Hlavní obsah

Proč se děti šklebí u jídla a dospělí konzumují podezřelé chutě? Roli v tom hraje gastronomický věk

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč nám některá jídla dřív nechutnala a teď se po nich můžeme utlouct? Kdy a kde se v těle rozhoduje, jestli budeme na dorty, anebo na řízky? A proč sladká chuť vítězí nad všemi dalšími?

Článek

Populární cukrář Josef Maršálek často rád mluví o tom, že nás sladká jídla přenášejí do krajiny dětství, kde jsme se cítili bezstarostní a v bezpečí. Je to svým způsobem pravda, ale medicína má – ostatně jako vždycky – méně lyrické vysvětlení. „Novorozenec už v prvním měsíci dokáže rozeznávat různé chutě, nejvíc samozřejmě vnímá tu sladkou. Vysvětlení je jednoduché, mateřské mléko je sladké, takže dítě cítí známou chuť a rádo ho pije. Díky tomu dostane do těla všechny důležité živiny,“ vysvětluje mechanismus lékař Tomáš Novotný. V podcastu MUDr.ování se také dozvíte, proč se děti šklebí u jídla, co signalizuje kyselá chuť a proč nám některé potraviny začnou chutnat až v dospělosti.

Chuťové pohárky se nevyvinuly proto, abychom si dokázali vychutnat párování pokrmů s vínem, ale kvůli přežití. Tyhle malé přijímače informují mozek o tom, co a jak chutná. Trpké a odporně hořké bývají často jedovaté rostliny, ale díky chuťovým pohárkům, pro které je tato chuť varující, jen málo z nich projde skrz detekční bránu ústní dutiny do žaludku.

Každé dva týdny nové

Je tedy nezbytné, aby chuťové pohárky fungovaly celý život. Ono úplně stačí, když nám jich z doby, kdy se narodíme, do dospělosti zůstane asi tak polovina. „A nejsou to pořád ty samé. Každých deset až čtrnáct dní se obměňují,“ říká Tomáš Novotný. Tolik na vysvětlenou, co se stane, když se napijeme horkého čaje a popálíme si jazyk. Sice o pár chuťových pohárků přijdeme, ale do dvou týdnů vzniknou nové.

Gastrověk

Chutě, které organismus vyhodnotí jako nebezpečné, ale přece jen nakonec v nějaké míře akceptujeme. V souvislosti se zráním chutí, jak se tomuto procesu říká, mluví někteří vědci o tzv. gastronomickém věku. Kdy tedy buňky začnou přijímat dospělácké potraviny a udělá jim radost kombinace hroznového vína s plísňovým sýrem nebo avokáda s chilli omáčkou? To se dozvíte v podcastu MUDr.ování.

Na tom, co v dospělosti zbožňujeme, se nakonec ale původní rodina také podepíše, v tom má jistě Josef Maršálek pravdu. Takže pokud někdo vyžaduje i na svátečním stole chleba s hořčicí, dopřejte mu ho. Pro něj je to možná největší lahůdka, jakou v životě ochutnal, protože to každý večer baštil ten báječný a hodný dědeček. Tak dobrou chuť a v novém roce vše dobré. Nejen na talíři.

S kým jsme se povídali

MUDr. Tomáš Novotný studoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. V současné době se věnuje privátní praxi v oboru interního lékařství dětí a dospělých.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Související témata:

Načítám