Hlavní obsah

Josef Kemr by oslavil 100: Kdo byla jeho žena, s kým se rozhádal a jaké ikonické role ztvárnil

Foto: ČTK / Pajer Alan

Foto: ČTK / Pajer Alan

Reklama

Děda Komárek, Vyhlídka nebo Bohouš Císař. Josef Kemr během své kariéry ztvárnil přes dvě stovky rolí a některé z nich jsou dnes již legendami českého filmu. K příležitosti 100. výročí narození tohoto velkého českého herce tady máme kvíz.

Článek

Skromný, laskavý, ale zároveň celkem prchlivý člověk. Tak popisovali herečtí kolegové Josefa Kemra. Jeho život provázela také hluboká víra i nenávist ke komunismu. V minulém století ztvárnil celou řadu dnes již legendárních rolí. Co o Kemrovi a hlavně jeho filmech a seriálech víte, si teď můžete ověřit v kvízu.

1. Seriál Chalupáři (1975) se natáčel v obci, která se jmenovala Višňová. Jaký název měla vesnice v seriálu?
2. Jakou roli ztvárnil Josef Kemr v oceňovaném dramatu Markéta Lazarová (1967)?
3. V Chalupářích hrál Kemr po boku Jiřího Sováka, původně mělo jít ale o Jaroslava Marvana, s nímž se už o dvě dekády dříve podílel na legendárních komediích o Gustavu Andělovi. Která mezi ně nepatří:
4. Budete vědět, jak se jmenovala herečka a divadelní režisérka, se kterou byl Josef Kemr ženatý? Přestože ona na rozdíl od něj byla zarytá komunistka, měli šťastné manželství až do její smrti.
5. U osobního života ještě zůstaneme. Kemrovou druhou životní partnerkou byla Marika Skopalová. Právě kvůli ní se rozkmotřil se známým hereckým kolegou. Přestože je původně pojilo silné přátelství, pak už spolu nikdy nepromluvili. O kom je řeč?
6. V páté epizodě seriálu Chalupáři Bohouš Císař v podání Josefa Kemra zachrání kuřecí líheň místní JZD. Jak se jmenuje ocenění, které za to získá?
7. „Já když kouřím, tak zvracím.“ Poznáte film, ve kterém oblíbený herec pronese tuto větu?
8. Která z následujících hlášek zazní ve filmu Na samotě u lesa (1976)?
9. Josef Kemr si zahrál i v několika pohádkách. Ve které ztvárnil postavu rádce Ikse?
10. Za jeden ze svých posledních filmů získal nominaci na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Tipnete si, o jaký film šlo?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám