Hlavní obsah

Ze starého nové: 6 tipů, jak vytvořit originální letní šálku

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Potrpíte si na různé nákrčníky, šátky i šálky? Prozradíme vám pár jednoduchých nápadů, jak si vyrobíte slušivé originály. Budou se vám hodit na dovolenou i letní festivaly.

Článek

Šátky, které se vám už okoukaly, můžete oživit třeba barevnými bambulkami nebo sponou ze starého pásku. Nabízí se také možnost vyrobit si nové ze starých triček, a to tak, že je nastříháte na pruhy, s nimiž si následně pohrajete. Vypadají efektně třeba v kombinaci s krajkou, nebo spletené dohromady a dozdobené uzly. Podívejte se, jak na to.

Krajkové variace

Velmi hezky vypadá dutá šálka v červené barvě, která vznikla spojením pruhu látky ustřiženého z trička a půl metru červené krajky. Pokud máte doma šicí stroj, budete mít hotovo za pár minut. Okraje lze však sešít i ručně.

Foto: Tomáš Rubín

Červená šálka dodá šmrnc černým topům i šatůmFoto: Tomáš Rubín

S květinovou mašlí

Lehoučkou a příjemnou šálku v mentolovém odstínu vytvoříte tak, že nastříháte několik uzoučkých proužků z dolní části trička a dohromady je spojíte mašlí s květinovou aplikací na dvou stranách. Tedy přesně v místech, kde by jinak byly vidět švy trička.

Foto: Tomáš Rubín

Mentolová s růžovou jsou dokonalá kombinaceFoto: Tomáš Rubín

Roztomilé bambulky

Barevné plyšové bambulky koupíte v papírnictví či v textilní galanterii. Můžete jimi ozdobit nejen spodní lemy staršího šátku, ale dokonce je všít jakoby pod jeho povrch. Nám na to stačilo pár stehů. Tuto šálku využijete u moře, kde vás ochrání před sluníčkem, nebo se s ní můžete naopak zahalit v případě chladnějšího počasí či v klimatizovaných prostorách.

Foto: Tomáš Rubín

Barevné bambulky můžete našít po celé délce šály, nebo jen na spodní okrajeFoto: Tomáš Rubín

Vázání se sponou

Při vázání šátků zkuste využít také hravý trik s kovovou sponou od pásku. Přivažte ji na jeden konec, aby vzniklo očko, kterým pak jednoduše protáhnete druhý konec.

Foto: Tomáš Rubín

Tenhle způsob vázání šátků možná ještě neznáteFoto: Tomáš Rubín

Rozverné třásně

Na hudební akce se vybavte příjemným nákrčníkem, který vykouzlíte z černého tílka. Ustřihněte spodní část, širokou asi půl metru, a nastříhejte její spodní část na třásně, které nejlépe vyniknou na bílém podkladu. Třásně můžete v přední části i zaplést.

Foto: Tomáš Rubín

Uzly jsou nyní velice populárníFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Vezměte vždy dva proužky a svažte je tak, aby vznikl uzlík. Další uzlíky můžete vytvořit níž, kdy opět spojíte dvě sousedící třásněFoto: Tomáš Rubín

V námořnickém stylu

Máte-li ráda námořnický styl, tahle šálka se vám zalíbí. Stačí proplést dva pruhy ustřižené z triček podle našeho fotopostupu a na konci pak pruhy sešít dohromady.

Foto: Tomáš Rubín

Podstatou je proplést dva pruhy ustřižené z různě barevných tričekFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Šálka z trička jistě přijde vhod třeba na promenádu u moře i na náplavceFoto: Tomáš Rubín

Máte oblíbené způsoby vázání šátků?

Reklama

Související témata:

Načítám