Hlavní obsah

Vysoký krevní tlak, cukrovka i obezita: Co vše hrozí, pokud budete podceňovat spánek

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spánek patří mezi základní biologické potřeby a je zkrátka nenahraditelný. Ve spánku regeneruje naše tělo i mysl. Když spíme málo, trpí nejen naše psychika, ale i tělo. Jaké škody může nedostatek spánku napáchat?

Článek

Nedostatek spánku se jinak nazývá také spánková deprivace. Potřeba spánku se u jednotlivců liší a postupně klesá. Dospělý člověk by měl spát 7–8 hodin denně, aby došlo k potřebné regeneraci a načerpání energie.

Pokud spíte méně, je zcela běžné, že se ráno nemůžete dostat z postele a jste během celého dne unavení a méně produktivní. Nevyspalý a unavený člověk bývá nervózní, nepozorný a obtížně se soustředí na běžné činnosti.

Horší paměť i snížený výkon

Je-li pro vás čím dál tím těžší udržet pozornost nebo zapomínáte, kudy chodíte? Pak možná málo spíte. V důsledku spánkové deprivace trpí paměť a snižuje se náš celkový výkon. Častěji chybujete, zapomínáte a nejste schopni plné koncentrace. Je pochopitelné, že práce pak nejde od ruky a dostáváte se tím do časového presu.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Špatná paměť, podrážděnost, to vše má na svědomí nevyspáníFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Podrážděnost, nervozita i změny nálad

Podrážděnost, nervozita i změny nálad, to vše patří k nevyspání, a kde jinde se to po ránu projeví než v práci. Mezi kolegy si tímto chováním sympatie zaručeně nezískáte. Navíc i v tomto ohledu se vaše zaujetí pro práci a výkonnost snižuje na minimum.

Vliv na metabolismus, o kterém možná nevíte

Kromě únavy se s nedostatkem spánku pojí i změny v metabolismu a následné riziko přibírání na váze a nadváhy. Ve chvíli, kdy jsme nevyspalí, si naše tělo žádá rychlé zdroje energie během dne. Sázíme pak na tučné a nezdravé pokrmy a sladkosti.

Souvisí to s hormony leptin a ghrelin, které zvyšují chuť na kalorická jídla a také regulují příjem a výdej energie. Když se jejich hladina kvůli nedostatku spánku sníží, pak máme hlad.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Kila navíc může mít na svědomí i nekvalitní spánekFoto: New Africa, Shutterstock.com

Nedostatek spánku způsobuje zdravotní potíže

Dlouhodobý nedostatek spánku má prokazatelný vliv na rozvoj nejrůznějších onemocnění. Pokud dlouhodobě nespíte, tělo dostatečně neregeneruje, můžete si tak zadělat na vysoký krevní tlak, mrtvici nebo cukrovku. Navíc narůstá i riziko nádorových onemocnění a snižuje se obranyschopnost. Když málo spíte, tělo je vyčerpané a nalepí se na vás ledajaké onemocnění.

Nedostatečná regenerace svalů

Nedostatek spánku se dříve nebo později projeví také na svalstvu. Během nejhlubší fáze spánku se produkuje růstový hormon, který napomáhá k celkové regeneraci. Pokud spíte málo nebo přerušovaně, je pak obtížné se do této fáze vůbec dostat. Růstový hormon odpovědný za regeneraci není dostatečně uvolňován. Proto při nevyspání můžete pociťovat bolest těla nebo třes.

Jak ovlivňuje modré světlo náš spánek?

Usínání i kvalitu spánku ovlivňuje modré světlo, které vyzařují televize, obrazovky počítačů a mobilů. Podle nejnovějších výzkumů modré světlo snižuje hladinu melatoninu. Melatonin je hormon, který řídí denní rytmus. Když svítíme modrým světlem před spaním, je naše tělo zmatené, zda je den, či noc. Nedojde k dostatečnému vyplavení melatoninu, vy nemůžete usnout nebo se v noci budíte.

Autorka je terapeutka

Reklama

Načítám