Hlavní obsah

Nejvlivnější lidé roku 2023. Je mezi nimi Salma Hayek, Olena Zelenská i Lionel Messi

Foto: Matt Winkelmeyer - GettyImages.com, Profimedia.cz

Foto: Matt Winkelmeyer - GettyImages.com, Profimedia.cz

Reklama

Je to tu! Slavný americký magazín Time zveřejnil seznam jmen stovky nejvlivnějších lidí roku 2023. Kdo se do tak skvělé společnosti probojoval a jak jejich umístění hodnotí kolegové? Máme pro vás stručný přehled.

Článek

Šest kategorií, v každé z nich třináct až dvacet oceněných osobností a výsledkem je stovka nejvlivnějších lidí roku 2023 podle amerického magazínu Time. Každého z nich okomentovala jiná slavná či významná osobnost a pokusila se vysvětlit, proč zrovna tenhle člověk si místo mezi top stovkou zaslouží. A takhle to pro letošek dopadlo.

Kategorie umělců – Salma Hayek Pinault

Foto: Matt Winkelmeyer, Laurent KOFFEL - GettyImages.com

Salmu Hayek vychválila Penélope Cruz opravdu hodně.Foto: Matt Winkelmeyer, Laurent KOFFEL - GettyImages.com

V kategorii umělců se objevila řada známých jmen – třeba herečka Drew Barrymore, Austin Butler, který ve snímku Elvis ztvárnil Elvise Presleyho, či herec Colin Farrell. A v téhle vybrané společnosti se ocitla i uhrančivá kráska Salma Hayek.

Proč si to zaslouží podle Penélope Cruz? „Salmu jsem potkala, když jsem poprvé jela točit film do USA. Téměř nikoho jsem tam neznala a Salma mě vyzvedla na letišti a odvezla k sobě domů. Setkání s ní bylo jako shledání se sestrou, kterou jste dlouho neviděli,“ zavzpomínala Cruz.

Hayek je podle ní neuvěřitelně lidsky štědrá, skvělá pozorovatelka, umí číst v lidech, je silná, ale zároveň citlivá. „To vše z ní dělá skvělou herečku se schopností vžít se do kůže někoho jiného,“ dodala Cruz a připomněla skvělý výkon Salmy Hayek ve snímku Frida, kde byla za roli malířky Fridy Kahlo nominována na Oscara. „Její obrovské srdce, inteligence a charisma jsou vítěznou kombinací, ale nejvíc jsem hrdá na to, že je vždy sama sebou. Jako jedna z prvních hereček latinského původu (Hayek pochází z Mexika) pracujících v Hollywoodu otevřela dveře mnoha lidem, kteří ji následovali. Je totální revolucionářka a ještě toho hodně dokáže,“ zakončila Penélope Cruz.

Kategorie inovátorů – Nathan Fielder

Foto: Frazer Harrison - GettyImages.com, Profimedia.cz

Nathana Fieldera má herečka Emma Stone hodně ráda. Foto: Frazer Harrison - GettyImages.com, Profimedia.cz

Mezi nejvlivnějšími inovátory se objevili také současný generální ředitel společnosti The Walt Disney Robert Iger, herečka Natasha Lyonne (znáte ji třeba ze seriálu Orange Is the New Black), polská tenistka Iga Swiatek nebo kanadský spisovatel, režisér a komik Nathan Fielder.

O jeho kvalitách promluvila herečka Emma Stone, která je držitelkou Oscara za nejlepší ženský herecký výkon za film La La Land. Fielder ji fascinuje - skvělý režisér, herec, scenárista, ale přesto vidí jeho největší přednost jinde. „Je pozorovatelem lidského chování. Ve svých pořadech, jako je Nathan for You a The Rehearsal, ukazuje absurdity toho, jak se k sobě lidé chovají, jaký k nim má vztah on, a to všechno vás nutí přemýšlet, smát se a pak ještě víc přemýšlet. Nikdo není jako on,“ napsala Emma Stone.

Kategorie titánů – Lionel Messi

Foto: Michael Regan - FIFA, Jamie McCarthy - GettyImages.com

Messi a Federer - dva skvělí sportovci a úspěšní muži.Foto: Michael Regan - FIFA, Jamie McCarthy - GettyImages.com

V kategorii titánů se to slavnými jmény doslova hemží. Jen namátkou – Beyoncé, Elon Musk, herečka Angela Bassett či vdova po Stevu Jobsovi a americká byznysmenka Laurene Powell Jobs, ti všichni se mezi 100 nejvlivnějších lidí roku 2023 v rámci téhle kategorie dostali. A mezi nimi i ikonický argentinský fotbalista Lionel Messi.

Ódy na něj pěl švýcarský tenista Roger Federer. Zmínil jeho kouzelné kličky, přihrávky, které prý připomínají umělecké dílo, ale především to, že se na výsluní a sportovním vrcholu drží tak dlouho a bez výkyvů. „Vítězství Argentiny na mistrovství světa bylo úžasné. Miliony fanoušků, kteří vyšli do ulic Buenos Aires slavit, byl úžasný sportovní okamžik, jehož svědkem byl celý svět. Dokonce i ti, již nesledují fotbal, si museli díky Messimu uvědomit skutečný dopad nejpopulárnější hry na světě,“ řekl Federer, kterého prý v mládí inspirovali fotbalisti Diego Maradona a Gabriel Batistuta. Messi je podle něj stejně silná inspirace pro mladou generaci.

Kategorie vůdců – Olena Zelenská

Foto: Profimedia.cz

První dáma USA ocenila především odvahu a sílu první dámy Ukrajiny.Foto: Profimedia.cz

Je jasné, že současná válka mezi Ruskem a Ukrajinou se odrazila i na tomto žebříčku. Hlavní osobností kategorie vůdců je Olena Zelenská, první dáma napadené Ukrajiny.

Promluvila o ní jiná první dáma – Jill Biden, manželka prezidenta USA. Ocenila především to, že žena, která nikdy netoužila po pozornosti ani stát se bojovníci, když ji její národ potřeboval, se do toho vrhla s odvahou a nevídanou silou. „Mohla vzít svou rodinu, dvě děti a uprchnout. Která matka by jí to vyčítala? Přesto zůstává. Zůstává, protože svoboda a demokracie si zaslouží ochránce. Zůstává, aby ukázala světu, že srdce a naděje způsobí, že i ten největší tyran působí male. Zůstává pro své děti – pro jejich budoucnost a budoucnost všech Ukrajinců. Olena Zelenská je matka. Ochránce. Hrdost svého národa. Světlo naděje pro lidi, které miluje,“ napsala Jill Biden.

Kategorie ikon – Jennifer Coolidge

Foto: Profimedia.cz

Podle Farrow je Coolidge kamarádka, kterou je štěstí mít.Foto: Profimedia.cz

Do kategorie ikon se probojovaly opravdu výrazné osobnosti – britský král Karel III., herec Pedro Pascal, který exceluje v seriálovém hitu HBO The Last of Us, indicko-britský spisovatel Salman Rushdie, ale i skvělá herečka Jennifer Coolidge. Tu znáte určitě jako Stiflerovu mámu z komedie Prci, prci, prcičky, ale naposledy uchvátila v minisérii HBO Bílý lotos - odnesla si Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli v minisérii či TV filmu.

O jejích kvalitách se rozpovídala herečka Mia Farrow, která ji poznala loni. A podle Farrow je nespočet vlastností, kvůli nimž je v podstatě nemožné si ji nezamilovat. „Pro její výstřední manýry, veselé improvizace a především bolestnou zranitelnost. Je nekompromisně a dokonale sama sebou. Její poctivost a laskavost z ní činí přítelkyni, po které každý touží, a je štěstí ji mít,“ uvedla Mia Farrow s tím, že Jennifer Coolidge je jednoduše národní poklad.

Kategorie průkopníků – Bella Hadid

Foto: David M. Benett, Dave Kotinsky - GettyImages.com

Bella Hadid má podle druhé modelky krásnou nejen tvář, ale i duši.Foto: David M. Benett, Dave Kotinsky - GettyImages.com

Ani mezi průkopníky není o osobnosti nouze, do téhle kategorie se dostala například americká lyžařka Mikaela Shiffrin či americký youtuber MrBeast. A mezi ně se dostala i americká modelka Bella Hadid.

Ocenila ji jiná modelka – Christy Turlington Burns, která se ve velkém věnuje charitě a humanitární činnosti (jak dnes vypadají topmodelky z devadesátek). Připomněla Platóna, který věřil, že dobro a krása jsou neodmyslitelně propojeny. A Bella Hadid je podle Turlington Burns stejně tak krásná, jako lidsky dobrá. „Za tou dokonale vytesanou tváří září lehkost a zranitelnost, kterou otevřeně sdílí s téměř 60 miliony sledujících na Instagramu. Po téměř 10 letech v oboru, bez známek zpomalení, Bella otevřela, nebo uzavřela velké kolekce od New Yorku po Paříž. V rámci této generace, která má neomezený potenciál vytvářet pozitivní změny ve světě, má Bella jedinečnou sílu. Fandím jí, možnostem, které jsou před námi, a všemu dobrému a krásnému,“ řekla modelka.

Magazín Time oceňoval nejvlivnější osobnosti, ale co ty nejkrásnější? Kdo platil za ideál krásy v minulosti, kdo dnes? Sexsymboly od 30. let dodnes

Reklama

Načítám