Hlavní obsah

Jak se jmenoval předchůdce Karlova mostu a kam chodil na pivo Palacký? Kvíz o dějinách Prahy

Foto: Yasonya, Shutterstock.com

Foto: Yasonya, Shutterstock.com

Reklama

Obdivovaná stověžatá Praha za svou nebývalou krásu do značné míry vděčí bohaté a pozoruhodné historii. Znáte dějiny naší matky měst na výbornou? Pojďte se blýsknout v testových otázkách.

Článek

Není ani za nehet silným tvrzením, že Praha je jedním z nejkrásnějších měst planety. Pravidelně to dokazují mezinárodní ankety a žebříčky, ale také miliony turistů ze všech koutů světa, kteří do Prahy přijíždí obdivovat její rozmanitou architekturu a osobitou atmosféru. A na celém současném rázu se významně podepisují její dějiny. Co o nich víte?

1. „Město vidím veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkat.“ Kdo je podle legendy autorem tohoto výroku a zároveň bájným zakladatelem Prahy?
2. Vzpomenete si, jak se jmenoval předchůdce dnešního Karlova mostu? Vedl přes Vltavu od roku 1172 a byl to pravděpodobně první celokamenný obloukový most v zaalpské oblasti?
3. Na vývoji a pozdějších úpravách astronomických hodin známých jako staroměstský orloj se podílela řada osobností. Která známá postava českých dějin mezi ně ale nepatří?
4. Poprava 27 českých pánů na Staroměstském náměstí v červnu 1621 představovala krutou tečku za porážkou českých stavů. Jaká bitva skončila takto neslavně?
5. Víte, jak se jmenuje stále fungující nejstarší plzeňská hospoda v Praze? Do dějin se zapsala minimálně seznamem štamgastů, mezi něž patřil František Palacký, Josef Jungmann, Bohumil Hrabal nebo dvojice Voskovec a Werich.
6. Výstavbu Petřínské rozhledny inicioval po Světové výstavě roku 1889 Klub českých turistů. Která stavba, již na dané akci spatřili, je inspirovala?
7. Co by to bylo za dějepisný kvíz, kdybychom se nezeptali alespoň na jeden letopočet. Kdy bylo poprvé otevřeno Národní divadlo?
8. Některá pražská místa za sebou mají nejen světlou minulost. Například během druhé světové války nacisté obsadili řadu zdejších budov. Obzvlášť obávaná byla ta, kde sídlilo gestapo, neboť zde probíhaly kruté výslechy. O jakou stavbu jde?
9. Znáte druhý název Tančícího domu? Poradíme, že je inspirován slavným tanečním párem.
10. Roku 1992 byla Praha zapsaná na seznam UNESCO. Co konkrétně?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám