Hlavní obsah

Ze života ctihodné prostitutky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Děj se odehrává v ŘeckuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Evženie Franku je osmdesátiletá dáma. Žije v malebném městečku na severu Řecka a je uznávána jak svojí rodinou, tak i obyvateli vesnice. Co by se stalo, když by někdo odhalil pokřivenou minulost této ctihodné dámy? Co když někdo odhalí, že byla prostitutka!

Článek

Jak to všechno začalo

Chudá negramotná dívka Maritsa žila na malinkém řeckém ostrově. Spolu s manželem Thanasiem měli pět dětí - tři syny a dvě dcery. Nejstarší syn zemřel, když mu bylo šest. Po několika letech zasáhla do Maritsina života další rána - jejího manžela při rybaření pohltilo moře. Neměla peníze ani jídlo, a proto přistoupila na adopci svých dvou dětí.

Kvůli adopci se tak trápila, že brzy vážně onemocněla a zemřela. Její poslední slova směřovala k její tehdy 13leté dcerce Evženii. Řekla jí: „Evženie, musíš najít své sourozence!" A tak Evženie opouští rodný ostrov, staví se na vlastní nohy a vydává se hledat obživu do přístavu Pireus, aténského střediska zábavy.

Prostitutka z přístavu Pireus

Právě tam začíná ta černá a tajemná část její minulosti. Jako Dženy, Dženynka nebo madam Dženy je přímo jedničkou v oboru. Sex je pro ni rutinou, oddává se cizím mužům. Pracuje jako stroj a mužům se velmi líbí. Stane se však něco, co změní její život k lepšímu.

Staré časy jsou teď už dávno pryč. Už nežije v rozpadlé chatrči na malém ostrově, ani netráví večery s desítkou mužů. Je jí 80 let a každou noc se budí strachem. Co když to někdo o ní zjistí? Má to všem říct sama a rozbít tak srdce své vnučce, kterou tolik miluje? Kdo ví, třeba ještě naplní přání své matky a setká se se svými sourozenci...

O autorce

Řecká spisovatelka Chrysa Dimoulidou je autorkou deseti společenských románů. Píše také básně a scénáře. Hlavním tématem jejích příběhů je především hluboký vztah k lidem a rodině. Do češtiny román přeložila Tena Elefteriadu. Kniha Deník ctihodné prostitutky se stala řeckým bestsellerem roku 2005.

V naší soutěži, kterou jsme pro vás připravili spolu s nakladatelstvím Fragment, můžete vyhrát nejen knihu Deník ctihodné prostitutky, ale i spoustu dalších publikací! Soutěžit můžete zde.

Foto: fragment.cz

Obal knihy Deník ctihodné prostitutkyFoto: fragment.cz

Chrysa Dimoulidou: Deník ctihodné prostitutky Přeložila Tena Elefteriadu Vázaná, 328 stran, 299 Kč Vydalo nakladatelství Fragment

Reklama

Související témata:

Načítám