Hlavní obsah

Žehličku vybírejte i podle toho, jak se o ni budete muset starat!

Foto: Profimedia

Kvalita žehličky se pozná i podle toho, jak snadno se udržujeFoto: Profimedia

Reklama

Žehličku byste si měli vybírat nejen podle toho, jak vám padne do ruky, jak si poradí s přesušeným prádlem nebo kolik stojí. Docela zásadní je také vědět, jakou práci dá její údržba.

Článek

Nová žehlička je radost, ale aby jako nová vypadala co nejdéle, měli byste si už při nákupu ohlídat pár věcí. Mezi hlavní patří rozhodně kvalita žehlicí plochy a systém odvápnění.

Žehlicí plocha

Materiálů, ze kterých jsou žehlicí plochy, je mnoho. Může jít o keramiku, nerez, ale i speciální povrchové úpravy, které vyvíjejí konkrétní výrobci – a ti si je také podle svého uvážení pojmenovávají. Vždy by to ale měl být takový materiál, který se nepoškrábe, nenapaluje, zůstává hladký a kluzný.

„Odolnost žehlicí plochy vám usnadní práci, protože se nemusíte bát přejet žehličkou po kovovém zipu, knoflíku nebo cvočku,“ říká produktový manažer Kasa Petr Štursa. Případné poškození plochy je pak skoro nemožné napravit a může se stát, že plocha postupně ztratí kluznost, a co víc, může zatrhávat citlivé materiály.

Jestliže se chystáte žehlicí plochu čistit, pak rozhodně postupujte podle doporučení výrobce. „Obecně lze poradit, abyste žehličku čistili jen přípravky speciálně k tomu určenými. Rozhodně se vyvarujte všeho, co by mohlo plochu poškrábat, ať jsou to drátěnky nebo brusné pasty. Dbejte už při praní na to, aby bylo prádlo důkladně vymácháno, protože jinak se na žehličku mohou přichytávat usazeniny z mýdla a dalších složek prášků a aviváže,“ radí Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu.

Odvápňovací systém

Jestliže nemáte extrémně tvrdou vodu, můžete do napařovací žehličky i parních systémů používat kohoutkovou vodu. Ke standardu totiž už patří to, že žehličky mají odvápňovací systémy, samozřejmě od nejjednodušších po automatické. Čím dokonalejší tento systém je, tím méně starostí budete mít. Druhy odvápnění:

  • Tlačítko na odvápnění: po zahřátí na maximum dochází k uvolnění usazeného vodního kamene otvory v žehlicí ploše.
  • Odvápňovací tyčinka: během zahřívání dochází k usazování vodního kamene na tyčince – díky menší ploše je ale potřeba tyčinku častěji vyndávat a čistit. Tyčinka obvykle funguje také jako regulátor množství páry u žehliček s manuálním nastavením páry.
  • Dvojí odvápňovací systém: některé žehličky kombinují odvápňovací tyčinku se speciální plastovou hadičkou v nádržce na vodu. Používají také speciální plast, který snižuje mineralizaci vody – ten je bezúdržbový, funguje po celou dobu životnosti spotřebiče.
  • Unikátní je patentovaný systém AntiCalc Collector, který se kombinuje s dvojím odvápňovacím systémem. Jde o sběrač, ve kterém se shromažďuje vodní kámen z vnitřní komory v žehličce. „Pokud ho chcete vyčistit, stačí sběrač vyjmout, vypláchnout pod vodou a vrátit zpět. Výhodou je jeho maximální účinnost pro dlouhodobý výkon páry a čistější prádlo,“ vysvětluje Denisa Čarná, produktová manažerka značky Tefal.

Je nutno říct, že čím méně vodního kamene, tím stabilnější parní výkon, protože kámen ucpává právě trysky páry. Pokud máte žehličku se samočisticím programem na odstranění vodního kamene, prostudujte si dobře návod na údržbu, který vám jistě výrobce přibalil. „Jak často je zapotřebí žehličku odvápnit, záleží hlavně na stupni tvrdosti vody a na tom, jak často žehlíte – nejdelší interval je jednou za rok, nejkratší jednou za měsíc,“ radí Iva Pavlousková.

Po každém žehlení byste měli nádržku s vodou vylít a žehličku skladovat postavenou „na patě“.

Jakou žehličku vybrat?

Našli jsme pro vás několik žehliček, které se budou snadno udržovat.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Tefal Ultimate FV9747E0, samočisticí deska Autoclean Catalys s Paladiem, AntiCalc kolektor, unikátní odvápňovací systém, cena: 2999 Kč. Rowenta DW6020, patentovaná odolná žehlicí plocha 3De Microsteam, dvojí odvápňovací systém (odvápňovací kazeta), cena: 1899 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Bosch Sensixx'x DA50 TDA503011P, plocha Ceranium Glissée, trojnásobná čisticí funkce a integrovaný systém anti-calc, cena: 1802 Kč. Eta Maesta, keramická plocha, samočisticí systém, funkce Anti Calc proti usazování vodního kamene, Self clean pro kompletní vyčištění vnitřního systému žehličky, cena: 999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Tefal Aquaspeed Precision 20 FV5520E0, unikátní žehlicí plocha Durilium Autoclean s nepřetržitým katalytickým čištěním, dvojitý odvápňovací systém, cena: 1799 Kč. Philips GC4885/00, plocha T–ionicGlide, funkce Calc clean s dvojím účinkem, cena: 2499 KčFoto: archiv firem

Jak se staráte o svou žehličku? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám