Hlavní obsah

Jak to vypadá, když chuť vypoví službu?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi si pochutnáte na něčem dobrém? Někteří lidé to štěstí nemají. Existují poruchy vnímání chuti, kdy můžete v ústech cítit pachuť soli či kovu nebo také vůbec nic. Jak a proč se projevují a dá se s nimi něco dělat?

Článek

Chuť je jedním z pěti smyslů a její narušení mívá na běžný život velký dopad. Zdravý smysl totiž motivuje k jídlu a chrání před pozřením zkažených pokrmů či nápojů, takže jeho poškození může být nebezpečné.

Kolik chutí lidé mají?

Člověk rozeznává pět chutí: sladkou, kyselou, hořkou, slanou a umami. „Někdy se jich uvádí i šest a místo umami se zahrnuje pálivá a trpká,“ informuje MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny. Nevíte, co je to chuť umami? Specifické receptory v ústech byly objeveny teprve v roce 2000.

„Tuto chuť má kyselina glutamová a její soli glutamáty, které jsou známé jako nezdravé zvýrazňovače chuti. Kyselina glutamová je ale přirozeně obsažena například v sušených rajčatech, houbách, parmazánu, lahůdkovém droždí nebo v mateřském mléce,“ vysvětluje biochemička Michaela Bebová. Co je příčinou smyslových problémů s chutí a jak se léčí?

Foto: Michal Kowalski, Shutterstock.com

Ztráta chuti může být pro člověka docela ohrožující – klidně sní něco závadnéhoFoto: Michal Kowalski, Shutterstock.com

Příčiny ztráty a změny chuti

K vnímání chuti přispívá i vůně, protože chuť a čich jsou provázané. Jen si vybavte, jak často pořádně necítíte, co jíte, když máte rýmu. Proto není neobvyklé, že ztráta chuti bývá zaměňována za ztrátu čichu. Jak ale vlastně dojde k tomu, že necítíte chuť? Někteří lidé mají tu smůlu, že se s poruchou narodí, jiným se rozvine po zranění nebo nemoci.

Mezi hlavní příčiny změn chuťového vnímání, případně úplné ztráty chuti, patří infekce horních cest dýchacích nebo středního ucha, nákaza covidem-19, ozařování při rakovině hlavy a krku, působení chemických látek (alkohol) nebo některých léků (antibiotika, antihistaminika) a různá neurologická onemocnění (mrtvice, alzheimer, parkinson, roztroušená skleróza, zánět mozku). Objevuje se při cukrovce, po zranění hlavy, operacích nosu, krku a zubů. „Ztrátu chuti může způsobit i nedostatek zinku, který souvisí s nedostatkem vitaminu A,“ doplňuje David Frej. Roli hraje také stárnutí – i chuťové buňky ztrácejí kondici.

Jaké existují poruchy chuti

Problém je složitější a odborníci obecně rozlišují více stupňů ztráty chuti. Nejedná se o nechutenství, kdy postižený rozpoznává chuť jídla, ale z různých důvodů po něm netouží. Jde o skutečnou poruchu smyslového vnímání. Rozlišujeme ale tři poruchy, a to dysguezii, hypoguezii a aguezii. Při první je v ústech cítit pachuť soli nebo kovu a bývá doprovázena syndromem pálení jazyka či celých úst. Při druhé zmíněné je chuť oslabena a při třetí zmíněné je chuť zcela utlumena.

Foto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Někdo se s poruchou chuti už narodí, jinému ji způsobí zranění anebo nemocFoto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Vyšetření a léčba

Poruchy chuti má na starosti lékař na ORL (ušní, nosní, krční). Ten pomocí speciálních testů určí, o jakou poruchu se jedná a jak závažná je. Na co se připravit? Můžete být požádáni, abyste popisovali a porovnávali chutě různých látek nebo určili rozdíly mezi různými koncentracemi zdravotně nezávadných chemikálií.

Lékař vyšetří uši, nos a hrdlo, vyptá se vás na anamnézu a návyky ústní hygieny. Léčba se odvíjí od původce poruchy: je-li příčinou lék, přestanete jej užívat, když infekce dýchacích cest, začne se léčit. A pokud má lékař podezření na jiné zdravotní obtíže, pošle vás za dalším specialistou. Někdy se chuť vrátí i spontánně, bez jakékoliv léčby.

Jak si pomoci sám

Pokud máte pocit, že ztrácíte schopnost vychutnat jídlo, nemusíte hned běžet za doktorem. Nejprve zkuste pokrmy lépe dochutit, případně začít léčit rýmu. „Je také nutné se věnovat ústní hygieně, protože zánět dásní či parodontitidu může doprovázet právě ztráta chuti k jídlu,“ upozorňuje David Frej. Je tedy důležité si správně čistit zuby, mezizubní prostory i jazyk. Jestliže se stav nelepší a přetrvává déle než několik dní, navštivte praktika a poraďte se s ním o dalším postupu.

Ztráta chuti – ageuzie

  • Popis - Ztráta (ageuzie) či porucha chuti (dysgeuzie či hypogeuzie) je smyslová porucha, při které člověk vnímá chuť jídla špatně, jinak, či dokonce vůbec. Nejedná se o nechutenství.
  • Příznaky - Kovová chuť v ústech doprovázená pálením, zhoršené či zcela zaniklé vnímání chuti pokrmů a nápojů.
  • Léčba - Porucha může být vrozená či získaná nemocí, operací či úrazem – podle příčiny se řídí i léčba. Někdy problém odezní sám.
  • Prevence - Správná ústní hygiena, léčba rýmy a vhodná terapie nemoci, která potíže způsobila.

Víte, jak se provádí pořádná jógová očista jazyka džihva dhauti?

Reklama

Načítám