Hlavní obsah

Děsivý snář aneb Co znamenají vaše noční můry

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Probudíte se celí zpocení, vyděšení k smrti, se slzami v očích a chvíli trvá, než vám dojde, že to byl jen sen. Noční můry si prožil v životě asi každý. Ale víte, co znamenají? Protože podle některých expertů i zlé sny mají svůj skrytý význam a podvědomí se vám jejich prostřednictvím snaží něco říct.

Článek

Když se večer díváte na strašidelný horor, asi pak nečekáte klidné sny o rozkvetlé louce. Ale co když se vám bez zjevné příčiny zdá něco ošklivého a třeba i opakovaně? „Noční můry míváme, když se nám podvědomí snaží něco sdělit. Chce nás přimět k tomu, abychom něco problematického ve svém životě změnili či vyřešili,“ říká Lauri Loewenberg, britská expertka na sny. A tohle je podle ní deset nejčastějších nočních můr a jejich význam.

1. Hadi

Je jedno, jestli se k vám ve snu had potají plazí, zda se zmítáte v jámě plné těchto zvířat nebo s jedním agresivním plazem bojujete. Podle Loewenberg hadi v jakékoli podobě symbolizují, že se ve vašem životě vyskytuje něco toxického, jedovatého – stejně jako ti hadi ze snu. Velmi často je to člověk, který vám ubližuje, je to had převlečený za člověka.

Foto: Mark_Kostich, Shutterstock.com

Ne nadarmo se říká o zlých blízkých – hřála jsem si na prsou hadaFoto: Mark_Kostich, Shutterstock.com

2. Vypadávání zubů

Možná vám zuby ve snu trhá dentista nebo vám nevysvětlitelně vypadávají samy. Každopádně sny, v nichž přicházíte o zuby, většinou znamenají nějaké komunikační trable. Dost často se tím prý váš mozek vypořádává s tím, že jste den předtím vypustili z pusy něco, co jste neměli. „Pokud patříte k lidem, kteří rychleji mluví než myslí, je dost možné, že se vám takové sny zdají často,“ říká Loewenberg.

3. Pronásledování

Je to ten sen, kdy před něčím nebo někým utíkáte. Víte, že vám hrozí nebezpečí, bojíte se. Jenže pronásledovatel je stále za vámi, jakoby nebylo úniku.

Tohle se velmi často zdá lidem, kteří v reálném životě uhýbají před problémy, místo aby se jim postavili čelem. A mozek se jim snaží naznačit, že čím déle budou před problémy utíkat, místo, aby je řešili, tím déle je budou trápit. A možná je jednou stejně doženou.

4. Pády

Padáte z velké výšky a nevíte kam. Rozhodně ale víte, že to nedopadne dobře. Zásadní pro pochopení snu je právě ten nekoordinovaný pohyb směrem dolů. Tohle se zdává lidem, které někdo hořce zklamal. Ztroskotaly všechny jejich plány a představy o životě. Obzvlášť ve střehu by měli být lidé, kteří trpí nějakými psychickými problémy. Tělo je takto může varovat, že se blíží další ataka deprese a podobně.

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Nejspíš jste v životě ztratili půdu pod nohamaFoto: Elnur, Shutterstock.com

5. Umírání

Ve snu smrt představuje spíš konec života, tak jak ho znáte, než fyzický konec. Nebo se chystáte na nějakou velkou změnu. Stává se to, když třeba měníte práci, ukončujete vztah, nebo když poprvé zjistíte, že jste těhotná. Jsou to stěžejní okamžiky života.

A když se vám zdá o smrti někoho jiného? Souvisí to opět s nějakou životní změnou, která se ale týká jeho. Často se třeba rodičům zdá o smrti svých dětí, když jejich ratolesti překračují nějaký životní milník – končí školu, žení se či vdávají a podobně.

6. Tonutí

Pokud se vám zdá, jak se topíte, lapáte po vzduchu, ale voda vás stále stahuje ke dnu, nejspíš to znamená, že v reálném životě máte starostí nad hlavu, možná jste ztratili směr. I tady je zásadní především to, že jdete ke dnu, padáte – opět jde o ten pohyb směrem dolů, ale tady máte alespoň nějakou kontrolu. Bojujete, snažíte se dostat nad hladinu, neutopit se. Přemýšlejte, s čím nebo proti čemu bojujete ve skutečném životě..

7. Hmyz

Hmyz je většinou otravný, nepříjemný. A pokud se vám o něm zdá, nejspíš máte někoho takto otravného a nepříjemného ve svém životě. A čím větší a strašidelnější brouci či jiná havěť ve vašich snech vystupuje, tím víc vám v reálu někdo komplikuje život.

Foto: nechaevkon, Shutterstock.com

Otravný jako hmyz. Někdo takový se vyskytuje ve vašem okolíFoto: nechaevkon, Shutterstock.com

8. Podvádění

Pokud jste v minulosti přišli partnerovi na nevěru, je dost možné, že se vám zas a znova zdá o tom, jak vás s někým podvádí. Je to známka toho, že jste problém nepřekonali, že důvěra nebyla obnovena.

Pokud ale nevěra váš vztah nikdy předtím nenarušila, nejspíš vás tenhle sen chce upozornit na to, že vaše soužití má trhliny – že se z nějakého důvodu cítíte na vedlejší koleji. Možná váš protějšek tráví víc času v práci nebo chodí až příliš často s přáteli na fotbal, místo aby byl s vámi. Nebo máte malé dítě, které spolkne veškerý váš čas.

9. Vražda

Smrt je přirozený konec života, vražda je ale jeho vynuceným koncem. Takže pokud se vám zdá, že někoho vraždíte, pravděpodobně v reálu aktivně pracujete na nějaké zásadní životní změně. Nebo ukončujete něco negativního ve svém životě (dáváte výpověď z práce, kde vás šikanovali, rozcházíte se s partnerem, který vás trápil…). Často se tohle zdává i lidem, kteří přestávají kouřit nebo shazují kila.

10. Bloudění

Ztratili jste se. Nevíte, kde jste a jak se dostat domů, bloudíte, jste zoufalí. To je nepříjemný sen, který signalizuje, že jste takto ztraceni ve svém životě. Často se to zdává lidem po rozvodu. Možná vás čeká nějaké zásadní rozhodnutí a vy si s ním nevíte rady, prostě momentálně netušíte, jakým směrem se ve svém životě vydat.

Lechtivé sny plné vzrušení a sexu? I ty mají svůj skrytý význam. Erotický snář: Víte, co znamenají sny o sexu?

Reklama

Související témata:

Načítám