Hlavní obsah

4 moderní závislosti, které ohrožují ženy

Foto: thinkstock

Nakupování! Většina žen ho miluje, ale i tahle jinak nevinná záležitost se může zvrhnout v nebezpečnou závislostFoto: thinkstock

Co vás napadne, když se řekne závislost? Nejspíš alkohol, drogy či automaty. Ale pozor, k těmto „klasikám“ přibývají novodobé závislosti. Mobily, sociální sítě, ale třeba i solária. To jsou výdobytky moderní doby, které vás ohrožují!

Článek

Smutné je, že právě moderním závislostem propadají velmi často ženy. Obzvlášť ty, které překročily třicítku a nezvládly tlak, který na ně společnost vyvíjí. Být krásné, štíhlé, mít spoustu přátel, skvělou kariéru, ale také úžasnou rodinu a malebný domek se zahrádkou, jednoduše být in.

1. Závislost na sociálních sítích

Typické je to pro takzvané zelené vdovy či ženy, které se starají jen o domácnost. Jejich muži sice vydělávají velké peníze, ale jsou pořád v práci.

Jakkoli může jejich život vypadat lákavě, trpí samotou (více se o jejich strastech dočtete v článku o ženách v domácnosti). Proto snadno propadají sociálním sítím, kde jsou obklopeny stovkami virtuálních přátel.

Klára: „Vím to o sobě, na Facebooku jsem asi vážně závislá. Když jsem doma, neustále odbíhám k počítači a kontroluji, zda mi někdo něco nenapsal nebo neokomentoval. Když vezu děti na kroužky, mám Facebook v mobilu. Mám na svém profilu přesně 437 přátel, většinu z nich ale vlastně vůbec neznám. Přesto jsou můj svět. Ale co mám dělat? Jsem jen s dětmi, manžel je pořád někde pryč, vlastní život nemám, tak žiju alespoň ten virtuální. Když je mi smutno, na Facebooku mě vždycky někdo podpoří, polituje a povzbudí. Doma to nikdo neudělá, protože tam nikdo není.“

Foto: thinkstock

Moderní výdobytky jsou skvělými pomocníky. Ale když se bez počítače a internetového připojení neobejdete ani na vteřinu, je něco špatněFoto: thinkstock

2. Shopaholismus a značkoholismus

Říká se, že nákupy jsou typicky ženským lékem na smutek či stres. Proč ne, řeknete si. Jenže shopaholici nakupují vlastně nepřetržitě, zadlužují se a leckdy kvůli nim zbankrotuje celá rodina.

Jakousi odnoží shopaholismu je pak závislost na luxusních značkách. A je jedno, zda utrácíte šílené sumy za drahé a značkové oblečení, kabelky, sportovní vybavení či francouzská vína. Tuhle závislost poznáte hlavně podle toho, že nejde ani tak o to, jak daná kabelka vypadá nebo jak dané víno chutná, ale jak moc prestižní značku má.

Výsledek je víceméně stejný jako u shopaholiků. Dluhy a skříně plné drahých a značkových věcí, které v životě nevyužijete! „Značkoholik ztrácí kontrolu nad svými výdaji a obvykle nemá ani přibližnou představu o tom, kolik utratí měsíčně, a často ani o tom, kolik by měl bance splatit,“ vysvětluje Pavlína Housová, manažerka společenské odpovědnosti ČSOB.

Eva: „Už na vysoké jsem si našla dobře placenou brigádu a značkové věci pro mě byly něčím, čím jsem se mohla odlišit od ostatních. Po škole jsem začala slušně vydělávat, oblíbila jsem si zahraniční internetové obchody a aukce, byla jsem nákupy značkových věcí přímo posedlá. Toužila jsem po stále dražších šatech, na které jsem už neměla peníze. Teď mám skříně plné drahých a luxusních věcí, ale v podstatě jsem v bankrotu. Dlužím, kam se podívám.“

3. Tanorexie (závislost na opalování)

Je to další moderní závislost, které propadají především ženy. Opálená rovná se krásná, to si leckteré ženy myslí, proto v zimě houfně vyrážejí do solárií, v létě se škvaří u moře.

Když se to přežene, je z toho (kromě rakoviny kůže) závislost a skončit můžete jako čtyřiačtyřicetiletá Patricia Krentcil z New Jersey. Nejenže ona sama vypadá spíš jak černý uhel než člověk, dokonce je podezřelá z toho, že vzala do solária i svou tehdy pětiletou dceru. Na případ upozornily učitelky ze školky, kam dívenka přišla s popáleninami, které mohlo způsobit právě opalování v soláriu.

Foto: isifa

Živoucím důkazem toho, jak děsivá může být závislost na soláriu, je Patricia Krentcil. Nejenže ničí sebe, do nebezpečí uvrhla i svou malou dceruFoto: isifa

4. Alkorexie

Alkorexie nebo také drunkorexie je problémem především teenagerů. Kombinuje v sobě nezdravou touhu po štíhlé postavě a zároveň chuť o víkendu pořádně s kamarády „zapařit“. Jenže dnešní mladí moc dobře vědí, kolik kalorií alkohol obsahuje a jak moc se po něm přibírá, proto tento nesoulad vyřešili po svém. Celý týden v podstatě hladoví, snaží se zhubnout, aby pak o víkendu mohli pít tolik alkoholu, kolik vydrží.

Jak moc je tohle pro lidský organismus nebezpečné, asi není třeba vysvětlovat!

Setkali jste se s někým, kdo trpí některou z těchto závislostí?

Reklama

Související témata: