Hlavní obsah

Ze starého nábytku nový? Podívejte, co lze vytvořit z kufru i linky!

Foto: thinkstock

Kreativní kutilové si při obnově starých věcí a nábytku užijí také spoustu zábavyFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poškozený nábytek, spotřebiče, osvětlení. Věci, které v lepším případě plní sběrné dvory, mnohé z nich skončí v kamnech a krbech. Přitom mohou znovu ožít a stanou se z nich originální designové kousky.

Článek

Nevěříte? Tak se podívejte do naší galerie. Protože jsme národ kutilů a mnozí z vás svou šikovnost a kreativitu dokážou zúročit právě na předělávání a vyrábění nábytku a vybavení bytu, připravili jsme pro vás inspiraci v podobě fotografií některých vítězných a úspěšných výrobků ze dvou kreativních soutěží.

Nábytek z kontejneru

Jednu z nich již druhým rokem připravuje Ikea ve spolupráci s nadací Tereza. Projekt, který má název 3xR (redukuj, renovuj, recykluj) je pod záštitou architekta Jiřího Pelcla.

Foto: fler

Z vysloužilého kufru může vzniknout cokoli. Stačí jen dobrý nápad...Foto: fler

Foto: Fler

...a trpělivost s jeho vyčištěním a renovací povrchuFoto: Fler

Foto: Fler ;

A také zručnost s potažením nepoužívané dětské matrace. Najednou je z toho úžasná sedačka a první místo v soutěži Recy-věci. Autorka tvoří pod přezdívkou xstyleFoto: Fler ;

V obchodních domech se po několik měsíců shromažďuje poškozený nábytek. Následuje workshop, na němž se designéři, ale táké zástupci z řad kutilů a amatérů popasují se změtí desek, koberců, lampiček a skříní a vytvoří z nich nové výrobky.

Foto: ikea

Balkonová lavička s lázní pro nohy je nápadem RO.PA, Ateliéru designu. Vznikla z kovové altánové konstrukce, kuchyňské pracovní desky, úložného plastového boxu a stínidla ze stojací lampyFoto: ikea

„Myšlenka projektu je nám velmi blízká," vysvětluje Vladimír Víšek ze společnosti Ikea a dodává: „Daří se nám vytřídít a poslat na recyklaci či znovu využít již více než 90 % procent odpadu a poškozeného nábytku."

Foto: Ikea

Marian Lacek použil břízové latě, textilní popruhy, závitové tyče, dřevotřískovou a dřevovláknitou lakovanou desku, podnoží židle a opěrák a vytvořil sestavu 4XXFoto: Ikea

Foto: Ikea

Svačinář Brunchman vytvořil z rozbité lampičky a opěráku židle Tomáš KubačkaFoto: Ikea

Proto tady letos potřebný objem odpadu sbírali déle než v předchozím ročníku a akce se zúčastnilo třicet soutěžících. Třeba i vy najdete spoustu starých doplňků do kuchyně. Jaké mohou být, najdete v článku Máte starou kuchyň? Nevyhazujte ji.

Foto: Fler

„Žalustr“ je dekorační stropní stínidlo, vytvořené z hliníkové okenní žaluzie. Autor IntroFoto: Fler

Práce nejen s barvami

Soutěž „Barevná hra recy-věci“ uspořádala firma Balakryl ve spolupráci se serverem Fler. Také cílem tohoto projektu, do něhož se přihlásilo na 134 tvůrců, je upozornit na to, že staré vybavení není vždycky nutné vyhodit.

Foto: Fler

Kuchyně po babičce nevyhazujteFoto: Fler

Foto: Fler

Odstraňte starý nátěr a lakujte ...jako autoři, tvořící pod značkou DřeváciFoto: Fler

Foto: Fler

Vytvořte a přilepte ozdoby, a máte originální komodu do dětského pokoje nebo do koupelnyFoto: Fler

„Proč kupovat nové věci, když je na světě tolik starých, které mají duši a čekají na svoji druhou šanci?" vysvětluje záměr Jiří Kubeš, zakladatel zmíněného serveru. „Myslím, že i naše soutěž přispěla ke zvednutí zájmu o recyklaci, kterou u nás milujeme. Proto mám z inspirativních soutěžních výrobků upřímnou radost,“ dodává.

Foto: Fler

Máte k dispozici průmyslovou cívku? Pohrajte si jako autorka hrdlic.ka. Do bytu tak přibude originální stůlFoto: Fler

Foto: Ikea

„Záchodek dobré nálady" a piknikový stolek vytvořila z kontejnerového odpadu Petra BartoňkováFoto: Ikea

Naše tipy

Někdy stačí odstranit starý nátěr, pořídit nový, vyměnit knoflíkové úchytky za madla a například fortelný dřevěný kredenc nebo mycí skříňka po babičce poslouží v jiné podobě a ještě jako originální kousek vybavení dál. Třeba jako představené prastaré rádio, z něhož se stal domeček pro kočku. 10 tipů, jak levně proměnit byt, najdete zde.

Foto: Fler

Z palet a nepotřebných knih se zrodila moderní sedačka a z dřevěné bedny zajímavý konferenční stolek. Autorem je forslFoto: Fler

Foto: Fler

Ze starého mycáku vznikla krásná koupelnová skříňka s mozaikovou deskou a patinovaným povrchem. Autor Mario KFoto: Fler

Foto: Fler

Skříň vyrobená ze smaltované vany a starých dveří s původním kováním je od tvůrčího dua Tromalo vududoroFoto: Fler

Také jste se pokusili vdechnout nový život starým věcem? Podělte se o svůj spěch se čtenáři v diskuzi!

Reklama

Načítám