Hlavní obsah

Není nemoc, na kterou by nevyrostla bylinka. I váš prášek na bolení hlavy vznikl díky léčivkám

Foto: Dima Sobko, Shutterstock.com

Foto: Dima Sobko, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě teď to má sílu. Když jdu na podvečerní procházku a do nosu mi zavoní kvetoucí lípy, vzpomenu si na obklad, kterým mi babička léčila nemocné průdušky. A letní louka provoněná heřmánkem mi připomene bylinkový čaj, jejž jsem vařila svým věčně nastydlým dětem. Síla bylinek je zkrátka mocná. Ale není přece jen lepší se v nemoci spolehnout na výrobky farmaceutického průmyslu?

Článek

Přestože už dávno nesbíráme bylinky, stejně bychom bez problémů vylovili z paměti alespoň pár příkladů pomoci z přírody. Máta na žaludek, fenykl na střeva, brusinky na močové cesty. Přírodní medicínu máme zkrátka v krvi, ať se nám to líbí, nebo ne. A není divu: v našich zemích má obrovskou a slavnou historii.

„Tradice bylinoznalectví sahá do desátého století před naším letopočtem. Tehdy Keltové přinesli do regionu znalosti pěstování bylinek. Z tohoto vědění vycházíme dodnes, včetně naší fantastické balneologie,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování naturopatka Helena Neumannová s tím, že například z Herbáře léčivých rostlin Jiřího Janči a Josefa A. Zentricha, jehož první díl vyšel v roce 1994, čerpá celá naturopatická Evropa.

Ruku v ruce s lékařem

Není nemoc, na kterou by nevyrostla bylinka, říkají s oblibou naturopati. A jistě nejsou daleko od pravdy. I farmaceutický průmysl byl vybudován právě na znalosti chemických sloučenin obsažených v bylinách. A rovněž není náhoda, že u počátků mnoha světových farmaceutických gigantů stáli odborníci od nás.

Foto: Proženy.cz

Helena Neumannová, MBA, je vystudovaná zdravotní sestra a ekonomka a věnuje se naturopatii.Foto: Proženy.cz

Jak se ale dokážou byliny vypořádat s novodobými nemocemi, když chybí letitá zkušenost s pozorováním působení na určité neduhy, na kterém naturopatie stojí? Klíčem je spolupráce. Například u hojně rozšířených autoimunitních nemocí jsou podle Heleny Neumannové byliny vítaným pomocníkem. „Autoimunitní nebo chronické onemocnění je ideál, kde by měl lékař kooperovat s naturopatem. Cílem je, aby po jedné pilulce z továrny nepřišla do tří let další a pak další a další, což se bohužel u chronických nemocí děje.“

Nejde tedy o to, že buď budeme spoléhat na konvenční léčbu, nebo naopak pouze na bylinky. Snaha je využít to nejlepší z obou přístupů! „Dnešní doba by měla umožňovat laskavou diskuzi mezi lékařem a naturopatem, oba dva by si navzájem měli chtít pomoci vyléčit pacienta a kromě toho ho také naučit převzít odpovědnost za své zdraví,“ vysvětluje princip spolupráce naturopatka.

Vnímejte souvislosti

Člověk nemusí pít každý den odvar z kopřiv pro vitalitu, aby pochopil, jak mocná příroda dokáže být. Stačí podvečerní procházka po lese nebo v městském parku a hned se vám udělá tak nějak lépe. Pochopitelně, chřipku to nevyléčí, ale pokud budete tělu dopřávat blahodárné účinky přírody pravidelně alespoň takhle, možná pohoda a klid, které budete vnímat, posílí váš imunitní systém natolik, že viróza si příště najde méně odolného jedince.

„Lidé očekávají od naturopatů zázraky, ale my je učíme velké trpělivosti. Jak při výběru bylinek a vhodné terapie, tak při práci s tělem a duší. Učíme lidi pohybu, zdravé stravě a také i lásce, jež je strašně důležitá při jakékoliv léčbě. Je to obrovský kruh vícero faktorů, které nás ovlivňují,“ vysvětluje v podcastu MUDr.ování Helena Neumannová.

Jak najít dobrého naturopata? Jaké bylinky jsou superstar mezi léčivkami? A co pomůže ozdravit organismus, když to přeženete s koktejly na letní party? Celý rozhovor s odbornicí si poslechněte v podcastu MUDr.ování.

S kým jsme si povídali?

Helena Neumannová, MBA, je vystudovaná zdravotní sestra a ekonomka. Pracovala jako eventová manažerka, založila Levandulové údolí, kde pěstuje na téměř čtyřech hektarech půdy levanduli Chodouňskou. Věnuje se bylinkářství a poradenství.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Související témata:
Farmaceutický průmysl
Naturopatie

Načítám