Hlavní obsah
2,9
(231)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

I když vařím ráda, ke konci roku si chci po všech těch rodinných sešlostech odpočinout od velkého vaření. Naštěstí existují recepty, jako jsou tradiční jihočeské zelňáky. Nenechte se ale mýlit – není to žádná z nouze ctnost. Zkuste je a uvidíte, jak jsou návykové.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Budete potřebovat:
  • 400 g kysaného zelí
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g sádla
  • 80 g škvarků
  • 1 lžička kmínu
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Nechte povolit sádlo při pokojové teplotě. Vymačkejte vodu z kysaného zelí a překrájejte ho na kratší nudličky. Škvarky také nakrájejte nadrobno.

02.

Do mísy prosejte mouku, přidejte vymačkané zelí, sádlo a škvarky a vypracujte tužší, ale tvárné těsto.

03.

Předehřejte troubu na 180 °C. Z těsta vyválejte placku asi 1 cm vysokou a přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Posypte kmínem a opepřete.

04.

Pečte asi 20 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, nakrájejte na čtverečky a podávejte jako pohoštění k pivu a vínu.

Můj tip: Z těsta můžete před pečením vykrájet různé tvary.

A jak zpracováváte nejraději zelí vy?

Související témata:

Načítám