Hlavní obsah

Kam jsem dala klíče a jaký mám PIN: Paměť zrazuje i třicátníky. Tipy, co udělat pro její posílení

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Zapomínání se netýká pouze seniorů. Potíže s pamětí můžete mít vlivem velkého stresu, nepozornosti, ale i kvůli snaze stihnout příliš mnoho úkolů naráz. Co vám pomůže mozek správně nastartovat?

Článek

Dnešní doba potížím s pamětí dost nahrává. Jste zavaleni informacemi, neustále na telefonu, v jednom kole jste v práci i doma. To vás nutí k určité selektivitě, spoustu informací necháváte jen tak proudit kolem a ve chvílích volna můžete inklinovat spíše k pasivní zábavě, jako je sledování televize nebo poslouchání podcastů. Málokdy vytrhnete mozek z jeho zajetých kolejí nějakou výraznou změnou. A tak není divu, že pozvolna zakrňuje.

Zlenivělý sval

S mozkem je to jako se svaly. Pokud se nehýbete a nenamáháte je, zkracují se, zakrňují a pohyb je pak namáhavější. Stejně tak mozek, pokud jej aktivně nezapojujete, leniví. Jenže dnes místo čtení knih sledujete televizi, místo partie šachů hrajete triviální hru na mobilu, místo luštění křížovek sjíždíte Instagram. Nedivte se, že vás pak mozek zradí, když třeba stojíte před bankomatem a marně lovíte z paměti PIN. To je přitom jen malicherný problém ve srovnání s demencí mozku, ke které se můžete takovým životním stylem propracovat. Máte nejvyšší čas to změnit.

Žijte jako před internetem

Zkuste znovu zapojovat vlastní hlavu, například když hledáte nějaké informace. Vyťukat dotaz do vyhledávače je jednoduché, ale pátráním v paměti nebo listováním v knihách toho pro své zdraví uděláte víc. Dříve bylo normální znát adresu vašich příbuzných a data narozenin, dnes na to máte techniku. „Ta obohacuje vaše životy, ale současně dala vzniknout digitální amnézii. Už se neobtěžujete zapamatovat si detaily jako telefonní čísla blízkých, protože jsou doslova jedno kliknutí daleko. 86 % lidí v naší studii uvedlo, že ve stále více propojeném světě mají jednoduše příliš mnoho čísel, adres a podobných údajů na to, aby si je zapamatovali, a to i kdyby chtěli,“ prozradil David Emm, bezpečnostní analytik Kaspersky Lab.

Foto: THE YOOTH, Shutterstock.com

Jak se jen jmenoval… ten, ten… co hrál v tom… tomFoto: THE YOOTH, Shutterstock.com

Multitasking není vždy na výhodu

Schopnost dělat více věcí naráz se v profesním světě cení jako znak produktivity a úspěchu. „Váš mozek ale není navržen k tomu, aby se soustředil na více úkolů naráz. Když se o to snažíte, jste nakonec méně efektivní, neboť děláte z nepozornosti větší množství chyb,“ vysvětluje americký profesor Gary W. Small, ředitel centra dlouhověkosti Univerzity v Kalifornii ve své knize Dva týdny pro mladší mozek.

Děláte-li nějaký úkol, věnujte pozornost právě jemu, neodbíhejte k jiným úkonům, než ho dotáhnete k závěru. I když vás osloví kolega s prosbou o pomoc nebo vám v e-mailu cinkne příchozí zpráva, určitě vše může počkat.

Dovolte mozku během spánku uklidit

Spánek je pro zdraví důležitý a potřebuje ho i váš mozek. V noci se v něm totiž uklízí a nové informace se ukládají. Bez dostatku spánku ohrožujete svou dlouhodobou paměť, ale i schopnost klást věci do souvislostí. Nemáte-li možnost vyspat se v noci alespoň šest, ideálně osm hodin, dopřejte si krátký šlofík během dne.

Foto: DedMityay, Shutterstock.com

Delší spánek je jeden z návyků, který člověk začne dodržovat docela rádFoto: DedMityay, Shutterstock.com

Pohybem rozpohybujte i mozek

Četné studie poukazují na fakt, že pravidelný pohyb mozku prospívá. Je jedno, jestli si zajdete do fitka, na kolo nebo na svižnější procházku, jakýkoliv pohyb rozproudí krev a ta lépe roznáší živiny k orgánům. S ohledem na podporu paměti je lepší hýbat se denně. Jakýkoliv pohyb se počítá, postačí i třicet minut chůze do práce či do obchodu.

Dopřejte si borůvky a kurkumu

Mozek je na vrcholu své kondice zhruba u třicátníků, pak jeho schopnosti slábnou. Chcete-li mít i v pokročilém věku bystrý úsudek, dobrou paměť i schopnost koncentrace, myslete na váš jídelníček. Důležitý je zejména příliv antioxidantů, které zpomalují stárnutí buněk včetně mozkových neuronů. Prospěšné jsou také potraviny s protizánětlivým účinkem a takové, které zlepšují prostupnost cév a přispívají k dobrému okysličování orgánů. Vsaďte na lesní ovoce, ryby, kurkumu, ořechy a semínka.

Reklama

Načítám