Hlavní obsah

Zelené stravování. Osejte truhlíky, přichází čas salátů!

Foto: Africa Studio, shutterstock.com

Listových salátů se dnes prodává mnoho druhů. Většina se jich ale dá bez problémů vypěstovat i doma na terase nebo v záhonku na zahrádceFoto: Africa Studio, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzduch dýchá jarem. Parky a zahrady se zelenají. Dostaňte i vy tuto barvu na své talíře. Vypěstujte si saláty a špenáty, které vás osvěží a omladí. Poradíme vám, jak na to.

Článek

Zelené listy salátů, polníčku, špenátu, rukoly, rokety nebo exotické mizuny vypadají na talíři lahodně. Víte, že než se dostanou k vám na stůl, mají za sebou hodiny kodrcání v kamionu a v průměru asi 1600 kilometrů? Přitom si je na jaře můžete snadno vypěstovat na zahrádce nebo v truhlících na balkoně.

Křupavý hlávkový a listový salát

Tradiční česká listová zelenina je plná céčka, áčka a éčka. V hlávkovém salátu najdeme i vápník, draslík nebo hořčík. A samozřejmě kyselinu listovou. Hlávkový salát můžete vysévat přímo na záhony nebo si ho předpěstovat v květníku/pařeništi a potom rozsadit na záhony.

Aby se vytvořily velké hlávky, vysazujte rostliny asi 25 cm od sebe. Chutné, tvrdé a svěží hlávky vám vyrostou v kypré a dobře živené půdě. Čím rychleji salát poroste, tím lahodnější bude. Nezapomeňte hojně zalévat, protože když má salát málo vody, jsou jeho listy tuhé a hořké.

Foto: Rawpixel.com, shutterstock.com

Zelenina je většinou náročná na vodu. Potřebuje stálou vlhkost. Zalévejte ji ale až večer nebo brzy ráno, aby listy nespálilo slunceFoto: Rawpixel.com, shutterstock.com

Zelené listy lákají slimáky. Hlavně po dešti. Proto vyjděte na zahradu a sbírejte je, případně plžům zamezte přístup k salátům, například kolem hlávek nasypte skořápky nebo písek. Salát může napadnout salátová plíseň, to se stává v době, kdy na jaře hodně prší a vzduch je vlhký. Napadané rostliny hned likvidujte.

Salát k řezu vydrží déle

Vedle hlávkového salátu si můžete vypěstovat i listový salát k řezu. Ten nevytváří srdíčka, ale listy se postupně odřezávají. Výhodou je, že potřebuje menší prostor. Vysévat ho můžete kolem záhonů nebo do prostoru mezi další zeleninu. Listový salát k řezu vám dobře vzejde i v truhlících na městském balkoně. Utrhávejte vždy vnější listy, uvnitř se budou utvářet další. Zajistíte si tak dlouhodobou sklizeň.

Saláty, ať už hlávkové nebo listové, sklízejte nejlépe časně ráno, když je na nich ještě rosa. Vybírejte si ty, které mají pevné a hezky tvarované hlávky a zdravé listy. Hlávky řežte ostrým nožem těsně pod spodními listy.

Špenát jako pro Pepka námořníka

Ač není špenát plný železa, jak se vědci dlouho domnívali, obsahuje jiné hodnotné vitaminy a minerály, například A, B, C, vápník, hořčík a draslík.

Vypěstujete ho jednoduše na záhonech nebo v truhlících. Pro balkonové pěstování vybírejte drobnější odrůdy, například baby špenát, který má jemné a lahodné listy.

Foto: NataSnow, shutterstock.com

Věříme tomu, že děti pak budou milovat i takovou zeleninu, nad kterou by se jinak ošklíbalyFoto: NataSnow, shutterstock.com

Špenát můžete vysévat od března až do září. Jen v parných letních měsících vybíhá rychle do květu, v této době mu vybírejte spíše stinná stanoviště. Libovat si bude v polostínu a vyhovovat mu bude kyprá vlhká půda.

Nevysévejte na suchá a větrná stanoviště. Špenát je citlivý na hnojivo, proto nikdy nepřihnojujte a nevysévejte do právě pohnojené půdy. Stejně jako u salátu hlídejte lačné slimáky, kterým špenát chutná. Kromě slimáků mohou špenát napadnout mšice, jejichž přirozeným predátorem je slunéčko sedmitečné. Špenát hojně zalévejte. Při sklizni ulamujte jednotlivé listy, další budou dorůstat.

Mizuna, roketa a polníček

Nádherný mix salátů si vypěstujte, když na záhony vysejete rukolu, roketu, polníček kozlíček nebo mizunu. Všechny tyto listové zeleniny vám dobře porostou i v truhlících na balkoně. Jsou nenáročné a každá z nich chutná jinak.

Rukolu nebo roketu jste už určitě chutnali, má výraznou chuť, mizuna má šťavnaté a aromatické listy a používá se v asijské kuchyni, polníček kozlíček je jemný a lahodný. Listovou zeleninu vysévejte asi 2 cm hluboko a zhruba 10 cm od sebe. Pravidelně zalévejte.

Sklízet můžete už mladé drobné listy. Jsou výborné do salátů nebo jako ozdoba na těstoviny, rizota a pizzu. Použít je můžete i do smoothies.

Načítám