Hlavní obsah

ADHD u dospělých: Jste roztěkaní, nepozorní a zapomínáte? Možná se vás týká. Tipy, co vám pomůže

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkratka ADHD znamená poruchu pozornosti spojenou s hyperaktivitou. Nejvíce je zmiňována v souvislosti s dětmi a s problémy s učením nebo chováním. Co se ale s nimi stane v dospělosti? A jak později diagnózu poznat, když to v dětství nikdo neodhalil?

Článek

Pokud máte kolegu, který se na židli permanentně vrtí, točí dokola a každou chvíli vás vyruší, možná máte kolegu s ADHD. Pokud sami skáčete v práci od jednoho tématu k druhému, rychle se vám mění nálada a máte problém stíhat svůj program, možná sami nějakou formou ADHD trpíte.

V posledních letech se stále častěji objevují dospělí s touto poruchou, kterým ovšem nebyla diagnostikována v dětství. Častěji se to týká žen, protože ADHD bylo dříve více spojováno s chlapci.

Co se stane s hyperaktivními dětmi, když vyrostou? A jak zjistit, že se diagnóza ADHD týká přímo vás, i když jste tuhle informaci v dětství nikdy nedostali?

Jak poznat ADHD u dospělých?

Pro začátek je třeba znovu připomenout, že ADHD není problém intelektu, ale pozornosti.

U dospělých se většinou porucha projevuje roztěkaností, prokrastinací u větších úkolů, zapomínáním, impulzivitou (například v nakupování) a pocitem, že většina jejich práce je nudná a stereotypní. A všechny tyto rysy jsou výraznější než u ostatních lidí v okolí.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Roztěkanost, prokrastinace, i to může být příznakem ADHDFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Jak poznat ADHD?

V dospělosti se u většiny lidí s ADHD místo zapomenutých domácích úkolů objevují problémy v práci a ve vztazích.

Mezi typické příznaky ADHD patří:

  • nepozornost a neschopnost naslouchat druhým
  • časové problémy –⁠ prokrastinace, chození pozdě, člověk nestíhá
  • impulzivita v chování (například nepromyšlené nakupování)
  • malá vytrvalost –⁠ časté rozjíždění a nedokončování nových aktivit a projektů
  • přeskakování mezi činnostmi
  • partnerské problémy
  • větší riziko podléhat vnějším nástrahám – zneužívání alkoholu, návykových látek nebo promiskuita.

Co je příčinou ADHD?

Na rozdíl od jiných psychických poruch je ADHD jednoznačně spojována s neurofyziologickými příčinami. V současné době se výzkum hodně soustřeďuje na přenos informací mezi hemisférami a na genetické vlivy.

V každém případě se jedná o komplexní soubor příčin, které se vzájemně doplňují a ovlivňují. Popsat stav mysli může pomoci definice významného dětského psychologa Zdeňka Matějčka, který říkal, že dotyčné dítě má „specifický“ neurofyziologický terén. V případě ADHD to určitě není uspořádaná krajina Toskánska, ale divoká krajina s pralesy a vodopády.

Jak pomoci dětem s ADHD

Ne každý, kdo si vytáhnul při narození černého Petra ADHD, bude mít v dětství či později v dospělosti velké problémy. Mozek je neuroplastický a dokáže mnohé nedostatky kompenzovat. Proto je tak důležité, aby dítěti s potížemi pomohli rodiče a učitelé.

Je třeba si uvědomit, že chyby jsou způsobeny neschopností udržet koncentraci pozornosti na úkol. Rodič a učitelé, kteří to pochopí, dokáží s dítětem mnohem lépe pracovat a mohou vrozené deficity kompenzovat. Více rad pro rodiče najdete v článku: Jak zvládat dítě s ADHD a jak mu pomoci.

K pochopení toho, jak ADHD ovlivňuje váš mozek nebo mozek vašeho dítěte, si přečtěte třeba knihu Královna chaosu od Zoë Kessler.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Děti s ADHD potřebují řádFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Jak si pomoci, pokud máte ADHD v dospělosti?

Vzhledem k tomu, že podle většiny výzkumů jsou příčiny ADHD především neurofyziologické, je jasné, že problémy zázračně nezmizí, ale dospělý mozek se je spíše naučí více či méně kompenzovat.

Pomoci si můžeme ve třech oblastech –⁠ v plánování, impulzivitě a spokojenosti.

Plánujte

Dnešní plánovače v telefonech a počítačích jsou pro ADHD jedince úžasným pomocníkem. Rutinním plánováním je možné kompenzovat svou schopnost zaměřit se na důležité činnosti a úkoly. Nejtěžší je přitom udělat rutinu ze samotného užívání plánovače. Tak jako si ráno automaticky vyčistíte zuby, můžete se naučit automaticky používat diář.

Zpomalte svou impulzivitu

V impulzivitě je to trochu náročnější, ale jde to. Cílem je naučit se mezi impulz a akci vložit časovou prodlevu. Například nastavení limitů na kreditní kartě nás nutí si ho v případě potřeby zvednout, což v ideálním případě zabere alespoň pár minut. Díky tomu má mozek možnost „vychladnout“, přenést pozornost jinam a více přemýšlet, než začne jednat.

Pracujte na své spokojenosti

S ADHD častěji trpíme nespokojeností se svou prací, vztahy a životem vůbec. Bez ohledu na to, jak úspěšný máme vztah nebo kariéru, se může dostavit pocit nudy a nenaplněnosti. Proti tomu můžeme postavit životní styl a mindfulness cvičení. Naplánovat si dostatek pestrých aktivit a pravidelně zařazovat chvíle vnitřního zklidnění může vést k výrazně většímu pocitu spokojenosti.

Kdy jít s ADHD za odborníkem?

K odborné léčbě je dobré sáhnout, pokud ADHD ohrožuje důležité oblasti života. Narušuje rodinné vztahy, vede k pracovnímu selhání, případně vede ke škodlivým aktivitám, jako je zneužívání návykových látek nebo třeba zadlužování.

Jak může odborník pomoci s ADHD

Protože se u dospělých jedná o relativně nové téma, nebude úplně jednoduché najít odborníka, který vám s tím pomůže. V ideálním případě by měl být schopen skloubit terapii s tréninkem pracovních dovedností. Dokáže vám zprostředkovat náhled na situaci, ale také nabídnout řešení, které dostane váš život pod kontrolu.

Cílem terapie je především přijmout ADHD jako svůj „specifický“ profil. To znamená uvědomit si, proč máte určité nastavení a s ním pramenící životní postoje. Uvědomíte si, že s nimi musíte pracovat, a postupně vám dojde, že váš ideál života například v podobě jednoho velkého mejdanu je nereálný.

K pochopení vám může pomoci i například kniha Nepozornost, hyperaktivita a impulzivita.

Cílem tréninku různých dovedností, jako je například plánování dne, zařazování přestávek, změny aktivit, vytváření poznámek nebo progresivní relaxace, je získat návyky, které budou kompenzovat problém s koncentrací.

Odborník by měl mít znalosti nových technologií, které tyto dovednosti rozvíjejí. Například vám poradí, abyste při stereotypní práci poslouchali hudbu. Naučí vás správně používat plánovače, velkým přínosem pro vás budou chytré aplikace v mobilu či hodinkách. Díky nim se totiž budete lépe vracet k prioritám a snadněji si vytvoříte návyky, které ADHD kompenzují, třeba právě mindfulness cvičení.

Na závěr je třeba zmínit možnosti farmaceutické léčby. Trochu překvapivě nejlepší výsledky pro léčbu ADHD nabízí stimulanty. Je divné, že potřebujeme roztěkaný mozek nabudit, ale právě toto nabuzení umožňuje zaměřit a udržet pozornost, což je klíč ke snížení obtěžujících symptomů.

Odborná spolupráce: Mgr. Tomáš Vašák

Reklama

Načítám