Hlavní obsah

Zelňáky z kvašeného zelí

Hodnocení:
(205)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

I když vařím ráda, ke konci roku si chci po všech těch rodinných sešlostech odpočinout od velkého vaření. Naštěstí existují recepty, jako jsou tradiční jihočeské zelňáky. Nenechte se ale mýlit – není to žádná z nouze ctnost. Zkuste je a uvidíte, jak jsou návykové.

Ingredience pro:
1 plech
Budete potřebovat:
  • 400 g kysaného zelí
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g vepřového sádla
  • 80 g škvarků
  • 1 lžička kmínu
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

Krok 1: Nechte povolit sádlo při pokojové teplotě. Vymačkejte vodu z kysaného zelí a překrájejte ho na kratší nudličky. Škvarky také nakrájejte nadrobno.

Krok 2: Do mísy prosejte mouku, přidejte vymačkané zelí, sádlo a škvarky a vypracujte tužší, ale tvárné těsto.

Krok 3: Předehřejte troubu na 180 °C. Z těsta vyválejte placku asi 1 cm vysokou a přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Posypte kmínem a opepřete.

Krok 4: Pečte asi 20 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, nakrájejte na čtverečky a podávejte jako pohoštění k pivu a vínu.

Můj tip: Z těsta můžete před pečením vykrájet různé tvary.

A jak zpracováváte nejraději zelí vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC
31. 12. 2018

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.