Hlavní obsah

10 bylinek do polévky: Kdy sáhnout po čerstvé a kdy vyhraje sušená, aby byl váš pokrm co nejlepší

Foto: Anastasia Izofatova, Shutterstock.com

Foto: Anastasia Izofatova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polévky jsou gastronomický klenot, který oceníte obzvlášť na podzim a v zimě. Jak je co nejlépe dochutit? Ideálně bylinkami. Záleží především na vaší chuti, ale určitě se vám budou hodit i tipy, která bylinka se hodí do jaké polévky, kdy ji použít čerstvou a v jakých případech je vhodnější sušená.

Článek

Jestli se říká, že sůl je nad zlato, tak bylinky jsou snad i nad diamanty. Dodají polévkám chuť, vůni a mnoho zdraví prospěšných látek. Která bylinka se ale hodí kam a po jaké sáhnout? A vyhraje sušená, nebo čerstvá?

1. Petržel

Jak s ní zacházet: Při přípravě polévek můžete petržel využít jak čerstvou, tak sušenou. Čerstvou přidejte na konci vaření, abyste zachovali její svěžest, zatímco sušenou lze vložit hned na začátku, její aroma se tak dobře propojí s ostatními ingrediencemi.

Polévky: Petržel se hodí do vývarů, skvěle se doplňuje s bramborovými polévkami a krémy a dále ji můžete přidat do zavářky: do nudlí, noků nebo knedlíčků.

2. Kopr

Jak s ním zacházet: Kopr má výraznou aromatickou chuť. Čerstvý je nejlepší přidat až na konci vaření, aby jeho vůně a zelená barva zůstaly co nejvíc zachovány. Sušený kopr může být použit už na začátku vaření, ale raději opatrně, aby neovlivnil chuť pokrmu až moc.

Polévky: Bez kopru se neobejde pravá kulajda, dále se hodí do studené okurkové polévky nebo do polévek s rybím masem.

Foto: stockfoto, Shutterstock.com

Aby si kopr zachoval zářivě zelenou barvu a svěží chuť, přidejte ho až na závěr vaření. Poslouží tak i jako svěží ozdobaFoto: stockfoto, Shutterstock.com

3. Libeček

Jak s ním zacházet: libečku můžete využít od kořene po semínka úplně vše. V čerstvé podobě je nejaromatičtější, ale lze z něj vyrobit i sušené domácí „magi“. Semínka jsou sladší než listy, takže se hodí i do bylinných likérů.

Polévky: Dršťková polévka s libečkem patří mezi českou klasiku, ale neobejdou se bez něj ani zeleninové vývary nebo kuřecí polévka.

4. Máta

Jak s ní zacházet: Sušenou mátu asi znáte především jako surovinu pro přípravu voňavého čaje, ale lze ji využít i při vaření. Raději však použijte čerstvou bylinku, která si zachová i přirozený zelený odstín. Sušenou mátu využijete při pečení mas.

Polévky: Máta se nejlépe hodí do zeleninových krémů, jako je hráškový nebo rajčatový. Zkuste ji však přidat i do čočkové polévky – budete mile překvapeni. A protože má čočka odstín dohněda, můžete zde mátu využít i sušenou.

5. Oregano

Jak s ním zacházet: Oregano se dá rovnocenně využít jak čerstvé, tak sušené. Pokud sáhnete po sušené variantě, před použitím bylinku promněte v dlani. Když zvolíte čerstvou, lístečky otrhejte z větvičky a do jídla přidejte nejlépe na konci vaření.

Polévky: Oreganem se zásadně nešetří v polévkách italského stylu, doplní však i chuť luštěnin a ryb.

Foto: Kjetil Kolbjornsrud, Shutterstock.com

Oregano skvěle doplní italské polévkyFoto: Kjetil Kolbjornsrud, Shutterstock.com

6. Pažitka

Jak s ní zacházet: Neužívejte ji jen na ozdobu hotového jídla, pažitka je neodmyslitelnou součástí polévkového koření. Díky její pikantnější chuti s ní zacházejte v čerstvém stavu obezřetně, pro jemnější aroma zvolte bylinku sušenou.

Polévky: Pažitku můžete využít jako dochucovadlo libovolné polévky, ale můžete z ní udělat i hlavní chuť pokrmu. Ideální je v kombinaci s brambory, které výraznou chuť bylinky zmírní, a skvěle funguje, když polévku nakonec rozmixujete na krém.

7. Šalvěj

Jak s ní zacházet: Čerstvá šalvěj snese všechny druhy úpravy, dokonce i smažení: můžete z ní snadno udělat i efektní šalvějové chipsy na ozdobu a dochucení. V čerstvém stavu ji lze vložit už do polévkového základu. Sušenou bylinku přidávejte po špetkách, její výrazné aroma má tendenci zastínit ostatní chutě.

Polévky: Polévkám s kuřecím vývarem nebo masem dodá aromatický nádech, dýňovému krému přidá bylinka na hřejivé chuti.

8. Rozmarýn

Jak s ním zacházet: Čerstvý rozmarýn používejte jako celé větvičky, dají se pak krásně z polévky odstranit. Jednotlivé lístky také můžete nasekat najemno, stonek není k jídlu ideální. Sušenou bylinku před přidáním do pokrmu promněte.

Polévky: Rozmarýn se hodí do sytých a chuťově výrazných polévek. Svou typickou chutí úžasně doplní polévky s houbami, bramboračkykaldouny.

Foto: Candice Bell, Shutterstock.com

Rozmarýn má výraznou chuť, která ladí s houbami a bramboramiFoto: Candice Bell, Shutterstock.com

9. Majoránka

Jak s ní zacházet: Využití majoránky v polévkách je rozmanité. Sušenou bylinku přidejte na začátku vaření, pomůže to krásně uvolnit její aromatické esence. Vždy ji však vložte do tekutého základu polévky, nikdy ji na začátku nesmažte. Snadno zhořkne.

Polévky: Gulášovka bez majoránky by byla jen z poloviny tak úžasná polévka. Bylinku též využijete do polévky s vnitřnostmi. Skvěle dochutí i játrové knedlíčky anebo jinou zavářku.

10. Tymián

Jak s ním zacházet: Sušený tymián snese i delší dobu varu, takže je ideální do pomalu tažených vývarů. Čerstvá bylinka naopak velmi rychle ztrácí na svěžesti, proto ji raději používejte až na závěrečnou fázi přípravy polévky.

Polévky: Tymián vytváří v rajské polévce bohatou a aromatickou základnu, skvěle ladí s česnekem nebo rajčaty. Bez tymiánu se také neobejde žádná francouzská cibulačka.

Načítám