Hlavní obsah

Jak nahradit kávu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Blednička - nevlastní sestra souchotinFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

11. díl - Nemoci byly, jsou a budou. Jen se každou chvíli léčí něčím jiným. A po čem sahaly naše babičky a prababičky? Nejen po bylinkách, jak se dozvíte z dnešního dílu.

Článek

Léčivé thé zabíralo i na obzvlášť obávanou chorobu, tzv. bledničku. Že nevíte, co to je?

Blednička jest obyčejně nemoc, která má za základ silné odměšování krve. V krvi se rozmnožila bílá krevní tělíska, znamení, že v ní bylo obsaženo velmi mnoho jedovatých látek. Bílá krevní tělíska jsou jinými slovy žiravé buňky, které mají za úkol bacily a jiné nepřátele zdraví stráviti nebo pro člověka neškodnými učiniti. Po vyplnění jejich úlohy, tj. jakmile jest člověk zdráv, zaniknou samy sebou, podobně jako v úle trubci jsou zničeni, jakmile vykonali svůj úkol.

V tomto případě jest hlavně hleděti na správné mísení krve, což docílíme čistou potravou, pohybem na čerstvém vzduchu a pečlivým pěstěním kůže. Týdně 2 až 3 horké koupele celého těla, po koupeli pocení, pak chladnou koupel. V létě časté sluneční lázně. Také koupání v řece nebo v rybníku koná dobré služby. Jsou-li studené nohy, vzíti denně jednu nebo dvě teplé koupele nohou půl hodiny a pak studenou vodou omýti.

Vegetariánská strava jest pro tuto nemoc nejlepší. V létě zvláště dáti přednost požívání ovoce a zeleniny. Chemické silící prostředky, jako železitý sirup a jiné medicíny, nic neprospívají. V ovoci a zelenině jest obsaženo dosti železa. Pohybovati se hodně na slunci. Horský vzduch jest lepší. Pěstování sportu. Pěstovati tělocvik nebo jiná gymnastická cvičení. Vše, co tělo stahuje, jako šněrovačka, gumové podvazky atd., jest odstraniti.

Skvělá náhrada kávy

Místo kávy pití thé, obsahující výživné sole, a sice z listů jahodových, malinových, ostružinových, pampelišky, řeřichy potoční, řebříčku přesličky a meruzalky červené. Toto thé, přidáme-li trochu citronové šťávy a osladíme-li cukrem nebo medem, jest velice dobrý nápoj. Místo citronové šťávy může se též dáti mléko. Toto thé nahradí úplně kávu a jest při tom následkem v něm obsažené rostlinné kyseliny krev čistící prostředek.

Opakuje-li se blednička častěji a je-li spojena s kašlem, jest radno pohlížeti na tuto nemoc vždy velmi vážně. Následkem toho se také říká, že blednička jest nevlastní sestrou souchotin.

Reklama

Související témata:

Načítám