Článek
Postup
Krok 1: Připravte si všechny ingredience.
Kachna jako taková je naprosto bez práce, takže zbude čas na domácí karlovarské knedlíky i voňavé kořeněné zelí
Krok 2: Kachnu ze všech stran osolte a okmínujte. Vložte ji prsy nahoru do pečicího sáčku, podlijte troškou vody, uzavřete a do sáčku udělejte nahoře několik dírek, aby mohla unikat pára. Pytlíky koupíte v drogerii, supermarketu i na internetu, ale pokud je neseženete, klidně dejte kachnu do velkého pekáče s víkem. Pečte asi dvě hodiny při 180 °C doměkka. Pomalejší, ale chutnější varianta je maso péct na 120 °C klidně i přes noc.
I tradiční jídla můžete vylepšit moderními vychytávkami – v pečicím sáčku se maso rovnoměrněji propeče a nemusíte ho podlévat
Krok 3: Nyní se pusťte do zelí: najemno pokrájenou cibulku nechte pozvolna změknout na troše sádla (použila jsem kachní, které jsem z masa odřízla před pečením), zasypejte ji cukrem a nechte zkaramelizovat. Poté vmíchejte nakrouhané zelí, oloupaná a na plátky pokrájená jablka, sůl, ocet a koření. Zalijte vínem a 500 ml vody a pod pokličkou duste. Když je zelí skoro měkké, zasypejte ho moukou (zahušťování můžete samozřejmě vynechat) a duste ještě alespoň 10 minut. Na závěr dolaďte solí, octem či cukrem.
Červené zelí s jablky, sladkým kořením a červeným vínem je důstojným doprovodem kachní pečínky
Krok 4: Rohlíky pokrájejte na kostičky a buď nechte oschnout na vzduchu, nebo je dejte na chvíli do trouby ke kachně, aby ztvrdly. Žloutky prošlehejte se solí, mlékem, rozpuštěným máslem, moukou a muškátem.
Kostičky pečiva můžete nechat oschnout na vzduchu nebo jim trochu pomoct v troubě
Krok 5: Touto směsí zalijte připravené kostičky pečiva. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu.
Karlovarský knedlík není žádná věda, když víte, jak na to
Krok 6: Opatrně vmíchejte i nasekanou petržel a z bílků ušlehaný sníh. Z hmoty pak na pruhu potravinářské fólie vytvořte dvě šišky, zabalte je jako bonbon a po stranách zauzlíkujte.
Válečky vytvarujte rovnou na fólii, v níž se budou i vařit. Nebojte se, knedlíkům nic neudělá!
Krok 7: Knedlíky vařte 25 minut, v polovině je pomocí vařečky otočte. Po vyndání je ihned několikrát propíchejte vidličkou, aby unikla pára. Z fólie pak knedlíky stačí vybalit až před krájením.
Knedlíky po uvaření ihned propíchejte vidličkou, aby unikla pára a zůstaly hezky nadýchané
Krok 8: Když je kachna měkká, odstraňte pytlík nebo odklopte víko pekáče a pečte ještě asi 30 minut odkrytou, aby se hezky opekla kůrčička. Podávejte se zelím, knedlíky a výpekem.
Na závěr kachnu dopečte odkrytou, aby měla kůrčičku přesně podle vaší chuti
Tři kousky si dávají jen ti, co už dopoledne ujídali!
Co bývá k jídlu na Boží hod u vás?