Hlavní obsah

Zemřela Hana Brejchová, její sestra Jana se to zřejmě ani nedozví

Foto: Marek Pátek / CNC / Profimedia

Foto: Marek Pátek / CNC / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již před pár dny zemřela ve věku 77 let Hana Brejchová. Mladší sestra známé herečky Jany Brejchové nejvíc zaujala rolí ve Formanově filmu Lásky jedné plavovlásky. Hana žila léta v ústraní, takže o jejím skonu se veřejnost dozvídá se zpožděním. A sestra se o tom zřejmě nedozví vůbec.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zprávu o smrti Hany Brejchové potvrdila Tereza Brodská, tedy její neteř, která se ale smutnou zprávu také dozvěděla se zpožděním a neví tedy ani přesný den úmrtí. Vztahy sester a evidentně i zbytku rodiny jsou totiž už léta komplikované – sestry Jana a Hana se léta vůbec nestýkaly.

Sestry rozdělil Forman

Jana a Hana se rozhádaly dávno – bylo to kvůli režisérovi Formanovi a filmu Lásky jedné plavovlásky, ve kterém Hana dostala hlavní roli a zazářila. Jana, která byla za Miloše Formana vdaná, si prý myslela, že s ním její mladší sestra něco má, a přestala s ní mluvit. Důvodem k těmto podezřením bylo i to, že s filmem navrženým na Oscara objížděla herečka a režisér svět a trávili spolu hodně času i po hotelích. Hana ale tvrdila, že s Formanem nikdy nic neměla, že sestra jen nepřenesla přes srdce, že ji na chvíli zastínila coby herečka. A že film vznikl navíc prý i na motivy příběhů z jejího osobního života, které režisérovi vyprávěla…

Ať to bylo jakkoli, cestu si k sobě už nenašly, i když se o to Hana několikrát snažila. Teď to vypadá, že se Jana ani nedozví, že sestra zemřela. Je totiž vážně nemocná a taková informace by jí mohla jen přitížit.

Herečka malých rolí

​Geny se nezapřou – i Hana byla v mládí půvabná a měla také našlápnuto na slibnou kariéru, ačkoli kritici o jejím herectví mluví jako o naivnějším. Když se zeptáte pamětníků na její role, zřejmě zmíní jen Andulu ve zmíněném filmu Lásky jedné plavovlásky. Už málokdo si vzpomene na to, že si zahrála třeba i ve slavném filmu Amadeus. Je pravda, že se stala spíš herečkou menších rolí, ale i tam byla vidět – zmiňme například Hogo fogo Homolka, Adéla ještě nevečeřela, Matěji, proč tě holky nechtějí nebo Anděl s ďáblem v těle. V její filmografii je kolem třiceti filmů, ve kterých hrála i epizodní, mnohokrát třeba pár vteřin trvající role.

Foto: Profimedia.cz

Hanu Brejchovou si většina pamětníků spojí s filmem Lásky jedné plavovláskyFoto: Profimedia.cz

Těžká cesta za láskou

Jestli si Hana celý život něco přála, byla to láska a rodinný život. Hana se léčila s neplodností a žila s tím, že nebude mít děti. To se ale nepotvrdilo – že je těhotná, se dozvěděla až ve čtvrtém měsíci na zájezdě. Se svým prvním mužem, který byl učitel, měla dvě dcery. Rodina a dcery pro ni byly vším – obě vystudovaly zdravotní školu.

Bohužel její manželství nedopadlo moc dobře, protože její muž začal hodně pít a být nebezpečný sobě i rodině. Po osmnácti letech se tedy rozvedli, i když mu dala několik šancí přestat s pitím. Nakonec ji přemluvily dcery, které se začaly opilého táty bát.

I během manželství a po rozvodu hrála, ale role to byly malé a peníze chodily nepravidelně, takže dělala i uklízečku.

Hana se vdala podruhé a sama přiznává, že v tom z její strany nebyla láska. S manželem byla deset let – dvakrát se vzali a dvakrát rozvedli. Byl podnikatel, vzal si velký úvěr a koupil hotel mimo Prahu, ve kterém se Hana stala provozní a zajišťovala i další profese. Po rozvodu se vrátila do Prahy.

Velké ztráty

V roce 2009 málem zahynula při požáru svého bytu, který zřejmě vznikl poté, co si zapálila svíčku a usnula v křesle, takže si nevšimla, že svíčka spadla a začalo hořet. Hana nikdy nezjistila, kdo zavolal hasiče a tím jí vlastně zachránil život. Vzbudila se totiž až v nemocnici. Přišla o všechno a přestěhovala se do Domu s pečovatelskou službou v Buštěhradě. Se ztrátou domova se vyrovnávala velmi těžce, protože zachránila opravdu jen minimum věcí – naštěstí i pár fotek.

Poslední láska jedné plavovlásky

Láska k Haně přišla i potřetí, i když až po šedesátce a v době, kdy už žila v Buštěhradě. Potkala o 23 let staršího muže, svou bývalou lásku. Vzali se, ale bohužel jí po třech letech zemřel v náručí na následky mozkové mrtvice. Sama řekla, že to byla poslední láska jedné plavovlásky. Řekla, že jí svítí jako hvězda na nebi a že jí tam drží místo…

Související témata:
Film Lásky jedné plavovlásky

Načítám