Hlavní obsah

Nejčastější kožní problémy v obličeji: Na ekzém pomohou antibiotika, proti akné je dobrý zinek a zelený čaj

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některá kožní onemocnění a potíže mají nejen nežádoucí kosmetický efekt, ale mohou způsobovat rovněž nepříjemné svědění, zarudnutí, podráždění, nebo dokonce bolest. Někdy si s obtížemi zvládnete poradit sami, většinou je ale namístě poradit se s lékařem, který nastaví vhodnou léčbu.

Článek

Kůže chrání organismus před mikroorganismy i negativními vlivy vnějšího prostředí, jako jsou chemické látky, mráz nebo sluneční záření. Ale i v případě, že se o pokožku staráte, je možné, že se vám nevyhnou problémy a případně se i vrací. Přečtěte si, jaké jsou nejčastější kožní potíže, které se mohou objevit v obličeji, tedy na tom nejviditelnějším místě, a jak se dají řešit.

Melasma

Melasma je druh hyperpigmentace, která způsobuje tmavé skvrny na pleti. Objevuje se na obličeji, zejména na tvářích, hřbetu nosu, čele a horním rtu a někdy na dalších částech těla vystavovaných slunci. Vzniká zvýšenou produkcí kožního pigmentu melaninu, kterou způsobují zejména změny hladin hormonů v těle, například při užívání hormonální antikoncepce nebo v těhotenství. Hyperpigmentaci pomohou zmírnit dermatologická ošetření, jako je chemický peeling a léčba laserem. Důležitá je i každodenní péče pomocí přípravků, u nichž byla klinicky prokázána schopnost redukovat pigmentové skvrny.

Atopický ekzém

Toto onemocnění se projevuje zarudlými suchými, šupinatými skvrnami na pokožce hlavy, na obličeji, tvářích a rukou. Ložiska svědí a častým škrábáním se do kůže snadno zanese infekce, což ekzém ještě zhoršuje. Léčba zahrnuje lokálně používané přípravky s obsahem kortikoidů, které pomáhají zmírnit svědění a výsev nových ložisek. Nevyhnutelné je promašťování a někdy přistupují doktoři až k léčbě antibiotiky, která se doplňují antihistaminiky (léky na mírnění projevů alergií).

Atopický ekzém neboli dermatitida je kožní zánět a příčin, které ho vyvolávají, může být celá řada: potraviny, roztoči, plísně, stres, psychická nepohoda či přecitlivělost na oblečení z umělých vláken. Může být ale vyvolán i nealergicky, třeba přílišnou suchostí kůže.

Foto: Misa Lukic, Shutterstock.com

Atopický ekzém je zánětlivé onemocnění, které dokáže potrápit. Vyvolávat ho mohou některé potraviny, roztoči i stresFoto: Misa Lukic, Shutterstock.com

Akné

Pokud máte akné, znamená to, že vaše mazové žlázy vylučují více kožního mazu, než je třeba. Nadbytek mazu se pak hromadí na povrchu pokožky a vytváří mastný film. Kvůli tomu může docházet k ucpání pórů, což má za následek vznik akné.

Základem péče o pokožku je čištění. „Vyhledávejte přípravky s obsahem niacinamidu, zinku, panthenolu, kyseliny hyaluronové, kyseliny salicylové, zeleného čaje nebo koloidního stříbra. Naopak buďte obezřetní při používání agresivních mýdel nebo čisticích gelů s obsahem alkoholu. Ty mohou pokožku mechanicky poškodit a přesušit, na to pak reagují mazové žlázy ještě vyšší tvorbou mazu,“ vysvětluje farmaceutka Ivana Lánová.

Zásadní v péči o aknózní pleť je pupínky nevymačkávat. Hrozí totiž zanesení infekce a vznik jizev. „Pokud je akné velmi viditelné, je pro úspěšné vyhojení důležité zvolit kombinaci celkové i místní léčby. V rámci přímé léčby postižených míst se uplatňují přípravky s dezinfekčním a hojivým účinkem, u těžkých případů bývá léčba doplněna o užívání léků. K místnímu ovlivnění akné lze využít i chemický peeling nebo mezoterapii,“ říká dermatoložka Lucia Mansfeldová.

Lupénka

Psoriáza neboli lupénka je autoimunitní onemocnění, které se projevuje šupinatými bílými, načervenalými nebo hnědočervenými ložisky. V první řadě postihuje kůži, zasáhnout ale může i klouby. Nemoc nelze zcela vyléčit, dá se ale stabilizovat a mírnit obtíže. Co můžete udělat sami? Dodržovat zdravý životní styl, vyhýbat se alkoholu, kouření a stresu. Lékař může doporučit lokální léčbu ve formě mastí a krémů, které zpomalí růst nových buněk, zmírní svědění a v neposlední řadě se postarají o obnovení narušené pokožky. Vhodné jsou léčebné koupele, používá se i fototerapie.

Foto: Viktoria UA, Shutterstock.com

Lupénka je chronické onemocnění, které nelze zcela vyléčit, existují ale metody, jak zmírnit nepříjemné obtížeFoto: Viktoria UA, Shutterstock.com

Růžovka

Rosacea neboli růžovka je kožní porucha, která se projevuje výraznými cévkami a chronickým zarudnutím obličeje. V některých případech může docházet ke vzniku zduřelých červených hrbolů. Na růžovku neexistuje žádný lék, většinou se potíže léčí protizánětlivými lokálními přípravky nebo v těžkých případech antibiotiky. Rozšířené cévky a zčervenání ošetřují dermatologové laserem, pulzním světlem nebo i chemickým peelingem.

Načítám