Hlavní obsah

Nezlobí, má ADHD: Proč je důležité, aby bylo diagnostikováno, a jak s dítětem pracovat

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Reklama

Vyslechli jste si se svým dítětem u dětského psychiatra diagnózu ADHD a stále nemáte dostatečné informace o tom, co vás teď čeká? Jak usnadnit život dětem s ADHD a kde můžete hledat užitečné tipy a rady?

Článek

Proč je důležité, aby dítěti byla ADHD porucha diagnostikována? Není to zbytečné nálepkování, kvůli kterému se bude potýkat s předsudky? Určitě ne, v první řadě se s tím naučíte pracovat vy, a následně i pedagogové. Dítěti tak můžete život zjednodušit, protože na něj budete brát ohled a můžete upravit i podmínky pro to, aby se mu lépe fungovalo nejen ve škole, ale i v jiném prostředí.

Příznaky ADHD

Hlavními příznaky jsou nepozornost, impulzivita a nadměrná aktivita. U každého dítěte se ADHD projevuje individuálně a obvykle se pojí ještě s dalšími přidruženými problémy (úzkosti, deprese, poruchy učení). ADHD se dokonce mnohdy za tyto problémy schovává.

Co může udělat rodič

Rodiče by si měli nastudovat ověřené informace o ADHD a zkusit porozumět tomu, co se s jejich dítětem aktuálně děje. Věnujte svým dětem pozornost a dávejte jim najevo, že je bezpodmínečně přijímáte. Děti s ADHD obvykle špatně snáší neúspěch a kritiku.

Vytvořte si doma jednoduchá pravidla, která pomohou dítěti lépe se orientovat v povinnostech a úkolech. Zkuste mu třeba dát na nástěnku seznam jeho úkolů, připomínky, kdy má co udělat. Nechte ho, ať si sepíše svoje povinnosti a odškrtává je.

Zároveň vytvořte rituály, které se odehrávají vždy ve stejnou dobu. Ať už jde o vstávání, jídlo, učení, hygienu, odpočinek nebo spánek. U dětí s ADHD je užitečné, když sedí spolu s rodiči u jednoho stolu a jedí soustředěně.

Pokud se s dětmi učíte, zaveďte pravidelné přestávky a úkoly dělejte po malých krocích. I přes pauzy se ale snažte, aby byl úkol vždy dokončen. Důležité je stanovit pravidla a hranice. Vyzkoušejte si, zda je vaše dítě schopné udržet pozornost alespoň 10 minut a případně interval prodlužujte. Nastavení přiměřených hranic a pravidel vytváří dětem s ADHD pocit bezpečí a usnadňují orientaci v běžném životě. Důvěra, dobrá komunikace, porozumění a vzájemné naslouchání je ta nejlepší cesta.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Při učení potřebuje každé dítě včasné a časté přestávkyFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Psychoterapie, nebo medikace?

Medikaci doporučuje vždy psychiatr podle toho, zda ji dítě skutečně potřebuje. Užitečné bude, pokud si najdete psychoterapeuta, který se v této problematice orientuje.

U dětí s ADHD dobře funguje kognitivně-behaviorální terapie, ale i další psychoterapeutické směry. Ideálním řešením je zapojit do psychoterapie celé školní i sociální prostředí dítěte. Čím více sil se spojí, tím snazší je proti ADHD bojovat. Terapeut vás například provede nácvikem každodenních maličkostí, jako je příprava snídaně nebo včasný odchod do školy.

Děti s ADHD v předškolním věku

ADHD bývá mnohdy diagnostikované už ve školce. Dítě v tomto věku potřebuje, aby mělo jasně formulovaná pravidla a jasné informace. Znamená to vstávání ve stejnou dobu, pravidelné stravování apod. Souvisí s tím celodenní režim, který má dítě nastavený, a plánování dnů. Zabránit by se mělo i přetěžování při činnostech a aktivitách. V tomto ohledu je dobré mluvit o diagnóze i ve školce, aby učitelé měli lepší představu o tom, co vaše dítě potřebuje.

ADHD školáci

Další výzvy přicházejí ve chvíli, kdy děti s ADHD nastoupí do školy. Každý přechod v životě je pro dítě s ADHD náročný.

Pro děti s ADHD je komplikované sedět během vyučovacích hodin v klidu, poslouchat  učivo, vstřebávat nové informace, ale i domácí úkoly a další povinnosti.

Děti s ADHD jsou schopné učivo vnímat, ale jen kratší dobu. Navíc pro ně může být obtížné přebíhat z jednoho úkolu ke druhému. Školní děti s ADHD vyžadují pomalejší tempo a rozložení povinností do delších časových úseků.

Jak to zařídit? Domluvte se se školou, zda by vaše dítě mohlo mít k dispozici asistenta pedagoga, který dokáže celý proces vyučovací hodiny zpomalit a upravit tak, aby to pro děti s ADHD bylo zvladatelné. Pokud ve škole asistent pedagoga není, pak mluvte o celé situaci podrobně s učiteli.

Kde hledat informace?

O ADHD toho bylo napsáno už mnoho. Užitečné tipy pro rodiče a učitele najdete v knize ADHD: 100 tipů pro rodiče a učitele od autorky s dvacetiletými zkušenostmi v oblasti dětské psychoterapie Jenett Wolfdieter.

Psycholožka specializující se na problematiku ADHD Sharon Saline v knize Co by vaše dítě s ADHD chtělo, abyste věděli, shromáždila desítky zkušeností dětí s ADHD a přináší řadu praktických rad, doporučení a příkladů, které pomohou k lepšímu porozumění poruchy.

Unikátní pohled na diagnózu ADHD nabízí terapeutka a matka syna s ADHD Markéta Závěrková v knize Jak se žije s ADHD? V knize najdete mnoho užitečných informací a rad, jak zvládat každodenní situace s touto poruchou.

Na instagramovém účtu adhdprovsechny šíří osvětu o této nemoci u dospělých Pavli Kulichová. Relevantní informace najdete také na instagramovém účtu muj_adhd_mozek.

Autorka je terapeutka.

ADHD

  • Popis - ADHD (z anglického „attention deficit hyperactivity disorder“) je vrozená neurovývojová porucha, která způsobuje poruchy pozornosti a hyperaktivitu. Postihuje asi 8 % dětí, častěji chlapce než dívky.
  • Příznaky - Nemotornost, poruchy spánku, dítě začíná později mluvit, nepozornost, neklid, impulsivní chování, zdánlivé zlobení
  • Léčba - ADHD vyléčit úplně nelze, tlumí se příznaky a projevy, v některých případech psychiatr nařídí léčbu medikamenty.
  • Prevence - Vliv může mít znečištěné prostředí, kouření a pití alkoholu v těhotenství, předčasný porod či nízká porodní váha. Podle některých studií mohou mít vliv i konzumace cukrů, konzervantů a umělých barviv v potravinách.

Reklama

Načítám