Hlavní obsah

Žehlení párou: Urychlí a usnadní práci? Otestovali jsme to!

Foto: Profimedia

Vyplatí se vyměnit klasickou napařovačku za parní generátor? Testovali jsme výhody žehlení párouFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde-li vám při žehlení hlavně o čas, aniž byste chtěli obětovat kvalitu, sáhněte po parním generátoru, po systémové žehličce – zkrátka žehlete párou. Alespoň tak to tvrdí výrobci. Lze jim věřit?

Článek

Novinkou mezi žehličkami jsou ty, které pracují nikoli s teplotou žehlicí plochy, ale s párou pod velkým tlakem. Jde o parní stanice, parní generátory či systémové žehličky.

Podle výrobců ušetří mnoho času, lépe se s nimi pracuje, zvládnou všelijaké záhyby a nehrozí připálení látky ani aplikací na ní…Vypadá to, že nemají žádnou „mouchu“, což jsme samozřejmě chtěli vyzkoušet!

Test žehlení pod parou

Na trhu jsme našli čtyři modely žehliček, které pracují s vysokým tlakem páry. Vyzkoušeli jsme je na běžném prádle – ručníku, utěrce, ale i hedvábné šálce, krajkové halence, elastických kalhotách, lněných kalhotách, džínách, vyšívané dečce a tričku s flitry. Ve všech případech lze žehlit i svisle, tedy i věci na ramínku.

Tefal Pro Express Total

Foto: archiv firmy

Příkon až 2400 W, stálý výstup páry 120 g/min., tlak páry 6 barů, tři volitelné režimy podle látky, délka přívodního kabelu i hadice páry 180 cm, obsah nádržky na vodu 1,8 litru, odvápňovací systém. Cena 6999 KčFoto: archiv firmy

Klady: Žehličku lze uchytit ke stanici, čili se dobře přenáší. Parní generátor je připraven k práci do dvou minut. Ovládání je intuitivní.

Samotné žehlení je rychlé a pára již na nejnižší výkon propaří z obou stran bavlněné povlečení. Žehlička velmi snadno klouže po látce, žehlení je snadné, pára je rozvedena mnoha otvory v žehlicí ploše, a tak jedním tahem zvládnete udělat hodně práce.

Zápory:Při testu nám nic práci nekomplikovalo, jestliže máte nějaké osobní zkušenosti s delším používáním, napište nám je.

Philips Perfect Care Viva

Foto: archiv redakce

Systémová žehlička GC7011, příkon 2400 W, tlak 4,2 barů, stálý výstup páry 100 g/min, nádržka 1,7 litru, odvápňovací systém. Cena 3999 KčFoto: archiv redakce

Klady:Žehlička hezky klouže, má praktický tvar. Pracuje s jedním přednastaveným programem, který se ale vypořádal s jemným materiálem i lnem a džínovinou. Na práci je žehlička připravena do dvou minut

Zápory: Je vidět, že stálý přívod páry i tlak páry je menší – práce je tedy o trochu pomalejší. Žehlička na podstavci není uchycena, i při pokládání mezi žehlením je nejméně stabilní. Nádržku na vodu nelze vyjmout, vodu musíte vylévat nakloněním celé základny i s přívodním kabelem, což jde dobře, ale ideální nám to nepřišlo.

Parní stanice Bosch Sensixx

Foto: archiv firmy

Parní stanice Sensixx B45L SilenceComfort 400, příkon 3100 W, tlak páry 6,5 baru, stálý výstup páry 120g/minutu, nastavení tří stupňů teploty a páry, délka kabelu 180 cm, odvápňovací systém. Cena 8200 KčFoto: archiv firmy

Klady:Žehličku lze na základnu pohodlně upevnit, zásobník je menší, ale dobře se s ním manipuluje, ovládání a volba teploty a tlaku je intuitivní. Na práci je připravena do dvou minut. I na nejnižší stupeň teploty a páry vyžehlíte sklady a dvojitou látku.

Zápory: Při odkládání žehličky na prkno jsme měli pocit, že je nestabilní a hadice páry ji převáží dopředu.

Jiffy Esteam

Foto: archiv firmy

Ruční steamer má příkon 625 W, s plnou nádržkou můžete žehlit 15 minut, výhradně pro práci ve svislé poloze, nemá odvápňovací systém. Cena 2980 KčFoto: archiv firmy

Klady: Steamer je vlastně varná konvice do ruky, nepatří mezi „klasické“ parní generátory, ale na cesty nebo pohotovostní žehlení věcí před odchodem z domova je skvělá, protože je rychle po ruce. Zahřeje se také do dvou minut, práce s ní je rychlá a nemusíte se bát použít ji na každý materiál. Prošla testem žehlení plisované sukně.

Zápory: Tento výrobek nelze použít pro žehlení na prkně – nesmí se naklápět, protože hrozí popálení.

Závěr: Parní generátory i systémová žehlička jsou opravdu rychlejší, ušetří čas i námahu a můžete je použít i při žehlení visících věcí. Ale je si na ně v mnoha ohledech zapotřebí zvyknout. Žehlení je „malá sauna“, prádlo je sice hladké, ale na omak působí jako vlhké a nechce se vám ho hned dát do skříně, musíte ho nechat vychladnout. Po žehlicím maratonu zespoda žehlicího prkna odkapává voda.

Chcete jednoznačný závěr? Parní generátory jsou prima pro ty, před kterými pravidelně rostou hory prádla a potřebují se s ním co nejrychleji vypořádat. Jsou skvělé pro žehlení materiálů a střihů, na kterých jste zatím nechali ruce nebo se báli na ně sáhnout. V případě, že žehlíte jen občas a méně prádla, vystačíte si i s klasickou napařovačkou.

Máte zkušenost s parním generátorem? Napište nám své zkušenosti!

Reklama

Související témata:

Načítám