Hlavní obsah

Shannen Doherty se zbavuje majetku: Dělám to pro maminku, aby pro ni byl můj odchod snazší

Foto: Gerardo Mora , Gettyimages.com

Foto: Gerardo Mora , Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už devět let se potýká s rakovinou, ale nemoc se ne a ne vzdát. Nyní se herečka Shannen Doherty rozhodla k velkému úklidu svého života. Rozprodává nashromážděný majetek, prý chce, aby měli její blízcí po její smrti co nejméně starostí. Rozhodně se prý ale nevzdává, dál se snaží žít naplno, tahle inventura je prý jen pro jistotu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Většina z nás zná Shannen Doherty jako Brendu z ikonického seriálu Beverly Hills 90210. Mladou, krásnou, plnou života. Jenže v roce 2015 jí lékaři diagnostikovali rakovinu prsu – přišla o obě, podstoupila chemoterapii a radostně hlásila, že je nemoc pryč. Za čtyři roky se ale vrátila, metastázy se rozšířily do mozku i kostí, lékaři řekli, že jde o nemoc v posledním stadiu.

A i když herečka stále bojuje, podstoupila operaci mozku a podrobuje se i nové léčbě v podobě infuzí proti rakovině, díky nimž se cítí lépe, připouští si i tu nejsmutnější variantu. A před svou smrtí si chce udělat pořádek ve věcech.

Moje priorita nejsou věci, ale moje máma

Ve svém podcastu Let’s Be Clear (Na rovinu) sice všechny ubezpečila, že nehází ručník do ringu, je stále bojovník, věří ve vědu i v to, že ji rakovina nedostane, ale připouští si i pravý opak. „Rakovina mě přiměla udělat si v životě inventuru, udělat změny ve vlastních prioritách. A mou hlavní prioritou je v tuto chvíli moje máma,“ řekla a na jejím hlase bylo znát dojetí, jen těžko zadržovala slzy.

Doherty si je vědoma, že po její smrti to bude pro její matku Rosu Elizabeth Doherty nesmírně těžké, a proto jí to chce co nejvíc ulehčit. „Můj odchod pro ni bude hrozný, a tak chci, aby alespoň ty ostatní věci měla co nejjednodušší. Nechci, aby tu po mně zbyla hromada věcí, s nimiž by se musela vypořádat. Nechci, aby se probírala sklady plnými nábytku,“ vysvětlila. Herečka totiž miluje starožitný nábytek, je to prý jakási její obsese. Tak jako některé ženy nakupují kabelky a boty, ona sbírá nábytek. A tyto věci nyní s pomocí kamarádky rozprodává, stejně tak se rozhodla zbavit pozemku v Tennessee, kde chtěla chovat koně.

Nepotřebuji věci, ale zážitky a vzpomínky

Herečka přiznala, že tohle rozhodnutí pro ni bylo hodně těžké. „Cítila jsem se, jako bych to vzdala. Jako bych se vzdala naděje, všech svých snů, plánů, které jsem kdy měla,“ řekla chvějícím se hlasem. Ale vědomí, že tímhle pomáhá těm, které miluje, jí dodalo klid a smíření. „Nashromáždila jsem za život tolik blbostí. Mám je ve skladu, neužívám si jich. Vážně potřebuju tři jídelní stoly jen proto, že jsou starožitné, a sehnala jsem je za skvělou cenu? Samozřejmě, že ne. Jejich prodejem vydělám peníze, díky nimž mohu třeba cestovat, vzít mámu na dovolenou, vytvořit si nové vzpomínky,“ vysvětlila Doherty.

Dojatě zavzpomínala i na to, jak před lety vzala svou matku na cestu po Itálii, kterou vždy chtěla vidět. „Nevěřila, že se tam někdy podívá, natož pak se mnou. Dodnes o té cestě mluví. Pořád ji vidím, jak seděla v autě, koukala z okýnka a plakala štěstím,“ popsala herečka s tím, že takových chvil se svojí rodinou a blízkými přáteli chce zažít co nejvíc. Protože ne věci, ne starožitný nábytek či jiné majetky, ale právě tyhle chvíle a zážitky ji činí šťastnou.

Úklid před smrtí je trendy

Shannen Doherty se rozhodla udělat pořádek ve svých nahromaděných věcech, aby to nemuseli dělat po její smrti příbuzní. Zodpovědný a ohleduplný trend, který přišel ze Švédska, tzv. döstädning, začíná zajímat i mladé a zdravé. Jde o složeninu dvou slov: dö, což znamená zemřít, a städning – úklid. Hlavní myšlenkou je zanechat po sobě co nejméně věcí, kterých by se pak museli pozůstalí složitě zbavovat. Lidé se tak mohou více soustředit na truchlení a vyrovnávání se se ztrátou milovaného člověka, aniž by se museli zabývat zbytečnostmi.

Načítám