Hlavní obsah

Jak znáte Janu Brejchovou a její filmy? Dnes slaví narozeniny, ale kolikáté, budete muset uhodnout v našem testu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jana Brejchová dnes slaví narozeniny (kolikáté, budete muset uhodnout). Herečka je považována za největší filmovou hvězdu v dějinách české kinematografie. Za celou svoji kariéru, která trvala skoro šedesát let, účinkovala ve více než sto celovečerních a televizních filmech. Jak dobře ji znáte? Udělejte si náš test!

Článek

Jana Brejchová se narodila v Praze a vyrůstala s pěti sourozenci v poměrně chudých poměrech. Svou první hereckou příležitost dostala už na základní škole. Než se ale dostala k herectví, pracovala jako písařka. Zlom v jejím životě přišel v roce 1957, kdy ji obsadil režisér Jiří Weiss do titulní dívčí role ve filmu Vlčí jáma. Jana Brejchová je žena, pro kterou měli muži slabost. Byla čtyřikrát vdaná. O sobě a svém soukromí ale příliš nehovoří. V posledních letech na tom není zdravotně dobře. Je hospitalizována v léčebně dlouhodobě nemocných v pražském Motole a svou hereckou dráhu pokládá za uzavřenou. Její filmy tu však s námi budou navždy. Udělejte si náš kvíz a zjistěte, jak dobře ikonu českého filmu znáte.

1. Jana Brejchová dnes slaví narozeniny. Víte, kolik jí je let?
2. První hereckou příležitost získala už na základní škole. Režisér Jiří Sequens ji obsadil do role Píďalky ve filmu:
3. Říkalo se jí česká Brigitte Bardot a byla čtyřikrát vdaná. Kdo z následujících mužů nebyl jejím manželem?
4. Dcera Jany Brejchové patří už léta také ke známým českým herečkám. Jmenuje se:
5. Jana Brejchová účinkovala v mnoha televizních seriálech a filmech. V komedii o hledání ideálního partnera za pomoci počítače si zahrála po boku Vlastimila Brodského. Víte, o jaké je řeč?
6. Herečka ztvárnila několikrát roli filmové maminky tehdy velmi úspěšné dětské hvězdy Tomáše Holého. Jedním ze snímků byl:
7. Kterou historickou postavu si Jana Brejchová zahrála ve filmu Noc na Karlštejně?
8. Jana Brejchová účinkovala v detektivním příběhu z prostředí pražské galerky, jejíž zločiny vyšetřuje policejní rada Vacátko. O který snímek šlo?
9. Víte, jak se jmenuje film z lékařského prostředí, v němž ztvárnila herečka roli manželky zkušeného neurochirurga, v podání Miroslava Macháčka, který stojí před náročnou operací malého Víti Uzla?
10. V roce 2006 natočila poslední film, který režíroval Jan Hřebejk. Víte, jak se jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám