Hlavní obsah

ADD je porucha pozornosti bez hyperaktivity. Potíže mají i dospělí

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ADD je porucha pozornosti bez hyperaktivity. Objevuje se spolu s ADHD čím dál tím více, a to nejen u dětí, ale i dospělých. Jak se projevuje a co člověk s ADD potřebuje?

Článek

ADD je označení pro poruchu pozornosti bez hyperaktivity, název vychází z anglického Attention Deficit Disorder. ADD se netýká jen dětí, přestože se v současnosti obvykle diagnostikuje v dětském věku, tak přetrvává až do dospělosti.

Jak se ADD projevuje?

Pro děti s ADD je velmi obtížné soustředit se na danou věc a udržet pozornost ve světě mnohých podnětů. Děti jsou roztržité, a proto mívají potíže s plněním a dokončením nejrůznějších úkolů. Často se oddávají svým myšlenkám a vypadají pak zasněně. Někdy nám může připadat, jako kdyby děti s ADD žily v jiném světě.

Příznaky ADD

  • Problémy s udržením pozornosti
  • Roztržitost, kvůli které je pro lidi těžké dokončit to, co začali
  • Soustředění snadno poklesne
  • Nepozorné naslouchání, kdy je typické tzv. denní snění
  • Opakované ztrácení osobních věcí
  • Časté zapomínání

Jaký je rozdíl mezi ADHD a ADD?

Pro obě poruchy mají společný problém se soustředěním. Zatímco lidé s ADHD bývají hyperaktivní, lidé s ADD hyperaktivita netrápí. Pro ADD i ADHD je typické to, že lidé mají obtíže dokončovat úkoly, nechají se snadno vyrušit různými podněty, zapomínají a jsou chaotičtí.

Jak zjistíte, že má vaše dítě ADD?

Při jakémkoliv podezření na ADD je důležité kontaktovat nejprve pediatra a následně se objednat na vyšetření u dětského psychiatra, který provede potřebná vyšetření a poté stanoví odpovídající léčbu.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

U dětí s ADHD se objevuje hyperaktivita, u dětí s ADD neFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Co děti s ADD potřebují?

Diagnostika je důležitá pro dítě i rodiče, jelikož díky tomu zjistíte, co přesně vaše dítě potřebuje, a bude snadnější mu vše podle potřeb přizpůsobit a porozumět mu. Základem je zajistit klidné místo k učení i odpočinku. Například pro dítě s ADD je vždy lepší mít vlastní pokojíček dobře uspořádaný a bez rušivých elementů. Čím méně věcí v pokojíčku má, tím lépe. Při plnění úkolů se osvědčuje úkol si rozdělit na několik částí a dělat při plnění dostatečné přestávky.

Dodržovat byste měli také denní časový harmonogram a řád. I jednoduchá pravidla doma dítěti poskytují strukturu a lepší orientování se v povinnostech a úkolech. Přiměřené hranice dítěti nabízí a vytváří pocit bezpečí, a usnadňují tak orientaci v každodenním životě. Je také důležité, abyste dítěti s ADD dávali průběžně zpětnou vazbu a uměli ho pochválit a podpořit. Dávejte svému dítěti najevo, že ho bezpodmínečně přijímáte, a buďte trpěliví.

ADD v dospělosti

Projevy ADD obvykle přetrvávají do dospělosti, ale člověk se s nimi může pomocí výchovy, učení nebo pomůcek naučit lépe pracovat. Zůstává často nepozornost a ztížená schopnost dokončit úkoly.

Kde hledat informace?

Informace najdete například na Národním pedagogickém institutu České republiky na webu Zapojmevšechny.cz, kde mimo jiné funguje i internetová poradna.

Hledáte-li další ověřené informace, pak koukněte na knihu ADHD a ADD v dospívání, kterou napsala německá pedagožka a autorka knih pro učitele Uta Reimann-Höhn. V této knize najdete spoustu typických situací pro dospívající děti s ADHD a ADD. Praktický rádce pro rodiče i učitele je kniha Dítě s ADHD a ADD doma i ve škole od pedagožky Cheryl R. Carter.

ADD

Popis: Porucha pozornosti bez hyperaktivity

Příznaky: Problémy se soustředěním, nepozorné naslouchání, ztrácení osobních věcí, časté zapomínání, horší schopnost dokončovat úkoly.

Léčba: Poruchu nelze vyléčit, ale příznaky jdou potlačit, v některých případech psychiatr nařídí léčbu medikamenty.

Prevence: Vliv může mít znečištěné prostředí, kouření a pití alkoholu v těhotenství, předčasný porod či nízká porodní váha.

Načítám