Hlavní obsah

Zdá se vám stále dokola stejný sen… Co to znamená? Zbystřete! Vaše duše volá o pomoc

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sny mohou být hloupé, strašidelné, bláznivé i příjemné. Pokud se vám ale stále dokola opakuje stejný či podobný sen, který ve vás navíc vyvolává negativní emoce, vždy to něco znamená. A je dobré se zamyslet, co by to mohlo být.

Článek

Většina snů nemá z hlediska duševního stavu nějaký zvláštní význam, to si jen mozek třídí data a vyhodnocuje důležité od nepodstatného. Kdyby to nedělal, byl by za chvíli zcela zaplavený vším, co musí vstřebat, a dal by se přirovnat k přeplněnému hard disku.

Teorie o významu snů předpokládají, že sny jsou jen prostředkem pro ukotvení paměti, učení, zpracování emocí a všech informací, které jste nasáli během dne,“ vysvětluje americký klinický psycholog Michael J. Breus, který se problematikou snění dlouhodobě zabývá. Snít je tedy velmi zdravé.

Zdá se vám stejný sen? Máte problém

Pokud se vám ale opakuje, byť nepravidelně, stále dokola stejný sen, měli byste zpozornět. Něco ve vašem životě zřejmě není v pořádku a dost možná se jedná o volání o pomoc. S největší pravděpodobností nemáte zpracovanou nějakou emoci či trauma a mozek už neví, jak by vás na to upozornil, a tak problém zakóduje do snu.

Známá americká psycholožka Deirdre Barrett, která se zabývá výzkumem snů a hypnózy, říká, že stačí, aby se nějaký sen vrátil dvakrát až třikrát, a už je jasné, že značí nějaký problém. A ani nemusí být úplně totožný či přicházet příliš často: důležité je, jakou emoci ve vás vyvolává, právě ta je pro výklad snu klíčová.

Co nám říkají sny a jak je vykládat

Výklad snů může být v některých případech velmi přímočarý, nicméně vždy je nutné vztáhnout jeho motivy k sobě a přemýšlet, co vás ke snu napadá a co vše by mohl znamenat právě ve vašem jedinečném případě. Jedná se totiž o velmi individuální věc. „Při interpretaci snů nefungují klasická zobecnění, která se tak často objevují ve snářích. Podstatné je, co dané obrazy znamenají právě pro vás a jaké asociace ve vás spustí,“ upozorňuje Deirdre Barrett. Proto při hledání významu snů a při jejich výkladu musíte zapátrat především sami v sobě.

Často opakované sny: Co znamenají?

Ačkoliv je nutné vždy sny posuzovat individuálně, některé motivy se objevují v určitých životních situacích téměř u všech lidí a jejich výklad může být celkem přímočarý: ve většině případů značí, že se snažíte vyrovnat s nějakou nepříjemností, či dokonce traumatem.

  • Mezi obvyklé opakující se sny patří strach z nějaké zkoušky, neschopnost ji složit, odpovědět na položenou otázku, pocit ztrapnění před nějakou autoritou… V těchto případech se dá předpokládat, že v životě řešíte vážnější problém, s nímž si nevíte rady, a správné rozhodnutí je v nedohlednu. Také může signalizovat strach ze selhání, nejistotu ve vztahu nebo pocit, že vás druzí odsuzují či vás nerespektují.
  • Když se vám zdává, že přicházíte pozdě do práce či školy (nestihnete autobus, nejste schopni se vypravit z domu nebo se vám do cesty pletou různé překážky), je jasné, že v bdělém stavu jste z něčeho velmi nervózní, nejistí a máte dojem, že nemáte život pod kontrolou.
  • Častý bývá i sen, kdy se nedokážete pohnout z místa nebo se snažíte dohonit autobus či vlak a ten vám ujíždí a ujíždí… V tomto případě je pravděpodobné, že stojíte před nějakým zásadním životním rozhodnutím, které vás užírá, nebo ve vás zraje pocit, že se váš život ubírá špatným směrem.
  • Podobně sny o vypadávání či poškození zubů obvykle předznamenávají strach o zdraví, obavy z nějaké zásadní ztráty, což může být i práce nebo třeba osoba, která vám v životě schází, anebo tušíte, že vás opouští.
  • A tolik oblíbené sny o létání? Nejčastěji symbolizují touhu po volnosti a vymanění ze zavedených pořádků, osvobození z nevhodných vztahů či z práce, která vás nebaví...
Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Jeden špatný sen nemusí vůbec nic znamenat. Pokud se ale objevuje opakovaně, zbystřete. Vaše duše se vám snaží něco říct nebo alespoň naznačit…Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Dětské sny jsou jiné – děsivější…

Pro porozumění snům je dobré vědět, že děti sní úplně jinak než dospělí. Mívají sny mnohem barvitější a také děsivější, přičemž ty nejstrašidelnější se objevují v předškolním věku. Teprve mezi pátým a devátým rokem vyzrává dětské snění do podoby, jaké se vyskytuje u dospělých.

Co se zdá českým dětem?

Jak ve své výzkumné studii, která zkoumala pětatřicet českých dětí ve věku od šesti do osmi let, zjistily psycholožky Lucie Kráčmarová a Alena Plháková, špatné sny jsou u mladších dětí poměrně frekventované (45,5 %) a nejčastěji se v nich objevuje agrese, fyzické ublížení, omezování osobní svobody či pronásledování. A pokud jde o opakování motivů, tak se dětem často zobrazují postavy z pohádek či počítačových her. Často se jim zdávají i kreslené sny – jejich podoba je výrazně ovlivněna tím, co děti dělají (resp. sledují) během dne.

Takže až vám bude potomek vyprávět, že ho v noci sežrala obluda a ještě ráno je z toho vyděšený, věřte mu. Nemusí to být vůbec známka, že by v jeho životě bylo něco významně špatně! Tak se nesnažte o výklady, jen s dítětem o snu mluvte, pokud se z něj potřebuje vypovídat a vyrovnat se s ním. A to stejné můžete udělat se svými sny i vy.

Související témata:
Noční můry

Načítám