Hlavní obsah

Sedm způsobů, jak rychle usnout. Pomůže čaj i správná poloha

Foto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

Foto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Kvalita spánku se odráží v celkové kvalitě našeho života. Na tom, jak spíme, závisí naše duševní i fyzické zdraví. Spát sedm až devět hodin denně je tedy naprostá nutnost. Jenže, co když máte potíže s usínáním?

Článek

Převalování se ze strany na stranu ve snaze nalézt tu nejlepší pozici, nekonečné zírání do tmy a touha po jediném – konečně usnout. Tuto situaci zná čas od času asi každý. Pokud se do ní dostanete, máme pro vás pár tipů, jak se dostat rychle do limbu. Nebojte, počítání oveček zde nenajdete…

1. Metoda 4–7–8

Za metodou 4–7–8, která je založena na uvědomělém dýchání, stojí americký lékař Andrew Weil. Pomáhá zklidnit mysl, srdeční frekvenci a rychleji usnout. Metoda je velmi jednoduchá, stačí si opřít jazyk o horní patro a následně dýchat. Po dobu čtyř vteřin se nadechněte nosem, na sedm vteřin zadržte dech a osm vteřin pomalu vydechujte ústy. To celé zkuste zopakovat několikrát za sebou, dokud se neodeberete do říše snů.

2. Využijte představivost

Když ležíte v posteli a mozek vás nutí přemýšlet, nevěnujte se starostem, nezaplaceným účtům a tak podobně. Raději svou pozornost přeorientujte na něco příjemného, na obraz, jenž vám dělá dobře a který vás uklidní. Vybavte si například nějakou šťastnou vzpomínku. Podle odborného časopisu Behaviour Research and Therapy usínali lidé, kteří se o to snažili, rychleji, protože se cítili uvolněně.

Foto: Nelli Syrotynska, Shutterstock.com

Zavřít oči a představovat si to, co vám dělá radost, vám pomůže rychleji usnout.Foto: Nelli Syrotynska, Shutterstock.com

3. To správné světlo

Profesor neurovědy a psychologie Matthew Walker ve své knize Proč spíme radí připravovat se na spánek přibližně hodinu a půl předem. Příprava spočívá v omezení modrého světla, které blokuje melatonin - hormon důležitý pro dobrý spánek. To znamená žádná televize, počítač či mobil před spaním, a pokud ano, tak s režimem, který právě modré paprsky blokuje. Ostatně všechna světla, kterými si večer svítíte doma, by měla být zbarvena do oranžova či červena a ideálně umístěna pod úrovní očí. Může to být například světlo svíčky, jež má kolem 1 900 kelvinů (barevná teplota). Pro srovnání – denní světlo má kolem 5 000 kelvinů.

4. Obrácená psychologie

Zkuste aplikovat takzvanou obrácenou psychologii. Zůstaňte v posteli, ale řekněte si, že budete i nadále vzhůru. Lidé, kteří se snaží urputně usnout a myslí jen na to, jak budou ráno nevyspalí, jen zvyšují svou úzkost a neklid. Naopak paradoxně snaha se přesvědčovat, že ještě nebudete spát, může podle výzkumníků z americké Společnosti klinické psychologie pomoci. Vzpomeňte si na krále z pohádky Byl jednou král…

5. Uklidňující nápoj

Před spaním si dopřejte nápoj, který zklidní vaši psychiku a pohladí na duši. Zkusit můžete kvalitní kakao nebo klasické mléko s medem. Všechny ingredience mají na tělo uklidňující účinky. Stejně tak můžete sáhnout po bylinkovém čaji - vhodný je rooibos, heřmánek nebo speciální směsi, které často kombinují několik bylin - meduňku, kozlík lékařský, mučenku či levanduli.

Foto: Archiv firem

Bylinný čaj Hluboký spánek, Leros, 90 Kč (20 ks). Bylinný čaj Sleepgreen, Green Idea, 88 Kč (20 ks).Foto: Archiv firem

Nemusíme asi připomínat, že kofeinu byste se ve večerních hodinách měli vyhnout. Než ho tělo zpracuje, trvá mu to asi 6 hodin, záleží však na každém člověku, jak rychlý je jeho metabolismus a jak na kofein reaguje. Nicméně znamená to, že poslední kofeinový nápoj byste si měli dát nejpozději šest hodin před ulehnutím ke spánku, abyste si nenarušili spánkový vzorec.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Kvalitní kakao a teplé mléko je pro mnohé skvělý recept na spaní.Foto: New Africa, Shutterstock.com

6. Spánkový doping

Pokud jsou čaje málo, můžete zkusit i doplňky stravy založené na bylinkách a látkách, které podpoří hluboký spánek i rychlejší usínání. Trendy věcí, jež opravdu funguje, je konopný olej CBD. Ten díky obsahu kanabidiolu má na tělo i mysl uklidňující účinky a přes noc také podporuje rychlejší regeneraci svalů. Je to takový povolený spánkový doping. Stačí si nakapat pár kapek pod jazyk a zalézt pod peřinu.

Foto: Archiv firem

Doplněk stravy pro lepší spánek Spi v klidu, Epiderma, 399 Kč (30 ks). Konopný olej 10%, CBD Star, 1490 Kč (10 ml).Foto: Archiv firem

7. Otočte se na bok

Spánek úzce souvisí s trávením. Při spaní na levém boku lépe působí gravitace na obsah trávicí soustavy a tato poloha také usnadňuje putování zbytků potravy tělem. To ale neznamená, že si můžete dát večer těžké jídlo a všechno zaženete jen tím, že se otočíte na bok. Jídlu byste se měli vyhnout 2-3 hodiny před spaním, aby se tělo mohlo soustředit na regeneraci a nikoliv trávení.

Foto: David Pereiras, Shutterstock.com

Spaní na levém boku je dobré pro trávení, a tedy i pro spánek.Foto: David Pereiras, Shutterstock.com

P.S.

  • Přesvědčte se, že máte v pokoji nižší tepotu, klidně 18 °C, a před spaním pěkně vyvětrejte.
  • Vyhněte se před ulehnutím do postele velkým sportovním výkonům. Tělo je rozprouděné a hůře se budete dostávat do klidu. Spíše vsaďte na sérii protahovacích cviků.
  • Před spaním dejte přednost lehčím jídlům a vynechte také alkohol.

Reklama

Načítám