Hlavní obsah

S mistrem Evropy v pojídání chilli: Kdo se napije mléka vypadává, halucinace ani zvracení nejsou výjimkou

Foto: Instagram Chilli omáčky Palíto

Foto: Instagram Chilli omáčky Palíto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chilli je u nás velmi oblíbená surovina, a tak není divu, že se jeho pěstování věnuje nejeden tuzemský zahrádkář. Ale že vás takovýto koníček může vynést až na první příčky ve světových soutěžích v pojídání chilli? To je příběh, který se udál Danielu Všetečkovi. Podívejte se, jak takové soutěže probíhají a jak mu jde pěstování této pálivé suroviny.

Článek

Jedení chilli na čas nebo podle stupně pálivosti není jen zábava na večírky a rodinné oslavy. Jde o sport, na který se musí trénovat a pořádají se v něm mezinárodní klání. Jak to vypadá v zákulisí, vám v našem rozhovoru prozradí Daniel Všetečka, majitel mnoha úctyhodných cen a výherce mnoha klání v tomto značně pikantním sportu.

Poprvé jsme o vás mohli slyšet, když jste v roce 2015 vyhrál populární soutěž v pojídání chilli u nás – Plechová huba. Co vás vedlo k tomu se na tak neobvyklé klání přihlásit?

Nechal jsem se vyhecovat přáteli. Věděli, že mě pikantní jídla jen tak nerozhodí, ale nikdo nečekal, že budu mít takový úspěch. Nastupoval jsem jako náhradník a všeobecné očekávání bylo, že hned vypadnu. No ale nestalo se a soutěž jsem vyhrál. Byl to skvělý úvod do chilli komunity.

Je jasné, že s chilli jste se určitě setkal už před soutěží. Vzpomínáte, jaké byly vaše první pikantní začátky?

Začal jsem vařit, už když mi bylo nějakých 13 let. Jídla jsem si dochucoval tabascem a jedna lahvička mi vystačila tak na jedno dvě jídla. Začal jsem si kupovat extrémně pálivé omáčky ze zahraničí, ale protože jsou dost drahé, napadlo mě si časem koupit semínka nejpálivější papričky a tu si vypěstovat, tehdy to byla Naga Bhut Jolokia. Když jsem ji potom ochutnal, strávil jsem několik minut pod tekoucí vodou a hasil si jazyk. Díky tomu jsem pochopil, že čerstvé plody se nedají moc jíst kvůli jejich extrémní pálivosti, a tak jsem z nich uvařil první chilli omáčky, abych pálivost naředil.

Existuje na pálivé klání nějaká příprava?

Mou velkou výhodou bylo, že jsem na České zemědělské univerzitě, kde jsem v té době studoval, měl domluvenou spolupráci s vedoucím skleníků. Pěstovali tam papričky a já od nich získal velké množství odrůd. Při jejich zpracování a vyndání semínek z plodů se dostanete do styku s kapsaicinem, což je pálivá složka v chilli. A to, že ji vdechujete a vstřebáváte přes kůži, vám dá částečnou odolnost. Tělo se obrní. Vyplatí se zvykat tělo postupně a propracovat se nakonec až k těm nejpálivějším papričkám. Těsně před soutěží je dobré si dopřát něco pořádně tučného nebo alespoň pít mléko.

Těsně před soutěží je dobré si dopřát něco pořádně tučného nebo alespoň pít mléko.

Jak potom samotná soutěž probíhá? Kolik nadšenců se najde a co všechno musí vydržet?

Většinou se účastní skupina 10–20 osob. Soutěžící se postupně utkávají v několika kolech, přičemž každé kolo obsahuje papričky, které jsou stále pálivější. Mohou být buď čerstvé, nebo sušené, případně se mohou podávat v podobě omáček či pálivých jídel. Každý soutěžící má před sebou několik surovin, jako jsou plátky chleba, voda nebo mléko, které zmírňují pálivost. Pokud se však napijete mléka, automaticky vypadáváte ze soutěže. Soutěž probíhá, dokud všichni neodpadnou a nezbyde jen ten poslední. Některé soutěže mají poslední kolo na čas a vítězem se stává ten, kdo dokáže sníst určené množství papriček jako první. Ale pozor, soutěž rozhodně není pro každého. Když sníte hodně chilli papriček, můžete mít třeba i halucinace.

Foto: Instagram Chilli omáčky Palíto

V mnoha soutěžích, našich i mezinárodních, se umístil na jednom z prvních tří místFoto: Instagram Chilli omáčky Palíto

Dá se tedy kapsaicinem předávkovat?

Tak hrozné to není, myslím, že tělo vám to nedovolí. Museli byste sníst nějaký extrakt, ale i tak je to spíš nereálné. I když kolují příběhy, že několik osob na pojídání chilli zemřelo. Většinou šlo ale údajně o nepřímé projevy pojídání chilli, jako je třeba škytavka.

Každý soutěžící má před sebou několik surovin, které zmírňují pálivost. Pokud se napijete mléka, automaticky vypadáváte ze soutěže.

Pojídání chilli je sport, takže se nabízí otázka, zda se zde podvádí a jak?

Určitě, i tady se najdou podvodníci. Při chilli klání je běžné, že soutěžící mají pod stolky připravený pytel, který mohou použít, aby při žaludečních potížích nepošpinili pódium. Někteří soutěžící se snaží co nejdůkladněji schovat, že něco vypustili nebo odplivli, aby to nebylo vidět. Také existují i chemické přípravky, které mohou pomoci ulevit žaludku a zmírnit křeče.

Když už v soutěži vydržíte, jak to probíhá po ní?

To bývá náročné. Po snědení velkého množství extrémně pálivých papriček můžete cítit nepříjemné následky. Musíte se co nejdřív zbavit kapsaicinu, nejlépe zvracením. Takže zákulisí po soutěži bych nikomu navštívit nepřál. Pokud si totiž nějak neulevíte, kapsaicin může způsobit bolesti břicha, nevolnost, pocení, pálivé slzy a pot a jiné nepříjemné pocity. Tyto příznaky mohou trvat několik hodin až půl dne. Další sorta soutěžících se namísto vyzvracení snaží rychle vypít mléko či konzumují něco tučného, aby pomohli potlačit pálivost. Je důležité být hydratovaný a uklidnit svůj trávicí systém.

Musíte se toho co nejdřív zbavit, nejlépe zvracením. Takže zákulisí po soutěži bych nikomu navštívit nepřál.

Stojí vůbec za to se takto trápit? Vyhráváte aspoň lákavé ceny?

Stojí, pokud máte rádi výzvy. Většinou totiž nevyhrajete ani korunu, spíš jde o to, že sami sobě něco dokážete. Ale například na mezinárodním ChiliFestu bývají zajímavé výhry, ať už ve formě poukazů na letenky, nebo jiných hodnotných odměn. Měl jsem štěstí a vyhrál jsem tu hned třikrát. Ale obecně platí, že to není soutěž pro každého a vyžaduje velkou odvahu a trpělivost.

Foto: Instagram Chilli omáčky Palíto

Daniel Všetečka si založil firmu na výrobu chilli papriček a omáčekFoto: Instagram Chilli omáčky Palíto

ChiliFest je u nás asi největší soutěž. Jaká máte ještě další významná umístění a kde?

Na prvních třech místech jsem se umístil například v pražské soutěži Plechová huba, na Chillibraní v Brně a Chillifestu v Břeclavi a také jsem vyhrál druhé a třetí místo na mistrovství Evropy.

Co považujete za váš dosavadní největší životní úspěch?

Můj největší úspěch? Krásná rodina s dvěma dcerami a úžasnou ženou. To je pro mě bezpochyby největší hodnota. Co se týče mého podnikání v oblasti chilli, větší radost než z výher v soutěžích mám z toho, že mám funkční rodinnou firmu Palíto Family, která vyrábí produkty pod značkou Palíto. Mimo jiné se zaměřujeme na výrobu chilli omáček, ale můžete si zde objednat i samotné papričky. Velmi mě těší, že mě Palíto uživí a že lidé, kteří jsou součástí mého týmu, jsou nadšenci a práce, již děláme, je naplňuje. To je pro mě mnohem důležitější než samotné výhry.

Zajímá vás, proč jíst chilli každý den? Známe hned 9 důvodů.

Načítám