Hlavní obsah

Pupendo a Pelíšky jsou klasika, jak si ale pamatujete i další filmy Jana Hřebejka? Ukažte se v kvízu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mezi nejslavnější české filmové režiséry, na kontě má nespočet divácky veleúspěšných snímků. Řeč je o Janu Hřebejkovi, který slaví 27. 6. narozeniny. Že znáte jeho filmy nazpaměť? Tak schválně, vaše znalosti jeho tvorby prověří náš dnešní kvíz.

Článek

V roce 1991 dostudoval scenáristiku a dramaturgii na pražské FAMU a o dva roky později už slavil svůj první (a hned gigantický) filmový úspěch. Světlo světa spatřil muzikál Šakalí léta, který Jan Hřebejk režíroval a ke kterému napsal spolu s Petrem Jarchovským scénář podle předlohy Petra Šabacha.

Na tehdejší české poměry nevídaný film, který diváky okamžitě nadchnul. Výsledek? Čtyři Čeští lvi včetně toho za nejlepší režii pro Jana Hřebejka, ale hlavně songy, které doslova zlidověly a které umí řada lidí nazpaměť i dnes po téměř třiceti letech (Na kolena)!

Šakalí léta byl ovšem jen začátek, Hřebejk chrlil a stále chrlí úžasné filmy, které v sobě snoubí humor a hloubku. Tři jeho snímky získaly Českého lva za nejlepší film: Šakalí léta (1993), Musíme si pomáhat (2000) a Horem pádem (2004). Jak se v jeho díle vyznáte?

1. Autorem písní ve filmu Šakalí léta je Ivan Hlas. Ocitnete se v 50. letech, v době hlubokého komunismu, kdy typicky maloměšťácký život obyvatel jedné pražské čtvrti nabourá mladík Bejby (hraje ho Martin Dejdar). Jeho vášeň pro rokenrol, výstřední oblečení a nevázanost nadchnou místní mládež, ale rodičům přidělají pěkných pár vrásek. Vzpomenete si, v jaké pražské čtvrti se děj odehrává?
2. Je rok 1999 a do kin vtrhly legendární Pelíšky. Vybavíte si, jak se jmenuje filmová postava bývalého odbojáře, zarputilého odpůrce komunistického režimu, cholerika a despoty, jehož dokonale ztvárnil Jiří Kodet?
3. Film Musíme si pomáhat (2000) patří k tomu nej, co Hřebejk natočil. V kategorii nejlepší cizojazyčný film byl nominován i na Oscara, u nás pak získal celkem pět Českých lvů. Jednoho za nejlepší film, dalšího si odnesl Hřebejk za režii, třetího Petr Jarchovský za scénář. Zbylé dva získali herec a herečka, kteří ztvárnili ústřední postavy. Víte, kdo hrál bezdětný manželský pár, který za 2. světové války ukrýval židovského uprchlíka?
4. V roce 2003 přišel Hřebejk se snímkem Pupendo. Určitě si vybavíte geniálního Pavla Lišku, jak se chlubí svým hudebním vybavením v džínové bundě: repráky hír, dráty hír, kazeťák hír. A pak pustí písničku, která je samozřejmě zakázaná. Víte, jaký song se rozezní z Liškova kazeťáku?
5. Film Horem pádem z roku 2004 je sice komedie, ale taky sonda do myšlení mnoha Čechů. Téma rasismu je tam nepřehlédnutelné. Například ve scéně, kde je Bejk v podání Jiřího Macháčka nucen ukázat svého osvojeného syna tmavší pleti kamarádovi Plukovníkovi, kterého hraje Jaroslav Dušek. Barva pleti miminka ho rozlítí a nazve ho negerskou kukačkou. Proti tomu se ale Bejk ohradí. „Takhle mu neříkej,“ řekne a pak Plukovníkovi prozradí pravé jméno chlapečka. Víte, jak se jmenuje?
6. Film Medvídek z roku 2007 je hořkosladká komedie o třech manželských párech, které spojuje dlouholeté přátelství. A všichni mají nějaké partnerské trable. Jeden z párů ztvárnil Jiří Macháček (Jirka) a Tatiana Dyková (Vanda), mezi nimiž to jiskří kvůli Vandině nepořádnosti. A tak v jedné scéně Jirka Vandě hlasitě vysvětluje, že nechce v koupelně nacházet její žiletky mezi svýma, chce mít víčko na zubní pastě, že záchodová štětka byla vynalezena za nějakým účelem, a že v bytě není jediné místo, kde by se neválely její použité uchošťoury. Vzpomenete si na Vandinu reakci?
7. Film Nestyda z roku 2008 je příběh o manželské nevěře. Oskar v podání Jiřího Macháčka podvádí svou manželku Zuzanu (Simona Babčáková) s chůvou jejich syna. Je přistižen a následuje rozchod. Zuzana se znovu zamiluje do jiného muže a Oskar se sblíží s o čtvrt století starší zpěvačkou. Až když zemře její bývalý manžel, oběma dojde, že věkový rozdíl mezi nimi je příliš velký. Oskar je opět sám. Víte, kdo ji hrál?
8. Dva manželské páry (sousedé a letití přátelé) si uvědomí, že se jim z manželského sexu vytrácí jiskra. Rozhodnou se zpestřit si ho výměnou partnerů a společným sexem. Funguje to, a tak si to hodlají zopakovat. Jenže pravidla, která si dohodli (že se nikdo do nikdo nezamiluje a že bude sex vždy pod dohledem všech), se jim začnou zajídat. Víte, jak se tento Hřebejkův film z roku 2012 jmenuje?
9. Zakázané uvolnění je Hřebejkova komedie z roku 2014. Jde o herecký koncert Jany Strykové (barmanka), Zuzany Stavné (nevěsta) a Hany Vagnerové (svědkyně nevěsty). Nevěsta podezírá svědkyni, že jí spala s mužem. Neuklidní ji ani její tvrzení, že je lesba. Požaduje důkaz. Víte, jaký?
10. Hřebejk má na kontě hodně filmů, ani náš kvíz je nemůže obsáhnout všechny. Který z následujících ale nenatočil?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Dobrý film se pozná i podle toho, že jsou v něm hlášky, které časem doslova zlidoví. Poznáte, z kterého filmu jsou tyhle?

Reklama

Související témata:
Horem pádem

Načítám