Hlavní obsah

Oslavte korunovaci jako Britové: Stáhněte si korunovační playlist a připravte menu podle receptů z paláce

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Britové slavit umí a takovou příležitost, jako je korunovace krále Karla III., si ujít nenechají. V sobotu se po celé Velké Británii sejdou skupinky přátel a sousedů, aby uspořádali slavnostní korunovační oběd a celou událost si užili společně.

Článek

Na oficiálních stránkách ke korunovaci Karla III. najdete už teď odkaz na korunovační playlist (od Beatles přes Davida Bowieho k Harrymu Stylesovi) a recepty na pokrmy, které se budou podávat na slavnostním korunovačním obědě.

Velký korunovační oběd: Pouliční party a komunitní setkání

Královna Camilla je už víc jak deset let patronkou iniciativy The Big Lunch (Velký oběd), která se snaží propojovat sousedy a komunity tím nejpřirozenějším a nejchutnějším způsobem: společným jídlem. O nadcházejícím víkendu se po celé Británii uskuteční tisíce setkání na oslavu korunovace Karla III. a jeden pokrm najdete na stolech častěji než jiné: korunovační quiche.

Nečekejte žádné složité vaření a drahé suroviny: oficiálním jídlem korunovace je poměrně jednoduchý slaný koláč. Kromě toho, že je opravdu vláčný a lahodný, má i několik symbolických rovin. Najdete v něm suroviny typické pro Británii a výborně se hodí pro setkání s přáteli. Je dostatečně velký, dá se jíst teplý i studený a nabídnout ho můžete i vegetariánům.

Foto: Tomáš Rubín

Voňavý korpus a vysoká vrstva vláčné smetanové náplně: suroviny na korunovační quiche snadno koupíte i u nás.Foto: Tomáš Rubín

Vytvořil ho královský šéfkuchař Mark Flanagan a osobně posvětila královna Camilla právě proto, že je cenově dostupný a variabilní. Navíc také odráží i lásku Karla III. k zahradničení a sýrovým pokrmům. Podle našeho receptu si ho snadno upečete i vy.

Slavte jako Britové: Oficiální korunovační menu

Kromě špenátového koláče najdete na oficiálním královském korunovačním menu i další jídla. Pečené jehněčí v asijském stylu od legendárního šéfkuchaře Kena Homa propojuje východ se západem: jehněčí je oblíbené maso nového krále a marináda ze sójové omáčky, dijonské hořčice, sezamového oleje a arašídového másla mu sluší. Recept na korunovační lilek vytvořila Nadiya Hussain, oblíbená britská kuchařka, pekařka a vítězka šesté řady soutěže The Great British Bake Off. A jako sladká tečka se na stole objeví pohár s jahodovým želé a zázvorovým krémem. Při sledování korunovace se ale nemusíte spoléhat na oficiální seznam: i když ostrovní kuchyně nemá nejlepší pověst, najdete v ní i recepty, které za vyzkoušení stojí.

Připomeňte si také recept na kuřecí salát, který se podával při korunovaci královny Alžběty II.

Reklama

Načítám