Hlavní obsah

Která preventivní vyšetření nikdy nevynechávat? Máte na ně nárok přes pojišťovnu

Foto: Mammography, Shutterstock.com

Foto: Mammography, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni víme, že je zdraví až na prvním místě. Málokdo má ale chuť, když se cítí v pořádku, běhat po doktorech jen tak. Preventivní kontroly tak často odkládá, až na ně zapomene úplně. Změňte tento přístup, prevence se totiž víc než vyplatí.

Článek

Vyhnout se nepříjemným onemocněním a bolesti nejde pochopitelně stoprocentně. Nad vším, co se v životě odehrává, plnou kontrolu nikdy mít nebudete. Preventivní vyšetření jsou ale od toho, abyste si ušetřili řadu nemilých zdravotních překvapení a jobovek. Chodit na ně znamená i to, že si vážíte sami sebe a přistupujete ke svému tělu se správnou úctou. K plnohodnotnému a aktivnímu životu mohou vést mimo jiné i pravidelná lékařská vyšetření. I když je někdo považuje za zbytečnost a poukazuje na prababičku, která nikdy nikam nechodila a dožila se v čilosti devadesátky, opak je pravdou. Zvlášť vážná onemocnění mívají dlouho asymptomatický průběh čili v nás bují skrytě. Tak se stává, že se dlouho cítíte fit, aby v jednu chvíli nečekaně zaútočila. Preventivní prohlídky mají obrovský potenciál utnout zlou nemoc hned zkraje a zachránit lidský život. Díky nim lékaři identifikují pravděpodobnost nebezpečné choroby v raných stadiích, kdy je léčba nejúčinnější. Předejít všem zdravotním potížím je, ne stoprocentně, ale tisíciprocentně, lepší.

Rozdíl mezi prevencí a screeningem

Jaký je rozdíl mezi prevencí a screeningovými programy? Preventivní prohlídky jsou prováděny v předem stanovených intervalech. Dělí se podle věku a jejich cílem je monitorovat aktuální zdravotní stav, dá se říci, že od kolébky až po hrob. Screening zahrnuje systematické programy, které se zaměřují na vyhledávání už konkrétních zdravotních rizik. Většinou na základě rodinné anamnézy nebo i potíží, které se táhly už s našimi předky. Pokud se dědeček léčil s cukrovkou, matka s rakovinou prsu, teta s depresemi, lékař zaměří pozornost právě na tato onemocnění. Kombinace prevence a screeningu je proto ideální. Poskytuje komplexní strategii, která je pro zachování pevného zdraví velmi důležitá.

Kdy a jak začít?

Preventivní vyšetření v České republice odstartujete s prvním nadechnutím, aniž byste pro to hnuli malíčkem. Jen od narození do prvního roku života byste měli podstoupit minimálně devět návštěv u praktika. Pediatr chce vidět novorozeně ideálně už dva dny po propuštění z porodnice. Pak jej kontroluje za 14 dní, v šesti týdnech, ve třech měsících a podobně. Tento systém zdravotní kontroly dětí nám, přes veškerou českou nespokojenost se stavem zdravotnictví, spousta i západních zemí vyloženě závidí. V dospělém věku se intenzita preventivních prohlídek podstatně snižuje. Na plnoleté čeká, při dobré konstelaci hvězd a když je nic extra nesužuje, už „jen“ praktik, gynekolog a stomatolog.

Co se týče prohlídky u obvodního lékaře, stačí, když vás uvidí jedenkrát za dva roky, zato komplexně. Podle věku pacienta se seznam různých testů zvětšuje nebo zkracuje. Nutno dodat, že se možnosti mohou lišit pojišťovna od pojišťovny, hrubý seznam toho, co je třeba monitorovat, je ale plus minus stejný a najdete jej na konci článku.

Stomatolog a gynekolog

O něco častěji než s obvodním lékařem byste se měli potkat se svým zubařem.Vyhláška vám přiznává nárok na jednu preventivní a jednu pravidelnou prohlídku za rok, kterou platí pojišťovna. Při častějších zubních obtížích se už většinou prohnete, ale jde o individuální záležitost.Gynekologická vyšetření nepatří mezi zážitky, na která by se většina žen nějak zvlášť těšila.Přesto by měly svého ženského doktora navštívit pravidelně každý rok minimálně jednou. Je-li vše v pořádku, stačí v „poklidu stárnout“ jen s tímto prohlídkovým minimem. Od 45 let se doporučuje věnovat čas a pozornost minimálně třem screeningovým programům. V České republice se provádějí tři.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Ilustrační fotografieFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Mamografický screening

Tento program je určen ženám od 45 let, které mají jednou za dva roky možnost podstoupit mamografické vyšetření na akreditovaných pracovištích. Jde o detekci nádorů prsu v raném stadiu. Kdyby nic jiného, tomuto vyšetření by se neměla vyhýbat žádná z vás, bez ohledu na to, jestli se ve vaší rodině nádor vyskytoval, nebo ne. Pacientky s geneticky podmíněnými nádory prsu (BRCA1, BRCA2 apod.) V současnosti bojují za to, aby se mohly nechat vyšetřit častěji. Naštěstí už je v některých případech možné vyžádat si či zaplatit ultrazvukové vyšetření prsů (sonografii prsů) jako součást zdravotní péče i mimo onen dvouletý časový rozestup.

Screening nádorů tlustého střeva a konečníku

Program nabízí jednou ročně test na okultní, tedy skryté krvácení do stolice ženám i mužům ve věku od 50 do 55 let. Od 55 let se pak na tento test dochází jednou za dva roky. Můžete jím nahradit screeningovou kolonoskopii, která se provádí na akreditovaných pracovištích jednou za 10 let. I když představa, jak se vám někdo vrtá ve střevech, není vůbec lákavá, tento screening je určený k co nejvčasnějšímu rozpoznání nádoru tlustého střeva a konečníku v raném stadiu, což je později opravdu velký a nepříjemný zdravotní malér.

Screening nádorů děložního hrdla

Cytologická vyšetření stěru z děložního čípku se týkají už dospívajících dívek. Ženy a  slečny od 15 let by ho měly podstoupit jednou ročně. Cílem je odhalit případné změny, které mohou vést k rakovině děložního hrdla, a ideální je, když se nechává napoprvé prohlédnout maminka s dcerou.

Foto: Try_my_best, Shutterstock.com

Ilustrační fotografieFoto: Try_my_best, Shutterstock.com

Nejde o povinnost, ale nárok

Malá investice do zdraví dokáže velké věci. Nejde o povinnost, ale o nárok, a odborníci doporučují jej využívat. V USA si lidé platí většinu věcí sami a onemocnění může přivést k bankrotu i  velmi dobře placené zaměstnance. Pro Američanky je proto nepochopitelné, proč Češky na tyto prohlídky, které jim stát nabízí na stříbrném podnosu, nechodí.

Za věci navíc si připlatíte

Kdo se chce o svém zdraví dozvědět ještě něco víc, má možnost se obrátit na kliniky, které nabízejí nadstandard. Dopřejí mu ultrazvukové vyšetření cév, echokardiografii (vyšetření srdce), ultrazvuk dolní a horní poloviny břicha. Za tyto možnosti si však pacient bude muset, v rámci prevence, připlatit.

Co vás čeká při preventivní prohlídce u obvodního lékaře

Pokud se cítíte fit, stačí jedna návštěva ročně, zato komplexní. Podle vašeho věku se rozběhne kolo testů hrazených ze zdravotního pojištění. Patří sem vyšetření:

  • celkového cholesterolu a tukových látek v krvi
  • hladiny cukru v krvi
  • vyšetření EKG
  • vyšetření moči diagnostickým papírkem. Ideálně při každé preventivní prohlídce, stejně jako měření krevního tlaku.
  • speciální test na okultní (skryté) krvácení. Kdo by měl pochyby, může jej zakoupit i v lékárně a vyšetřit se doma. V případě nějakého nálezu se však není třeba hned lekat. Je-li ve stolici krev, důvodem, proč tomu tak je, si nebude nikdo jistý před kolonoskopií.
  • u pacientů trpících diabetem, hypertenzí nebo kardiovaskulárními komplikacemi se automaticky vyšetřuje funkce ledvin
  • HPV test
  • oční vyšetření, u kterého sice není pevně stanovena frekvence, ale může být důležitou součástí prohlídek

Načítám