si povídali s Janem Potměšilem o tom, jak se sportuje na vozíku, jak znovu bojoval o život i která role je jeho osudová.

Bubliny: Jan PotměšilVideo: Proženy.cz

Podruhé vyhrál boj o život

Jeho osudovou rolí je Charlie v Růži pro Algernon. Hraje ji dodnes, ale v programu teď delší dobu nebyla. Proč? Že by zpomalil? Ano, ale ne dobrovolně. „Měl jsem pauzu rok a půl, kdy jsem byl rok hospitalizován a následně v domácím ošetřování. Tělo si řeklo a jak vážná ta krize byla, vědí především lékaři. Když jsem se jich ptal, kdy to skončí, odpověděli mi, že je to na dlouho.“

Foto: Proženy.cz

Jana Potměšila zpovídala Kateřina OsičkováFoto: Proženy.cz

Nejoblíbenější bublina

Ať se Jana Potměšila zeptáte na cokoli, skončí u divadla. Rád tráví čas s rodinou, se svou ženou Radkou a dvěma syny, ale jako ryba ve vodě se cítí na prknech, co znamenají svět. Netají se tím, že má štěstí na lidi: „Nejbližší mám hluboko v srdci, ale místo je tam i pro ty, s kterými spolupracuju. Jsou to lidé, již podobně jako já přijali, že ať máte sebetěžší den, večer na jevišti do toho dáte všechno.“

Sportovec na vozíku

Jan Potměšil byl vždycky nadšený sportovec, vášeň zdědil po tatínkovi, který byl učitel na FTVS. Protože první pokus dostat se na DAMU nevyšel, rok sportovní fakultu studoval. A přestože se nakonec vydal cestou uměleckou, sportu zůstal věrný. Věnuje se hned několika aktivitám. Jezdí na kole, hraje basketbal a lyžuje. Jak to funguje? I to prozradí v podcastu!

Rada budoucí herecké generaci

Když mluví o divadle, je znát, jak ho miluje. Se stejným nadšením mluví i o tom, jak na Pražské konzervatoři učí mladé lidi, kteří sní stejný sen jako kdysi on. Co by jim poradil? „Jestli mají tu chuť a touhu hrát, ať do toho jdou. Ale ať jsou připravení na to, že se jim bude stavět do cesty řada překážek. Ale je to nádherné a jejich odvaha bude odměněna.“

Načítám