Hlavní obsah

Únava: Jak rozeznat vážné nemoci štítné žlázy či srdce a kdy jde prostě jen o stáří?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Únava nejčastěji souvisí se stresem, někdy se špatným stravováním. Co ale dělat, pokud jste vyčerpaní bez zjevné příčiny? Kdy může jít o vážné onemocnění a kdy spíše následek stresu či dlouhodobé zátěže?

Článek

Únava je celkem běžný, dokonce každodenní problém. Je přirozené, že v padesáti prostě nezvládnete to, co ve třiceti. Stejně tak je normální, že když celý den pracujete nebo sportujete, těšíte se večer do postele.

Je to jednoduchý signál organismu, že si máte odpočinout. Jestliže budete tělo dlouhodobě dopovat například kofeinem, alkoholem, energetickými nápoji nebo třeba i léky na bolest, určitě se to dříve či později negativně projeví.

Projděme si vážná onemocnění, která se mohou projevovat nevysvětlitelnou únavou.

Snížená funkce štítné žlázy

Mezi nejobvyklejší příznaky snížené funkce štítné žlázy neboli hypotyreózy patří únava a nevýkonnost. Ty jsou typické i pro další potíž se štítnou žlázou, hypertyreózu, únavu pak v tomto případě často doprovází i pocení, bušení srdce nebo průjmy.

Na to, že se štítnou žlázou nemusí být vše v pořádku, se tak obvykle přijde při vyšetření krve v laboratoři, nejčastěji v rámci preventivní prohlídky u praktika nebo u jiných specialistů. Desítky tisíc lidí o nemoci vůbec neví. Viditelné znaky poruchy již dnes nejsou tak časté. Příkladem může být prostá struma, lidově „vole“, která kvůli jodování jedlé soli už prakticky vymizela.

Kromě ztráty energie by vás měla k lékaři přivést také suchá kůže, hrubší hlas, zácpa, zimomřivost či slabost svalů. Problémy se štítnou žlázou trápí v České republice více než pět procent obyvatelstva, přičemž pravděpodobnost poruchy štítné žlázy je asi čtyřikrát vyšší u žen než u mužů.

Léčba poruch funkce štítné žlázy

Jestliže máte podobné příznaky, poraďte se se svým praktickým lékařem. Provede základní klinické a laboratorní vyšetření. V případě nekomplikovaných případů snížené funkce zahájí léčbu a povede sledování. V případě zvýšené funkce nebo nálezu uzlu vás odešle na endokrinologii.

Dosažení rovnovážného stavu v obou případech trvá spíše týdny a léčba je celoživotní.

Autoimunitní nemoci

Únava je častým projevem autoimunitních nemoci. Jsou to choroby, při kterých vlastní imunitní systém nepřiměřeně reaguje na tělu vlastní podnět, tedy útočí „sám na sebe“. V těle pak vzniká zánět a ten zjednodušeně nemocného vysiluje. Mezi nejznámější nemoci této skupiny patří vedle nemocí štítné žlázy také například celiakie, lupénka, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida nebo cukrovka 1. typu. Je jich však celá řada a autoimunitním procesem může být postižen téměř jakýkoli orgán v těle. Často ne jeden, ale i více.

Léčba

Léčba se odvíjí od stanovené diagnózy. Někdy je třeba zásadně změnit stravování jako v případě celiakie a vyhýbat se lepku, jindy je třeba celoživotně užívat léky potlačující nepřiměřenou imunitní reakci těla.

Syndrom spánkové apnoe

Je jasné, že když se nevyspíte, budete unaveni. Jestliže ale máte syndrom spánkové apnoe, možná ani netušíte, jak moc je váš spánek nekvalitní a proč se přes den cítíte tak unaveni.

Při této vážné diagnóze, která se často projevuje chrápáním, nemocný během noci v podstatě přestává dýchat. To ho následně probudí, ale tak, že si toho v podstatě nevšimne a ráno si to nepamatuje. O potížích tedy nemusí roky vědět.

Problém je, že je narušeno zásobování krevního oběhu, tedy i srdce, kyslíkem. Člověk je nejen unavený z nekvalitního spánku, ale nemoc škodí i srdci a zdraví celkově.

Foto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Budíte se po celončním spánku unavení? Možná se během spaní několikrát probudíte a nepamatujete si toFoto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Léčba spánkové apnoe

Nemoc se častěji týká mužů. Jestliže máte podezření na onemocnění u vás či partnera, bude dobré, když se necháte vyšetřit ve spánkové laboratoři. Tam mohou sledovat dýchání a další tělesné funkce celou noc.

Hodně pacientů se spánkovou apnoí je obézních a má vysoký tlak. Proto lékaři po potvrzení diagnózy doporučí dietu a snížení váhy, v lehčích případech to zabere. Jinak je třeba spát se speciální maskou, která vám pomůže v noci dýchat. Vypadá to komplikovaně, ale váš zdravotní stav a zejména únavu to může zcela zásadně zlepšit.

Infekce

Únava je častým doprovodným příznakem různých infekčních nemocí, často je doprovází zvýšená teplota a případně i bolesti hlavy a svalů. Jestliže jde o běžné virózy, potíže obvykle do týdne vymizí. Pokud ne, je třeba důkladnější vyšetření, aby lékaři vyloučili například infekční mononukleózu. Déle trvající teploty jsou vždy důvodem k návštěvě lékaře.

Nádorová onemocnění

Únava je také častým příznakem nádorových onemocnění. Varovat a včas dovést k lékaři by vás měly zejména stavy, při kterých máte bolesti na nečekaných místech, nahmatali jste si bulku, máte gynekologické potíže, krev v moči či ve stolici, potíže s dýcháním nebo dlouhodobý kašel a dušnost.

Posledně jmenovaný příznak může souviset také s onemocněním srdce, jeho špatná funkce má také vliv na výkonnost člověka a zvýšenou únavu.

Varovným signálem může být i noční pocení nebo nechtěné hubnutí.

Výživa

Většina lidí sahá v případě únavy po různých doplňcích stravy. Ano, velká únava může souviset se špatnou výživou, ale u člověka, který se normálně stravuje, většinou nehrozí, že by mu zásadně chyběly nějaké minerály nebo vitaminy.

Je ale jedna látka v krvi, které je třeba v souvislosti se zvýšenou únavou věnovat pozornost. Jedná se o železo. Jeho nedostatek hrozí zejména u žen, což souvisí s pravidelnou ztrátou krve během menstruačního cyklu. Může souviset také s průjmy, neléčenou celiakií či Crohnovou nemocí. Pokud je ho v těle málo, nemohou se správně tvořit červené krvinky a dochází k anémii (chudokrevnosti). Při anémii nedochází k dostatečnému prokrvení zejména mozku a srdce, to se následně projevuje nejen únavou, ale někdy i mdlobami či zrychlenou srdeční činností čili tachykardií.

Léčba se odvíjí od příčiny chudokrevnosti. V případě sideropenie (nedostatku železa) je krom léčivých přípravků jednou z variant dodání železa formou doplňků stravy s železem a dalšími látkami, které podporují jeho vstřebávání. Důležitý je také přísun vitaminů přirozenou stravou zejména z červeného masa a zelené zeleniny.

Další příčiny únavy

Únava může souviset také s nízkým tlakem, ten je typický zejména u mladých žen. Je třeba myslet také na to, že může vzniknout u pacientů léčených pro vysoký tlak. Jestliže je léčba „příliš efektivní”, může být tlak po lécích příliš nízký.

Nedostatkem energie, únavou, spavostí, ale také nespavostí se může projevovat deprese nebo další psychické potíže. Není ostudou vyhledat odbornou pomoc.

Řešením není dlouhodobé užívání léků na uklidnění nebo na spaní, které vám může předepsat váš praktický lékař. Neřeší totiž prvotní příčinu. Kvalita spánku při užívání léků na spaní navíc není příliš dobrá a rychle na ně vzniká závislost.

Do skupiny psychických potíží projevujících se silnou únavou až apatií patří také chronický únavový syndrom. Důležitá je zejména eliminace stresu a dostatek odpočinku.

Kdy k lékaři?

Pokud si u lékaře budete stěžovat na únavu, určitě bude chtít vědět, zda dobře spíte, nemáte nějaký dlouhodobý stres a jak jste na tom s odpočinkem.

Není úplně snadné lékařům popsat, že se cítíte unaveni. Velice často člověk jednoduše neví, zda jde o následek nedoléčené nemoci, příliš práce, stresu, málo spánku nebo jen prostě ztráty energie v souvislosti se stárnutím.

Odborná spolupráce: doc. MUDr. Filip Gabalec, Ph.D. ze IV. interní hematologické kliniky FN a LF UK v Hradci Králové

Reklama

Načítám