Hlavní obsah

Metráček, Milenci a vrazi i Spalovač mrtvol: Jak dobře znáte filmy natočené podle románů?

Foto: David Neff / MAFRA / Profimedia

Foto: David Neff / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autor Milenců a vrahů nebo Playgirls dnes slaví 90. narozeniny. Otestujte si, jak dobře znáte české filmové adaptace nejen děl Vladimíra Párala. Jak se jmenovaly lásky Danny Smiřického a kdo natočil Spalovače mrtvol?

Článek

Původně bylo psaní jen jeho koníčkem, ale od konce 70. let se Vladimír Páral již živí výhradně psaním. Jeho dílo se dělí na více částí. Tvorba z černé pentalogie kritizuje mechanizaci a konzumní společnost. S bílou pentalogií začal, když mu bylo v době normalizace naznačeno, že vyjadřovat přes své hrdiny nesouhlas s ideologií není dobrý nápad. Psal ale i sci-fi. O jeho díle se říká, že má kolísavou kvalitu. Napsal přelomová díla, která jsou obdivuhodně satirická, ale i díla spíše triviální, komerční. Řada jeho knih byla zfilmována.

Pojďte na jeho počet otestovat, jak se vyznáte ve filmech podle knih českých autorů z druhé poloviny 20. století.

1. Milenci a vrazi (1969) jsou považovány za jedno z nejlepších Páralových děl. Borek miluje Zitu, její syn Maddu. Vztahové propletence, nenávist, láska, incest, vražda i sebevražda… Knihu zfilmoval Viktor Polesný a děj se odehrává v chemickém závodu v Ústí nad Labem. Proč zrovna tam?
2. Páral uměl nahlédnout do duše obyčejných lidí a ve svém románu Playgirls I. (1995) se nechal inspirovat porevoluční svobodou a poskytl erotickou sondu do měšťáckého života. Ve filmu Víta Olmera se role hejska ujal Jiří Pomeje a na natáčení se poznal se svou budoucí ženou. O koho se jedná a koho hrála?
3. Prvotinou Stanislava Rudolfa, scenáristy a autora knih pro děti a mládež, byl Metráček aneb Nemožně tlustá holka (1969). Dospívající Jitka má mindrák kvůli kilům navíc, ale má díky nim i pořádnou páru a to se hodí ve vybíjené i ve vrhu koulí. Co po ní chce její milý Honza, a ona se tak dostane do průšvihu?
4. Prvním románem Milana Kundery byl Žert (1967). Hlavní hrdina je komunista Ludvík Jahn, ale jedna pohlednice mu změní život. Zbortí se mu vztah s milovanou dívkou, pomsta za zničený život nevyjde podle jeho představ a on není schopen se vyrovnat s minulostí. Co bylo na osudné pohlednici, kvůli které ho vyhodili ze školy i ze strany?
5. Hlavní postavou románu Josefa Škvoreckého Tankový prapor (1971) je rotný Danny Smiřický. Ve filmu Víta Olmera ho hrál Lukáš Vaculík. Musí se vyrovnávat s nesmyslnými pokyny tupých velitelů a rád vzpomíná na svá milostná dobrodružství. Jak se jmenovaly jeho lásky?
6. Podle satirického románu Miloslava Švandrlíka byl natočen film Černí baroni (1992). Odehrává se v prostředí Pomocných technických praporů, tzv pétépáků. Oblíbenou postavou je major Haluška přezdívaný Terazky, ve filmu ho hrál Pavel Landovský. Ten při pohledu na Jana Žižku namalovaného na zdi prohlásí: Prečo má súdruh Žižka v ruke len takú vyrezávanú halúzku? Veď to něbol volajaký kapelmajster či farár. Dajtě mu do ruky aspoň...
7. Spalovač mrtvol (1967) je román Ladislava Fukse o oddaném zaměstnanci krematoria Karlu Kopfrkinglovi. Natolik miluje smrt, že si postupně vyvraždí celou rodinu. Kdo román nezapomenutelným způsobem zfilmoval?
8. Podle knih Michala Viewegha bylo natočeno filmů vícero. A mnohé prosluly svými hláškami. Víte, z jakého filmu pochází odpověď na otázku Co jsi dělala? No děti jsem dělala. Nedělala jsem jazyky. Kdybych dělala jazyky, neseděla bych tady jako kráva.
9. Podle mnohých nejlepší román z lékařského prostředí je Skalpel, prosím (1981) od Valji Stýblové. Filmové adaptace se ujal Jiří Svoboda a roli zkušeného neurochirurga svěřil Miroslavu Macháčkovi. Ten má před sebou náročnou operaci, která je podle mnohých beznadějná. Jeho malý pacient má nádor na mozku. Vzpomenete si, jak se chlapec jmenuje?
10. Autobiografické povídky Oty Pavla Smrt krásných srnců (1971) nádherně zfilmoval Karel Kachyňa. Tatínek Leo Popper je rybář a milovník přírody a žen. Pracuje jako prodejce a je velmi úspěšný. Co obchodní cestující, kterého ztvárnil Karel Heřmánek, prodává?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám