Hlavní obsah

Mnohá poprvé a dojemný polibek navíc aneb Zajímavé momenty z korunovace Karla III.

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jako čtyřletý chlapec se Charles díval na korunovaci své matky Alžběty II. z balkonu, ve dvaceti mu právě ona poprvé položila na hlavu korunu, když mu předala titul princ z Walesu, a dnes nastal vrchol jeho životní cesty a poslání – byl korunován králem. Ať žije Karel III.!

Článek

Tisíce lidí vážilo cestu přes půl světa, další spali na chodníku podél ulice, kterou měl projíždět kočár, a nikomu nevadil déšť ani tlačenice. Pro statisíce lidí v Londýně a miliony u obrazovek to byla výjimečná a ojedinělá událost - korunovace Karla III. a královny Camilly. Není divu - nic takového už totiž není ve světě zvykem. Pokud jste to sledovali, zřejmě máte zážitek, který už se nemusí nikdy opakovat. Britská monarchie je jediná, která udržuje zvyk takto pompézních korunovací – ale i na té dnešní bylo znát, že se leccos mění. Pojďme si připomenout zajímavé momenty a mnoho nového, co nemá obdoby.

Příběh lásky jako z pohádky

Foto: Profimedia.cz

Love story Camilly a Charlese je velký příběh plný zvratů. Dnešek by se dal označit za skoro pohádkový happy endFoto: Profimedia.cz

V roce 1992, kdy se prozradilo, že Charles má milenku, by si málokdo vsadil na to, že jednou budou společně korunováni. Camilla vydržela opovržení národa i královské rodiny a svou pokorou a disciplinovaností se propracovala až na trůn. „Plač doma do polštáře, ale navenek se drž a pracuj pro královnu,“ tak by se dalo parafrázovat to, co se podle vlastních slov snažila dělat - a úspěšně. Před svou smrtí ji Alžběta II. vzala na milost a vyjádřila se, že očekává, že se stane královnou, a vyzvala tak vlastně rodinu i národ ke smíru s ní. A povedlo se - Camilla patří v žebříčcích popularity k těm oblíbenějším a drží se kolem 50 procent. Pro zajímavost - Karel III. má aktuálně 53 procent.

William se poklonil novému králi jako první

Foto: Profimedia.cz

Tohle gesto nikdo nečekal, William měl otce políbit na ruku. Podle videa, které má k dispozici list The Sun mu měl král pošeptat "Díky Williame"…Foto: Profimedia.cz

Následník trůnu a starší syn William byl první, kdo měl tu čest i povinnost se poklonit novému králi a slíbit mu svou oddanost. Podle protokolu mu měl následně políbit ruku, ale on překvapil a políbil svého otce na tvář. Zřejmě v něm zvítězil momentální pocit syna, který chce podpořit svého otce ve chvíli velmi psychicky náročné. Veřejnost si toho všimla a podle prvních komentářů toto gesto hodnotí jako dojemné.

William a jeho rodina patří mezi nejoblíbenější členy britské královské rodiny a je jasné, že budou vykonávat i mnoho povinností, které na ně bude král přesouvat. Ostatně to se ukázalo i během korunovace, v níž byl zapojen i malý George, devítiletý syn Williama a Kate, který byl pážetem nesoucím vlečku Karla III.

Nepříliš šťastný Harry

Foto: Profimedia.cz

Harry, černá ovce britské královské rodiny, dorazil na korunovaci sámFoto: Profimedia.cz

O tom, jestli dorazí vévoda ze Sussexu princ Harry a jeho žena Meghan, se dlouho spekulovalo a měnilo se to stejně rychle jako počasí nad Londýnem. Nakonec to dopadlo podle vzoru „oblečená-neoblečená“. Harry dorazil, ale Meghan zůstala doma s dětmi s odůvodněním, že jejich syn Archie dnes slaví své čtvrté narozeniny - podle oficiálních zdrojů tedy dala přednost synovi před korunovací. Diplomatické řešení, ne? Je jasné, že Harry byl na korunovaci velmi sledovanou osobou a bylo vidět, že dvakrát šťastně si nepřipadá. Navíc se vědělo, že po korunovaci nebude spolu s rodinou pokračovat a účastnit se dalších oficialit, ale hned se zas vydá za oceán.

Načítám