Hlavní obsah

Zhubnete díky dietě podle krevních skupin? Zjišťovali jsme to!

Foto: nenetus, shutterstock.com

Existuje teorie, že by se skladba jídelníčku každého člověka měla odvíjet od jeho krevní skupiny. Vysvětlíme vám princip!Foto: nenetus, shutterstock.com

Reklama

Vhodné a nevhodné potraviny, doporučené pohybové aktivity i náchylnost k nemocem. To všechno se prý odvíjí od typu krevní skupiny. Co z toho je pravda? Zjišťovali jsme!

Článek

Diet a různých dietologických doporučenípro zdraví či linii je na desítky, možná stovky. Ta podle typu krevní skupiny je založená, jak už sám název napovídá, na tom, jestli jste nositeli krevní skupiny A, B, AB, či 0, které mají odlišnou chemickou strukturu.

Jednotlivé krevní skupiny se liší v antigenech – ty odpovídají jejich názvům, jen „nulka“ nemá antigen žádný. Jakmile do organismu vstoupí cizí antigen, imunitní systém aktivuje tvorbu protilátek, které cizorodou látku navážou na sebe a umožní tak její zničení.

„Popsaná reakce se nazývá aglutinace, jinak shlukování. Když jsou buňky, viry nebo bakterie aglutinovány, lepí se dohromady a vytvářejí shluk, což usnadňuje jejich likvidaci. Dieta podle krevních skupin je zjednodušeně založena na tvrzení, že bílkoviny některých potravin se shlukují s bílkovinami na povrchu červených krvinek, a to v závislosti na jejich konkrétních antigenech, tedy na krevní skupině,“ uvádí známá specialistka přes výživu Margit Slimáková.

Krev není voda

Zakladatel diety Dr. D’Adamo tak obdobnou odezvu popisuje mezi krví a přijímanou potravou. Zastánci diety tak tvrdí, že krevní skupina mimo jiné určuje vaši náchylnost k chorobám (ano, jistá souvislost je dokázána), je vodítkem k tomu, jaké potraviny byste měli jíst – a nejen při hubnutí, obecně pro celkově dobrý zdravotní stav.

A nejen to, také prý ovlivňuje, jaký sport či pohybová aktivita je pro vás vhodná, jelikož chemické struktura je klíčovým faktorem vaší energetické hladiny a efektivity, s jakou spalujete kalorie.

Foto: nd3000, shutterstock.com

Krevní skupině A by měla prospívat hlavně zeleninaFoto: nd3000, shutterstock.com

„Zakladatelům tohoto stylu stravování oponují vědecké výzkumy, jejichž výsledky ukazují, že se sice v potravě vyskytují látky způsobující aglutinaci, ovšem ne vždy reagují specificky s konkrétní krevní skupinou. Přímá spojitost ,krevní skupina – dieta – zdraví` tak zatím prokázána nebyla a z praxe vím, že tento výživový směr opravdu nemusí příznivě ovlivnit zdraví každého,“ vysvětluje Petra Šarmová z webu Prirodnicestou.

Foto: Endla, shutterstock.com

AB i 0 se na skladbě oběda shodnou. Mělo by převažovat masoFoto: Endla, shutterstock.com

Ano, či ne? Odpověď není jednoduchá

Řídit se touto dietou však může být prospěšné, i když to nemusí mít spojitost s vaší krevní skupinou. Podle Margit Slimákové jde o to, že uvedená doporučení jsou založena na konzumaci skutečných potravin, jež jsou opakem běžné stravy, která je složena z vysoce průmyslově upravovaných jídel.

„Strava podle krevních skupin stojí jako jakýkoli jiný výživový směr na vnějších pravidlech. Jestliže vám tato pravidla přijdou smysluplná a láká vás nyní tímto směrem jít, jistě pro vás taková cesta může mít prospěch,“ vysvětluje Petra Šarmová.

„Podle mého osobního názoru však nejvíce svému zdraví prospějete, když se učíte vnímat jeho skutečné potřeby. Být vnímavý a otevřený signálům svého těla a podle toho upravovat svůj jídelníček i množství snězeného jídla. Bez toho je v jakémkoli výživovém směru možné ,zabloudit` a vytvářet ve svém těle nerovnováhu,“ dodává Petra Šarmová.

Podle jakých zásad či doporučení se stravujete vy?

Reklama

Načítám