Hlavní obsah

Co všechno byste měla vědět o vyšetření děložního čípku? Cytologie odhalí rakovinu včas

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cytologické vyšetření by měla jednou ročně absolvovat každá žena. Provádí se v rámci preventivní prohlídky v ordinaci gynekologa a dokáže spolehlivě odhalit změny na děložním čípku a tím i časná stadia nádorového onemocnění. V našem článku najdete vše, co se o tomto testu vyplatí vědět.

Článek

Rakovinou děložního čípku u nás onemocní každý rok přibližně 800 žen, nejčastěji ve věku mezi 35. a 45. rokem a pak mezi 60. a 65. rokem. Nemoc se ale nevyhýbá ani mladším ročníkům. Dobrou zprávou je, že rakovina děložního čípku je poměrně dobře léčitelná, pokud se na ni ovšem přijde včas. A právě z toho důvodu je součástí každoroční kompletní prohlídky u gynekologa cytologické vyšetření.

Ke gynekologovi jednou za rok

Odkládáte donekonečna návštěvu gynekologa, protože vás netrápí žádné obtíže? Nečekejte a objednejte se, prohlídku byste měla absolvovat alespoň jednou ročně. Výsledky pravidelného screeningu v podobě cytologického stěru z děložního čípku spolehlivě odhalí možné přednádorové stavy, které v naprosté většině způsobuje dlouhodobá infekce HPV, tedy lidským papilomavirem, jenž se přenáší zejména pohlavní cestou.

„Vyšetření probíhá formou stěru buněk z hrdla děložního čípku pacientky za pomoci štětečku. Vzorek je následně odeslán do laboratoře na vyhodnocení. Stěr je prováděn buď klasickým stěrem na sklíčko, modernější a přesnější variantou je LBC stěr (není hrazen zdravotní pojišťovnou). U něj jsou buňky vzorku vloženy do tekutého média a následně vyhodnocovány počítačem. Výsledky cytologického vyšetření jsou známy obvykle do 14 dní,“ popisuje MUDr. Lukáš Tichý, gynekolog z Klinického centra Iscare.

Pokročilejší možnosti testování

Cytologická diagnostika má svá úskalí a odhaluje pouze buněčné abnormality vzniklé jako důsledek HPV infekce. Dnes ji však lze doplnit testováním HPV, které může zvýšit spolehlivost záchytu závažných změn děložního čípku. Kombinací obou metod je možné odhalit více případů.

„Existují testy založené na detekci DNA, jež mohou prokázat přítomnost papilomaviru v těle. Druhý typ, který je založen na testování mRNA, ukazuje, že se viry v buňkách množí a jsou již včleněny do buněk děložního čípku. To umožňuje mnohem lépe specifikovat stadium onemocnění, a má tak značný diagnostický význam pro další léčbu,“ vysvětluje genetik laboratoře Synlab Libor Staněk.

Foto: Rabizo Anatolii, Shutterstock.com

Cytologické vyšetření probíhá formou stěru buněk z hrdla děložního čípku. A nebolí!Foto: Rabizo Anatolii, Shutterstock.com

Doplnění cytologie o HPV test

HPV test dokáže odhalit u pacientek riziko rakoviny děložního čípku mnohem dříve oproti klasické cytologii. „Zjišťuje přítomnost rizikových typů infekce, která se získává po analýze DNA ze stěru děložního čípku. Oproti tradiční cytologii nám tento test umožňuje zjistit přítomnost virů mnohem dříve. Od roku 2021 je hrazený pojišťovnou u pacientek ve věku 35 až 45 let, u žen s nejasným či sporným výsledkem cytologického vyšetření a od letošního roku nově také u žen ve věku 55 let. Ostatní vyjde zhruba na tisíc korun. Zažádat by si o něj žena měla u svého gynekologa,“ uvádí MUDr. Tichý.

HPV test je tedy vhodný zejména pro ženy starší 30 let, které se chtějí ujistit, že nejsou infikovány vysoce rizikovým typem papilomaviru. Vzorek je jim obvykle odebrán současně s cytologickým stěrem během preventivní kontroly u ošetřujícího gynekologa. HPV test je vhodné podstoupit jednou za tři až pět let.

Když výsledky stěru nejsou ideální

Některé ženy přicházejí na cytologické vyšetření pozdě, nejčastěji právě z důvodu strachu, který ale většinou není opodstatněný. Při nejasných nebo podezřelých výsledcích se vždy postupuje individuálně, podle konkrétního nálezu.

Většinou je pacientce zopakován test, pokud je výsledek opět pozitivní, provádí lékaři další onkogynekologické testy – HPV test, kolposkopii, biopsii a další.

Co znamená konizace čípku

„Pokud cytologie odhalí abnormálně vypadající buňky, je potřeba podezření na nádorové změny ověřit na souvislém kousku tkáně. Ten se dá odebrat biopsií, tedy uštípnutím malého vzorku z podezřelého okrsku. Pokud tato oblast není dobře identifikovatelná nebo viditelná, provádí se konizace. Zde se jedná o vytnutí kužele tkáně okolo cervikálního kanálu. Tedy celé rizikové části, ze které se stěr odebírá. Tím se s velkou pravděpodobností zachytí místo nejzávažnějších změn a v případě kompletního odstranění se tím zároveň často problém vyřeší,“ vysvětluje MUDr. Eva Šťastná z kliniky IVF Cube.

Dodává, že jde o drobný chirurgický zákrok, miniinvazivní ambulantní operaci, která se provádí v krátké narkóze co možná nejšetrněji, takže obvykle zůstává bez zdravotních následků. V případě těhotenství je ovšem mírně zvýšeno riziko předčasného porodu.

Načítám