Hlavní obsah

Hodobožová kachna s domácím karlovarským knedlíkem a zelím

Hodnocení:
(36)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
2 hodiny 30 minut
Náročnost
nízká

Pozvěte rodinu či kamarády na poctivý hodobožový oběd a pochutnejte si spolu na perfektně připravené kachně. Opovažte se ji ale odbýt kupovanou přílohou! Tato příležitost si žádá domácí karlovarský knedlík a voňavé zelí s jablky. Uvidíte, že s naším receptem se vám všechno povede na jedničku!

Ingredience pro:
6 porcí
Na kachnu
  • 1 chlazená kachna
  • sůl
  • celý kmín
Na karlovarský knedlík
  • 7 včerejších rohlíků
  • 150 ml mléka
  • 3 vejce
  • 50 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1/2 lžičky soli
Na zelí
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 2 lžíce cukru
  • 1 hlávka červeného zelí
  • 2 lžíce octa
  • 2 jablka
  • 100 ml červeného vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 6 hřebíčků
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny ingredience.

Foto: Eva Malúšová

Kachna jako taková je naprosto bez práce, takže zbude čas na domácí karlovarské knedlíky i voňavé kořeněné zelí

Krok 2: Kachnu ze všech stran osolte a okmínujte. Vložte ji prsy nahoru do pečicího sáčku, podlijte troškou vody, uzavřete a do sáčku udělejte nahoře několik dírek, aby mohla unikat pára. Pytlíky koupíte v drogerii, supermarketu i na internetu, ale pokud je neseženete, klidně dejte kachnu do velkého pekáče s víkem. Pečte asi dvě hodiny při 180 °C doměkka. Pomalejší, ale chutnější varianta je maso péct na 120 °C klidně i přes noc.

Foto: Eva Malúšová

I tradiční jídla můžete vylepšit moderními vychytávkami – v pečicím sáčku se maso rovnoměrněji propeče a nemusíte ho podlévat

Krok 3: Nyní se pusťte do zelí: najemno pokrájenou cibulku nechte pozvolna změknout na troše sádla (použila jsem kachní, které jsem z masa odřízla před pečením), zasypejte ji cukrem a nechte zkaramelizovat. Poté vmíchejte nakrouhané zelí, oloupaná a na plátky pokrájená jablka, sůl, ocet a koření. Zalijte vínem a 500 ml vody a pod pokličkou duste. Když je zelí skoro měkké, zasypejte ho moukou (zahušťování můžete samozřejmě vynechat) a duste ještě alespoň 10 minut. Na závěr dolaďte solí, octem či cukrem.

Foto: Eva Malúšová

Červené zelí s jablky, sladkým kořením a červeným vínem je důstojným doprovodem kachní pečínky

Krok 4: Rohlíky pokrájejte na kostičky a buď nechte oschnout na vzduchu, nebo je dejte na chvíli do trouby ke kachně, aby ztvrdly. Žloutky prošlehejte se solí, mlékem, rozpuštěným máslem, moukou a muškátem.

Foto: Eva Malúšová

Kostičky pečiva můžete nechat oschnout na vzduchu nebo jim trochu pomoct v troubě

Krok 5: Touto směsí zalijte připravené kostičky pečiva. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu.

Foto: Eva Malúšová

Karlovarský knedlík není žádná věda, když víte, jak na to

Krok 6: Opatrně vmíchejte i nasekanou petržel a z bílků ušlehaný sníh. Z hmoty pak na pruhu potravinářské fólie vytvořte dvě šišky, zabalte je jako bonbon a po stranách zauzlíkujte.

Foto: Eva Malúšová

Válečky vytvarujte rovnou na fólii, v níž se budou i vařit. Nebojte se, knedlíkům nic neudělá!

Krok 7: Knedlíky vařte 25 minut, v polovině je pomocí vařečky otočte. Po vyndání je ihned několikrát propíchejte vidličkou, aby unikla pára. Z fólie pak knedlíky stačí vybalit až před krájením.

Foto: Eva Malúšová

Knedlíky po uvaření ihned propíchejte vidličkou, aby unikla pára a zůstaly hezky nadýchané

Krok 8: Když je kachna měkká, odstraňte pytlík nebo odklopte víko pekáče a pečte ještě asi 30 minut odkrytou, aby se hezky opekla kůrčička. Podávejte se zelím, knedlíky a výpekem.

Foto: Eva Malúšová

Na závěr kachnu dopečte odkrytou, aby měla kůrčičku přesně podle vaší chuti

Foto: Eva Malúšová

Tři kousky si dávají jen ti, co už dopoledne ujídali!

Co bývá k jídlu na Boží hod u vás?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama