Hlavní obsah

Vše o narkóze: Je třeba se jí bát?

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neodumřou mi mozkové buňky? Co když na mě nezabere a budu všechno cítit? A co když se z narkózy vůbec neprobudím? Jestli vás trápí podobné obavy a čeká vás operace v anestezii, čtěte dál.

Článek

Bojíte se narkózy? Většina špatných zkušeností pochází z doby před pětadvaceti lety, kdy se k uspávání používaly vysoké dávky jednoho či dvou anestetik. „Dnes se užívá kombinace mnoha – i deseti – podstatně modernějších látek, které mají nesrovnatelně menší vedlejší účinky,“ ujišťuje anesteziolog Lubomír Šmuk.

Jaké jsou druhy anestezie?

Pacientům se podává koktejl vytvořený přímo na tělo podle věku a diagnózy. Může se stát, že má pacient skrytý problém, který se projeví až na sále – třeba alergii na některé anestetikum. To pak lékaři zažijí horkou chvilku. Případy poškození zdraví, nebo dokonce úmrtí zaviněné narkózou jsou ale extrémně vzácné. Vše by tedy mělo být bez problémů. Jaký typ anestezie při jakém zákroku na vás lékaři budou aplikovat?

1. Celková anestezie = narkóza

Tady zaspíte všechno. Je nezbytná u velkých operací srdce, plic, břišní dutiny a podobně. Do stavu bezvědomí vás dostanou léky podané do žíly. U náročnějších zákroků lékaři vyřadí z provozu samovolné dýchání a nahradí je intubací – trubičkou zavedenou do krku a napojenou na dýchací přístroj.

Po operaci: Po probuzení se připravte na sucho v ústech, bolest, nevolnost a škrábání v krku způsobené intubací. Počítejte s minimálně dvoudenním pobytem na jednotce intenzivní péče.

Foto: Thinkstock

Po celkové anestezii strávíte nějaký čas na jednotce intenzivní péčeFoto: Thinkstock

2. Svodná anestezie, třeba epidurál

Anestetikum se vpichuje do nervů zásobujících oblast, kterou je třeba znecitlivit. Nejznámějším způsobem využití je epidurální anestezie, která se aplikuje do páteřního kanálu – tím se vyřadí z provozu celá dolní polovina těla. Epidurál se používá nejen u porodů, ale například při operacích kolenních kloubů a vazů. Pacient je vzhůru nebo jen lehce omámený; může mluvit a třeba i sledovat postup operace na monitoru. Lékaři tento typ anestezie často doporučují místo „velké“ narkózy, protože méně zatěžuje mozek i srdce.

Po operaci: Znecitlivující účinek přetrvává ještě několik hodin po zákroku, takže bolesti jsou menší a odpadá i zvracení. Někdo ale po „napíchnutí“ trpí úpornými bolestmi hlavy.

3. Analgosedace

Uměle navozený lehký spánek nebo polospánek se nejčastěji využívá u náročnějšího stomatologického ošetření, ale také při kolonoskopii, endoskopickém vyšetření žaludku nebo drobných ambulantních chirurgických zákrocích, třeba při operaci šedého zákalu. Účelem je pacienta uklidnit, bezbolestnost zajišťuje lokální znecitlivění injekcí nebo mastí.

Po operaci: Nepředstavujte si, že sednete na tramvaj a pojedete do práce. Budete zmatení jako včelka zjara, dohodněte si proto domluvte doprovod a odvoz domů.

Foto: Thinkstock

Výhody i rizika různých druhů anestezie by vám měl lékař podrobně popsatFoto: Thinkstock

Proč se nesmí před operací jíst a pít

„To je zcela zásadní pravidlo. Při celkové anestezii, kdy má pacient vyřazené obranné reflexy, by hrozilo nebezpečí zvracení a vdechnutí zvratků. Následky by mohly být tragické. U svodné anestezie je sice riziko výrazně nižší, nikdy ale není jisté, zda z nějakého důvodu nebude třeba pacienta přece jen uspat,“ říká internista a anesteziolog Ferdinand Polák. U některých zákroků si budete moci anestezii vybrat. Lékař (ne sestra!) je povinen s vámi probrat, jaké jsou možnosti a jaké mají výhody a nevýhody. Své rozhodnutí stvrdíte podepsáním informovaného souhlasu.

Reklama

Načítám