Hlavní obsah

Pryč se stresem! Jak ráno vstávat v klidu a mít lepší den?

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Ranní rutina velmi často rozhoduje o tom, jaký budete mít den. Co asi přinese stres a shon? Máme pro vás pár praktických tipů, na co si dát pozor a čemu se vyhnout, abyste měli pohodové nejen ráno.

Článek

Ať už vám budík zvoní před šestou nebo až po sedmé, co se bude dít zhruba hodinu poté, co ho zaklapnete, je docela důležité. Můžete se hnát jako o závod a s vyplazeným jazykem doběhnout celí nervózní do práce, nebo si dát načas a pozitivně se naladit. Je to samozřejmě na vás, ale třeba vás několika tipy nadchneme pro prožití pohodových rán.

1. Všechno si večer dobře připravte

Pro první radu je třeba se vrátit o krok nazpět, tedy do večera, který předchází ránu. Po mejdanu asi nebudete mít myšlenky na nic jiného než na spánek, ale za normálních okolností si večer připravte, co se dá. Pokud si berete oběd do práce, promyslete, co si dáte do krabičky a jak dlouho to bude trvat. Podobně je to se snídaní – večer si můžete alespoň namočit vločky, ráno pak jejich přípravu rapidně zkrátíte.

Určitou pomocí je i příprava oblečení. Což takhle předem promyslet různé kombinace, abyste neztráceli patnáct minut drahocenného ranního času laděním té správné košile k sukni. Máte-li děti a vypravujete se ráno společně, zkuste si aspoň svačiny připravit večer. Donuťte také ratolesti, aby si věci do školy nachystaly v předstihu.

2. Vstaňte o něco dřív

To se lehce řekne, ale těžko provede. Pokud jste sova, co do půl druhé čte, je ráno každá minuta drahá. Zkuste uzpůsobit večerní uléhání tak, abyste si mohli dopřát ráno o 10 až 30 minut delší čas. Ranních 15 minut od probuzení k doběhnutí na zastávku autobusu prostě není pro tělo nic dobrého. Je totiž prokázáno, že pravidelný stres je jednou z příčin mnoha chronických onemocnění.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Vstaňte hned po zazvonění budíku, ale nařiďte si ho tak, abyste měli ráno 15 minut k dobruFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

3. Potřebujete světlo nebo čerstvý vzduch

Jakmile otevřete oči a zaklapnete budík, zkuste hned vstát. Někomu ještě pomůže dvě minuty chumlání se v peřinách, ale nemělo by to být déle – nic zásadního vám to stejně nepřinese. Rozhrňte rolety a pusťte dovnitř co nejvíce světla. Teď v zimě rozsviťte – pomalu prostřednictvím rozjasňovače – aby to nebyl pro vaše oči šok. Světlo naruší noční hladinu serotoninu, který řídí vaše spaní či bdění, ale má také na starosti dobrou náladu.

Další možností, jak napumpovat energii do těla, je otevřít si okno a několikrát se zhluboka nadechnout (samozřejmě pokud nebydlíte na rušné křižovatce). Čerstvý vzduch a prudké okysličení krve opět rozproudí hormon serotonin a vy se budete cítit lépe. Výhodu v tomto mají pejskaři, které jejich čtyřnozí kamarádi hned po ránu ponoukají k procházce.

4. Udělejte si svou chvilku

Čas, který máte k dobru, využijte na maximum. Tělu i duši nejvíce prospěje pohyb. Nemusíte běžet deset kilometrů ve tmě, stačí několikaminutové cvičení, pár Pozdravů slunci z jógy, velmi přínosné je cvičení Pět Tibeťanů. Pokud se na nic z toho necítíte, alespoň se pořádně protáhněte – začněte v posteli vědomým natažením rukou a nohou, ve stoje předklony či úklony na stranu. I jemný strečink je lepší než nic.

Vaše chvilka však nemusí být jen o pohybu, může také znamenat pohlazení duše. Americká lektorka kreativity Julia Cameron ve svých knihách doporučuje ranní žurnál, tedy napsání alespoň tří stránek textu o snech (pozor na ty silvestrovské) nebo jen tak, co vás napadne. Rozvine to vaši kreativitu, ať jste na jakékoli pracovní pozici.

Někomu psaní nesedí a raději si pustí oblíbenou hudbu, při přípravě snídaně se zavlní do rytmu nebo si pohraje s kočkou či psem. Jinému udělá dobře horká či spíše vlažná sprcha, mnoha ženám zvedne náladu, když budou mít čas si třeba nalakovat nehty nebo hezky vyfoukat vlasy.

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Svou chvilku naplňte činností, která vám dělá radost. Můžete si zapisovat sny nebo nalakovat nehtyFoto: Ollyy, Shutterstock.com

5. Nekoukejte do mobilu ani do novin

Možná ještě v posteli berete do ruky telefon a už se hrnete do čtení zpráv… zastavte! Zkuste si alespoň některé dny nastavit už večer na telefonu režim letadlo (bez mobilních dat) a vydržet tak až do odchodu z domu. Displej jednak není pro oči po ránu to nejlepší, ale především vám negativní zprávy nebo dokonce výtky šéfa mohou doslova zkazit den. Ony samozřejmě nezmizí, ale počkají až na dobu, kdy budete po snídani a dobře naladěni.

Máte další recept na dobrý začátek dne?

Reklama

Související témata:

Načítám