Hlavní obsah

Proč pijeme alkohol, i když nám nechutná, a proč v Itálii uklízejí ze stolu nedopité láhve

Foto: Xeniia X, Shutterstock.com

Foto: Xeniia X, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva stíhá návštěvu, do toho vánoční večírek, a ještě stihnout svařák na trhu s kamarádkami, vaječný koňak s babičkou a slivovici se strýčkem. Vlastně už nemáte na alkohol chuť, ale když jsou ty Vánoce, tak si tedy přiťukneme: na zdraví! Proč spojujeme s oslavami právě alkohol? A mají to tak všichni?

Článek

Možná si ještě pamatujete letní dovolenou a oběd v hotelu. Na stole stojí lahev vína, výborně, pošetříme si ho na večer! Ale jakmile číšník sklidí poslední talíř, odnese i nedopitou lahev. Ne, opravdu na vás nechce ušetřit. Ale jak říká antropoložka, historička a pedagožka Eva Ferrarová, v Itálii se alkohol pije jen k jídlu. „U nás se socializujeme skrz alkohol, v Itálii na to jdou přes jídlo.“ Proč se v některých zemích pije víc pivo a jinde víno? Jak se alkoholem léčilo? A proč se dávalo dětem pivo? Celý rozhovor s antropoložkou jídla si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování:

Proč je u nás alkohol oblíbený doplněk oslav všeho druhu? „Alkohol dovolí člověku, aby byl tím, kým v té chvíli být chce, může vás symbolicky integrovat do vybrané sociální skupiny,“ míní Eva Ferrarová s tím, že sklenka pomáhá překonat zábrany. Ne snad, že by se člověk toužil nezřízeně odvázat, spíš jde o to, že kapka alkoholu pomůže uvolnit a být součástí skupiny, do které coby sociální tvorové toužíme patřit. Samozřejmě se bavíme o sklence, ne lahvi.

Foto: Proženy.cz

Eva Ferrarová, Ph.D., se mimo jiné zabývá vztahem člověka k jídlu z antropologické perspektivyFoto: Proženy.cz

Alkohol oslabuje imunitu

To, co někteří provozují v prosinci, má svůj odborný název. Říká se tomu binge drinking neboli nárazové pití, stav, kdy člověk konzumuje alkohol, byť se mu normálně vyhýbá. Ne že by se z nárazového náruživce během čtyř týdnů stal alkoholik, ale riziko přece jen hrozí. Organismus není zvyklý, proto se alkohol déle a hůř vstřebává, což mimo jiné oslabuje imunitní systém, o vůli ani nemluvě.

I to je důvod, proč v mnoha zemích neuvidíte opilou ženu. Pokud to není turistka. „V tomhle si ženy a muži nejsou rovni, byť se o to ve všech odvětvích života snažíme. Ale pořád přetrvávají vzorce, že žena by pít neměla. Ze zdravotních i sociálních důvodů,“ vysvětluje antropoložka. To ovšem neznamená, že by ženy nepily. Jen to nedávají tak na odiv jako muži.

Král musel sníst a vypít nejvíc

Mužům je pití ze sociologického hlediska dovoleno, ale naštěstí už to není tak jako v minulosti, kdy králem mohl být jen ten největší piják a otesánek. „Proto téměř všichni panovníci trpěli na nemoci vzniklé z přemíry jídla a alkoholu,“ říká Eva Ferrarová. Mít nejlepšího koně a nejlepší žaludek byla otázka prestiže, kdo toho nejvíc sní a vypije, je nejsilnější, a tudíž neporazitelný. Pozůstatky těchto zvyklostí vidíme v chování mužů dodnes. Největší frajeři jsou ti, kdo nejvíc vydrží. Takzvané pití pro vzrušení praktikují především mladí muži, kteří se díky alkoholu cítí akčně a nabuzeně, zkrátka jako vůdci skupiny.

S kým jsme si povídali

PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D., vyučuje antropologii jídla v Ústavu etnologie Filozofické fakulty UK v Praze. Kromě vztahu člověka k jídlu z antropologické perspektivy, kterému se věnuje především v odborné literatuře, se zabývá tématy, jako je rovnost žen a mužů, ochrana životního prostředí a stárnutí populace. V roce 2022 jí vyšla kniha Jídlo pro radost s podtitulem Proč jíme to, co jíme a proč nejíme to, co nejíme.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám