Hlavní obsah

Honí vás mlsná? Přidejte bílkoviny a lásku

Foto: Konontsev Artem, Shutterstock.com

Foto: Konontsev Artem, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč máte období, kdy si na sladkosti ani nevzpomenete, ale pak zas chvíle, kdy jste schopni sníst tabulku čokolády na posezení? Příčin může být spousta a způsobů, jak ji zahnat bez výčitek, samozřejmě také.

Článek

Pronásleduje vás nutkavá potřeba zakousnout se do čokolády nebo si koupit dortík poměrně často? Pak je potřeba zjistit, co vám tím vaše tělo chce říct. Co mu chybí, nebo naopak přebývá? Trochu vám s tím pomůžeme. Projděme si pár hlavních příčin.

Proč vás honí mlsná?

V první řadě je dobré podívat se na jídelníček. „Nekončící chutě na sladké může způsobovat příliš velký kalorický deficit, špatný poměr živin v jídelníčku, nedostatek komplexních sacharidů, málo bílkovin nebo nadbytek jednoduchých cukrů,“ shrnuje základní chyby ve výživě Michaela Ryglová, odborná garantka výživy ze společnosti Bonavita. Příčinou chutí na sladké může být i ale i vaše psychika, například stres, špatná nálada, nedostatečný spánek a únava. Někdy za touhou po sladkém mohou být i citové problémy.

Chuť na sladké přijde ve chvíli, kdy klesne hladina cukru v krvi. Aby k tomu nedocházelo, měli byste tělo pravidelně zásobovat pestrou stravou, vybírat si pokrmy s nižším glykemickým indexem, které dokážou zasytit na delší dobu. Takovými jsou ty, které obsahují dostatek vlákniny a bílkovin. „Pokles hladiny cukru v krvi pomůže regulovat chrom, jehož zdrojem jsou například med, ořechy nebo brokolice,“ radí fitness trenér a výživový poradce Petr Sedláček.

Nejčastější důvody, proč máte chuť na sladké a co s tím

  • Moc sladkostí - Cukr prudce zvýší hladinu cukru v krvi a současně organismus motivuje ji snížit, takže rychle klesne a vy jste tam, kde jste byli. Vaše tělo si opět žádá další dávku cukru. Bohužel čím víc sladkého jíte, tím větší potřebu máte. Když si k tomu přičtete schopnost cukru aktivovat uvolňování endorfinu, hormonu štěstí, není divu, že vše může skončit závislostí na cukru.
  • Nadbytek sacharidů - Ač jsou v jídelníčku potřeba, protože dodávají tělu energii, měli byste mezi nimi pečlivě vybírat. Vhodné je omezit jednoduché sacharidy, například z cukrovinek, bílého pečiva a slazených nápojů. Naopak jezte ty komplexní, jako jsou luštěniny, rýže natural nebo celozrnné produkty.
  • Nepravidelnost v jídle - Aby byla glykemická hladina vyrovnaná, potřebujete jíst pravidelně. Někomu vyhovují častěji malé porce, někdo jí 3 velké denně. Důležité je nehladovět a myslet na to, že každé jídlo by mělo obsahovat správný podíl komplexních sacharidů, bílkovin a kvalitního tuku.
  • Nedostatek bílkovin - Hlavně ti, kteří dbají na zdravou stravu nebo drží dietu, staví svůj jídelníček na zelenině. Je ale třeba dodat i bílkoviny, protože bez nich glykemie také strmě padá. Zkuste třeba netučný sýr, tvaroh, vejce, ryby. Vegetariáni mohou sáhnout po tofu či tempehu.
  • Stres, únava, špatná nálada, citové strádání - Chuť na sladké může mít i psychické důvody. Kromě situace, kdy si tím tělo žádá rychlou energii, aby se vyrovnalo se stresem, únavou nebo nedostatkem spánku, může jít i o pocit citového strádání. Sladkosti mohou být náhradou za lásku partnera, pochopení od rodičů nebo přízeň spolužáků.
Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Od toho, aby vás přepadala neodbytná chuť na sladké, vás zachrání vyvážený jídelníček, který obsahuje dostatek bílkovin i komplexních sacharidůFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Jak zdravě utišit chuť na sladké hned a jak dlouhodobě

Pokud se dostanete do situace, kdy máte pocit, že bez čokolády nepřežijete, je dobré si třeba čtvereček dát. V tuhle chvíli je ale dobré maximálně si ho vychutnat. A hlavně bez výčitek! Odborníci radí sáhnout po čokoládě s vysokým procentem kakaa, ale „sladkomilové“ potvrdí, že má zcela jinou chuť a většinou moc neuspokojí. Čokoládu můžete doplnit tvarohem nebo jogurtem s vysokým podílem bílkovin, to by mělo vaši rozkolísanou hladinu cukru trochu zklidnit.

Dobré je také udělat si hrnek kakaa – to vysokoprocentní lze dosladit trochou medu nebo tmavého cukru a to už zabírá spolehlivě. Podobně jde chuť obelstít tvarohem s ovocem a medem nebo proteinovou tyčinkou.

Naopak nelze doporučit pokrmy doslazované aspartamem a dalšími umělými sladidly, ty chuť na sladké ještě zvýší.

Pokud tušíte, že za vaši potřebu koláčku může špatná nálada, v tu chvíli je nejlepší začít se hýbat. Nemusíte hned do tělocvičny, stačí se na pár minut projít venku a uvidíte. Zkuste si také přečíst další tipy, jak ihned zahnat chuť na sladké.

Nejlepší ovšem je se do situace, kdy vám představa punčového dortu zatemňuje mysl, vůbec nedostat. Zkontrolujte si tedy, zda máte opravdu vyvážený jídelníček a pokud ne, tady jsou základní pravidla na jeho sestavení!

Načítám