Hlavní obsah

Celebrity s diagnózou ADHD: Který slavný kuchař našel klid až v kuchyni a kdo si ji vyslechl dospělý

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ADHD neboli porucha pozornosti s hyperaktivitou je vrozená vada ve vývoji mozku. Tuto diagnózu si vyslechly i mnohé známé tváře. Jak se s ní vyrovnaly a co jim pomohlo při zvládání potíží?

Článek

Život s ADHD není jednoduchý ani pro člověka s poruchou, ani pro jeho okolí. Vždycky se ale dají učinit opatření, která zmírní příznaky a situaci usnadní oběma stranám. Co pomohlo slavným s ADHD a kdo to nehrotí?

Mel B

ADHD odborníci odhalí někdy až v dospělosti. Příkladem je britská zpěvačka a bývalá členka skupiny Spice Girls, která se s touto diagnózou doprovázenou úzkostnou poruchou svěřila veřejnosti v roce 2019. Již dříve u ní byla objevena dyslexie. Porucha se u ní projevuje například tím, že je hlučná a má potřebu se neustále něčím zaměstnávat. Vyrovnat se s potížemi a zmírnit příznaky jí pomáhá pravidelná meditace.

Foto: Profimedia.cz

Scary Spice to nemá v životě jednoduché, protože trpí několika poruchamiFoto: Profimedia.cz

Rostislav Novák ml.

Herec a principál souboru Cirk La Putyka byl diagnostikován ve dvou a půl letech a poruchou trpí i jeden z jeho synů. I pro něj vytvořil před lety představení, v němž se snažil ukázat, že nejde o nemoc, ale spíše o novou kvalitu života. Bez ADHD by prý nedokázal postavit úspěšný soubor a nezačal by sportovat ani malovat. S pociťovaným neklidem se vyrovnal díky fyzické aktivitě a kreativní tvorbě.

Foto: Profimedia.cz

Poruchu má i syn Rostislava Nováka a má tak štěstí, že tatínek ADHD nebere jako hendikep, ale jako šanci prožít bohatý tvůrčí životFoto: Profimedia.cz

Roman Zach

Přestože navenek může oblíbený český herec působit jako pohodář, kterého jen tak něco nerozhází, ve skutečnosti to tak úplně není. Před lety prozradil, že má rád hodně práce, ale zároveň je často vystresovaný, a jeho kamarádka s psychologickou aprobací mu na to řekla, že vykazuje příznaky ADHD. U něj konkrétně je problém v tom, že neumí moc odpočívat, mnohdy to s prací přehnal a ocitl se na hraně kolapsu. Takovým situacím už se ale snaží předcházet dostatkem odpočinku.

Foto: Profimedia.cz

Roman Zach vykazuje znaky ADHD a naučil se s nimi pracovat i žítFoto: Profimedia.cz

Adam Levine

Že trpí ADHD, se frontman kapely Maroon 5 dozvěděl jako teenager. Dělalo mu problémy v klidu sedět a soustředit se na danou činnost. Příznaky se během léčby zmírnily, ale v dospělosti se několikrát zhoršily. Zpěvák například seděl ve studiu, měl v hlavě asi třicet nápadů na písně, ale žádný nedokázal realizovat: porucha se tak hlásila o slovo. Zpěvák se angažuje v kampaních, které se snaží rozšířit povědomí o hyperaktivitě.

Foto: Profimedia.cz

Život s hyperaktivitou nebývá jednoduchý – Adamu Levinovi komplikuje tvorbuFoto: Profimedia.cz

Simone Biles

Americká gymnastka a olympijská vítězka o ADHD promluvila, když na internet unikly informace o jejím zdravotním stavu. Hackeři ji nařkli, že lék, který užívá, je zakázaný doping. Sportovkyně má ovšem všechna potřebná povolení pro tzv. terapeutickou výjimku a na sociální síti uvedla, že věří v čistý sport, vždy dodržovala pravidla fair play a ADHD podle ní rozhodně není nic, za co by se měl člověk stydět.

Foto: Profimedia.cz

Simone Biles se musela bránit nařčení, že podvádí. Přitom je obdivuhodné, co s poruchou dokázalaFoto: Profimedia.cz

Solange Knowles

Americká zpěvačka, tanečnice a sestra zpěvačky Beyoncé, svou poruchu moc neřeší. Dokonce prý prvnímu lékaři, který jí diagnózu sdělil, ani nevěřila. Domnívala se, že ADHD je pouze výmysl, aby byli lidé nucení platit za léky. Uvěřila až druhému odborníkovi, který závěry toho prvního potvrdil. Přesto se ale umělkyně domnívá, že touto poruchou trpí polovina Hollywoodu: občasná ztráta paměti nebo rozdělání a nedokončení nějakého projektu jsou prý v umělecké branži na denním pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Solange Knowles svou diagnózu nehrotí a má pravdu – každý člověk má něco a je nutné se naučit pracovat s tím, co nám dal osud k dispoziciFoto: Profimedia.cz

Jamie Oliver

Jako dítě to neměl slavný britský kuchař jednoduché. Lékaři u něj zjistili nejen dyslexii, která mu značně komplikovala učení a školní docházku, ale také ADHD. V té době se mu ale nikdo zvlášť nevěnoval, takže zažíval krušné chvíle. Dnes dětem s podobnými problémy radí, aby si našly věc, na kterou se budou moci soustředit a při níž uplatní svůj talent. Pro něj to bylo vaření, kterému propadl už v osmi letech.

Foto: Profimedia.cz

Když Jamie Oliver vyrůstal, nedostal žádnou speciální ani podpůrnou péči, tak si musel poradit sámFoto: Profimedia.cz

Nemoci se nevyhýbají nikomu. Kteří slavní lidé mají cukrovku?

Reklama

Načítám