Hlavní obsah

Dnes je Blue Monday. Modré pondělí je údajně nejdepresivnější den v roce. Ale vy se ho nebojte!

Foto: Tetiana Komchatnikh, Shutterstock.com

Foto: Tetiana Komchatnikh, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí lednové pondělí, známé jako Blue Monday, je již dvacet let považováno za nejdepresivnější den v roce. Tento fenomén se rozšířil po celém světě, ačkoli není nijak vědecky podložen. Měli byste v tento den už předem počítat s tím, že budete psychicky na dně a nutně se cítit pod psa? Určitě ne! Víme, co pro sebe můžete udělat, abyste „přežili“ pochmurný leden a vlastně celou zimu v lepší psychické kondici.

Článek

Pocity smutku a beznaděje, úbytek energie, špatná nálada, nechuť ráno vstávat z postele… To všechno je uprostřed chladné a bezútěšné zimy naprosto přirozené. Pokud tedy tyto stavy netrvají příliš dlouho. Za občasné lednové „depky“ může povánoční útlum a problémy s naskočením do běžného režimu, nevlídné počasí, nedostatek denního světla a slunečního svitu či zklamání z nevydařeného začátku nového roku.

Blue Monday jako geniální marketingový tah

Termín Blue Monday (v překladu skleslé pondělí) vůbec poprvé použil pedagog a psycholog Cliff Arnall v roce 2004 a šlo o pouhý marketingový tah, jehož záměrem a cílem bylo pomoci zvýšit zimní prodeje přímořských zájezdů jedné britské cestovní kanceláři, která ho s touto žádostí oslovila. Při tvorbě „zaručené rovnice“, podle které mu vyšlo, že třetí lednové pondělí je nejdepresivnější den v roce, použil několik faktorů, zejména nevlídné lednové zimní počasí, vyšší a častější nemocnost, zadlužení (nejen) po vánočních svátcích a výčitky svědomí z nesplnění novoročních předsevzetí. Strategie se vyplatila, veřejnost se jí nechala poměrně snadno ovlivnit, jak to u chytrých marketingových a reklamních nástrojů chodí. Od vědců i lékařů se ale Arnall dočkal velké kritiky, mnoho odborníků se od jeho teze zcela distancovalo.

Foto: F01 PHOTO, Shutterstock.com

Pocity smutku, únava a špatná nálada jsou v lednu normální, nesmí se ale zhoršovat a trvat příliš dlouho, pak je namístě navštívit lékařeFoto: F01 PHOTO, Shutterstock.com

V pondělí je nejvíc sebevražd

Podle psychologů každopádně mohou zimní měsíce jako takové u citlivějších jedinců vyvolávat a prohlubovat stavy psychického vyčerpání, úzkosti, nebo dokonce závažnější deprese. Existuje dokonce tzv. sezónní afektivní porucha, která je někdy označována jako zimní deprese. Jak ale s těmito potížemi souvisí tolik zmiňované Blue Monday? Je faktem, že právě pondělí je všeobecně považováno za nejméně oblíbený den v týdnu, podle dat Českého statistického úřadu se navíc právě v pondělí uskuteční nejvíce sebevražd.

Náladě nepřidá ani pomyšlení na to, že v polovině ledna nás čekají ještě zhruba dva měsíce zimy, duševnímu rozpoložení neprospívá ani minimum slunečního svitu. Přesto teorie, že by existoval jeden jediný den v roce, který bychom mohli považovat za nejdepresivnější a nejsmutnější, je dost zavádějící. Je důležité uvědomit si, že splín a špatná nálada nejsou hned příznakem deprese. Depresivní porucha je psychické onemocnění, které je dlouhodobějšího charakteru a zcela zásadně ovlivňuje každodenní život jedince.

Jak zahnat v lednu chmury a špatnou náladu

  • Nestyďte se o svých smutcích, splínech a náladách mluvit s rodinou, kamarády, kolegy. Pamatujte, že sdílená starost je poloviční starost.
  • Blahodárný vliv na psychiku a lepší náladu má pravidelný pohyb. Nemusíte se nutit k návštěvě posilovny nebo běhat maratony, stačí svižná procházka se psem, výšlap do lesa, doma si klidně zatančete nebo se protáhněte a zklidněte při videolekci jógy.
  • Na zimní chmury pomáhá pevně daný denní režim, který zahrnuje zdravou, pestrou a pravidelnou stravu, dostatek spánku a pohyb. Spát choďte dříve a ve stejnou dobu, omezte konzumaci alkoholu a kofeinu, zejména v podvečerních a večerních hodinách.
  • Udělejte si čas sami pro sebe a věnujte se každý den aspoň chvilku tomu, co vás baví, těší a naplňuje (oblíbený film, knížka, telefonát s kamarádkou, malování nebo třeba háčkování…).
  • Pokud trpíte stavy trvalého smutku a beznaděje, nemůžete se ráno donutit vstát z postele, máte potíže se soustředěním, problémy v práci, chybí energie na běžné každodenní aktivity a obtíže přetrvávají, je třeba vyhledat pomoc odborníka (praktický lékař, psycholog, psychiatr, krizová linka).

Načítám