Hlavní obsah

Trápí častěji ženy a může skončit operací. Jak poznat syndrom karpálního tunelu a jak se léčí

Foto: iced.espresso, Shutterstock.com

Foto: iced.espresso, Shutterstock.com

Reklama

V noci vás budí bolest a přes den všechno padá z ruky. A začalo to přitom nenápadně. Koho by občas nebolely ruce, když tahá něco těžkého! Ale proč se nepříjemné pocity vrací, i když vezmete do ruky třeba jen skleničku s vodou?

Článek

V těle máme desítky tisíc nervů. Některé posílají do mozku zprávy o horku, tlaku a dalších úkazech, jiné zase přenášejí informace z mozku do svalů. Někdy se ale něco pokazí a zpráva nedoputuje. Typický příklad je, když si „přesedíme“ nohu a pak rychle vstaneme. Končetina najednou jako by nebyla. Je pak docela fuška přiškrcení sedacího nervu ustát. A teď si vezměte, že podobně nefunkční nerv máte v ruce. Až na to, že nejde o přechodnou záležitost.

Mravenčení a necitlivost v prstech bývají často přičítány práci s počítačovou myší a klávesnicí. Potíže však mají i lidé nekancelářští. Maminky, které často zvedají dítě, skladníci, profesionální řidiči, vzpěrači činek v posilovnách i lidé, kteří se pohybují za pomoci francouzských holí, ti všichni přetěžují ruce natolik, až jim přestanou sloužit. Jak v další epizodě podcastu MUDr.ování vysvětluje fyzioterapeutka Iva Bílková, námaha způsobuje zesílení šlach, které umožňují hybnost prstů. Ty se pak v úzkém tunýlku zápěstí tísní a nemohou se pohyovat. „Tím pádem se zaškrtí i cévy, takže koncová část ruky nemá dostatek kyslíku a živin,“ vysvětluje fyzioterapeutka příčinu vzniku syndromu karpálního tunelu a také proč tolik bolí.

Foto: Marie Irová

Fyzioterapeutka Iva Bílková v podcastu MUDr.ování popsala i cviky, které fungují jako prevence proti syndromu karpálního tuneluFoto: Marie Irová

Všechno se dá rozcvičit

„Bolest v zápěstí může pocházet i od páteře či lokte, pro karpální tunel je typické, že vás budí v noci. A když je nerv hodně utištěný, vypadávají vám předměty z ruky,“ říká Iva Bílková a v podcastu vysvětluje, co dál může napovědět, že jde právě o zmíněný problém. Prokáže-li se podezření, není hned nutné spěchat na operační sál. „Když přijdete včas, dá se všechno rozcvičit, rozmasírovat natolik, že za dva tři měsíce bude ruka zase úplně zdravá,“ slibuje fyzioterapeutka. Musíte ale splnit určité podmínky, bez kterých se potíží nezbavíte.

Syndrom karpálního tunelu dřív trápil lidi kolem padesátky, dnes se hranice posunula hlavně u jedinců pracujících intenzivně s počítačem. Pokud máte za sebou nějakých deset patnáct let, vítejte v rizikové skupině. Což mohou být velmi mladí lidé, uvědomíte-li si, v kolika letech dnes děti vezmou poprvé do ruky myš. Ženy před menopauzou na potíže s „karpály“ trpí více než muži, protože hormon estrogen, jehož jsou plné, na sebe váže vodu. „Šlachy jsou tak více nabobtnalé,“ říká Iva Bílková.

Popadněte hrnek s čajem

Prevence onemocnění syndromem karpálního tunelu je podle fyzioterapeutky velmi jednoduchá: „Protahování, protahování, protahování.“ Pomůže také teplý obklad, díky kterému ruka zrelaxuje a povolí. Léčebnou pomůckou tak může být i docela obyčejný hrnek „buclák“ s teplým čajem, který obejmete dlaněmi a prsty. „Mezi zápěstím a loktem máme dvě dlouhé kosti, které se při otočení ruky dolů trochu křižují, čímž opět uškrcují dlaň a nervy. Když tyhle dvě kosti postavíme vedle sebe, tak se tam vše trochu volní. Bavíme se o milimetrech, ale i to pomůže,“ slibuje fyzioterapeutka. Na tomto principu funguje vertikální myš, kterou si prý klienti Ivy Bílkové velmi pochvalují.

Co ještě proti syndromu karpálního tunelu zabere? Dokážou ergonomické pomůcky odvrátit operaci? Uleví se nám, když se naučíme některé činnosti vykonávat nedominantní rukou? A pomohou různé dlahy, tejpy a podobné vychytávky? Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Mgr. Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeutka Fyziokliniky, absolvovala magisterské studium, obor Fyzioterapie na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Mezi jejími lektory byli např. doc. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D., doc. MUDr. František Véle, CSc., prof. MUDr. Václav Vojta i prof. MUDr. Karel Lewit, DrSc.

Reklama

Načítám