Hlavní obsah

Jak oživit dlouhodobý vztah? Domluvte si romantické rande a intimnosti si naplánujte na 15 hodin

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To nejlepší, co pro svůj dlouhodobý vztah můžete právě teď udělat? Přestaňte se vymlouvat na nedostatek času a buďte spolu. Opět se začnete cítit šťastně!

Článek

Láska už konečně není v ohrožení! Newyorský sexuální terapeut Ian Kerner, který pravidelně přispívá do mnoha úspěšných zahraničních časopisů zabývajících se vztahy, pro CNN uvedl, že letošní léto je něco jako restart romantiky. Po všech těch peripetiích s pandemií, izolací a „ponorkovou nemocí“ se páry konečně odvažují naplno si užívat slunných dnů, výletů a dobrodružství. Tento odborník s nadsázkou říká, že rande se konečně vrací, což je pro intimitu velmi dobrá zpráva. Ještě jste s partnerem nikam nevyrazili? Starosti hoďte za hlavu a dohodněte se na vhodném termínu. Pro dlouhodobé vztahy je to povinnost!

Randění se nezapomíná

Jak již název napovídá, rande je jednoduše naplánovaný čas, který umožňuje párům soustředit se jeden na druhého. Termín schůzky nebo výletu si zapište do kalendáře a udělejte všechno pro to, aby vám tento vymezený prostor pro budování intimity nenarušily děti, nerudný šéf nebo jiné povinnosti. Zařiďte si hlídání, vyčerpejte dovolenou a vraťte se do dob, kdy pro vás romantické schůzky nepředstavovaly vůbec žádný problém. I když jste spolu desítky let, potřebujete to.

Ze série čtyř studií, jejichž závěry se objevily v časopise Personality and Social Psychology Bulletin, vzešlo, že lidé, kteří se cítí více opečovávaní a podporovaní svými partnery, mají tendenci k láskyplnějším dotekům a v partnerství se cítí mnohem spokojeněji. A na to je rande jako stvořené. Takže, důvod máme, čas také, tak co dál?

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Intimita se buduje společnými zážitky a drink k nim rozhodně patříFoto: View Apart, Shutterstock.com

Nevažte se, ale odvažte

Při slovu „rande“ vás pravděpodobně napadne stereotypní večeře při svíčkách. Ale pravdou je, že se pro jednou můžete klidně víc „rozšoupnout“, objednat pokoj v drahém hotelu, zajet do wellness centra, konečně navštívit rozhlednu na Šumavě, zatančit si na hudebním festivalu – jako kdysi před lety. Projeďte se na kolech, půjčte si brusle, loď na Slapech… Čím víc vybočíte ze stereotypu, tím lépe.

Společně získáte nové zážitky, upevníte pouto mezi vámi a zvýšíte potenciál pro růst partnerství. Pakliže nemáte finanční či jiné prostředky, schůzku naplánujte na dobu, kdy děti půjdou spát. Taky se dá z práce odejít o něco dřív… V každém případě si dejte pozor na několik důležitých věcí.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Během randění věnujte pozornost jen svému protějšku. Kámošky počkají...Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Klíčový faktor, který stmeluje

Během randění omezte používání telefonu na úplné minimum, hlavně u stolování. Partnerovi věnujte plnou pozornost. Navzdory tomu, že se telefon stal běžnou součástí našich životů, u schůzek zkrátka ruší. A to nejen u těch romantických. Pokud neustále sledujete sociální sítě a vyřizujete e-maily, protistraně ukazujete nezájem a neúctu.

Nezoufejte, pokud vás najednou nenapadají témata k hovoru a myslíte třeba jen na děti. Zkuste začít mluvit právě o tom, o svých pocitech a naslouchejte druhému. Uvidíte, kam vás řeč zavede.

Využijte sílu hormonů

Buďte otevření zážitkům, jež umožňují protějšek vidět v jiném světle, ale neignorujte ani na ty staré. Prozkoumejte, jestli je stále v provozu ta útulná kavárna, kam jste chodili jako studenti. Připomenete si „jak to všechno začalo“. Sex si užijte v době, která by vás dřív ani nenapadla. Po večeři, ráno, při cestě domů z restaurace či kdykoli jindy. Podle americké expertky na hormony Alisy Vitti je nejlepší čas na milování kolem 15 hodin, protože to je doba, kdy jsou muži a ženy nejvíce synchronizovaní.

Pánové údajně touto dobou dosahují vrcholu estrogenu, což je činí emocionálně naladěnějšími na své partnerky. Ženy zase v této době zažívají vrchol hladiny stresového hormonu kortizolu, což znamená příval energie. Tato kombinace pak má podle vědkyně způsobit skvělý erotický zážitek. Ať už to tak máte, nebo ne, na schůzky (které ani nemusí vést nutně k sexu) choďte ideálně pravidelně, tedy i po skončení léta. Ve vztahu udržíte napětí i jiskru.

Načítám