Hlavní obsah

Zhubněte při vaření. Jde to!

Foto: Thinkstock

I při vaření se dá zhubnoutFoto: Thinkstock

Reklama

Aerobic ani podobná cvičení vás nelákají, na hrdinství v posilovně není čas a rotoped je jen váš „němý sluha" na odložené oblečky? Jestli přesto chcete shodit nějaké to kilo, zkuste si zacvičit při vaření! Zabijete hned tři mouchy jednou ranou. Ušetříte čas, protáhnete a zformujete tělo a ještě připravíte mňamku pro celou rodinu. Takový trénink se vyplatí, ne?

Článek

Nejčastější výmluvou žen, proč nemohou zhubnout, je nedostatek času. Není kdy připravovat zdravá jídla, není kdy chodit cvičit, když kolem doma pobíhají malé děti nebo vás práce tolik vysiluje, že večer ulehnete na gauč a raději si odpočinete, než se zvednout a jít si zacvičit. Vařit ale musíme všichni. Proč nespojit příjemné s užitečným? Svou kuchyň můžete jednoduchým způsobem proměnit ve svou osobní posilovnu. Ukážeme vám, jak na to!

Posilujeme při vaření

Kuchyň je skvělým místem pro posilování. Zvedání hrnců, ohýbání se, natahování se pro nádobí, míchání, hnětení, strouhání... spolehlivě nahradí zvedání činek ve fitness centru. Samotný pohyb po kuchyni, obzvlášť když není malá a rafinovaně si v ní nachystáte jednotlivé překážky, vás může připravit o požehnané množství kiloujoulů. Při jednoduchém vaření je to asi 970 za hodinu, při rafinovanějších receptech ještě mnohem více.

Pokud si chcete udělat trochu propracovanější trénink, budete muset pozměnit váš cvičební prostor. Tady jsou základní rady:

Lýtka, záda, stehna

Zatímco lenivcům odborníci radí, aby si vše dobře promysleli, než si kuchyň pořídí, vy se tentokrát musíte řídit opačnými radami. Takže zapomeňte na kořenky ve výšce očí, stejně jako praktické poličky, kam akorát dosáhnete. Ideální je rozmístit nádobí do horních a spodních šuplíků. Čím více se budete natahovat a nebo ohýbat, tím účinnější trénink bude. Pokuste se také setrvávat v jedné poloze a při ohybech rotovat v bocích a případně pánví. Kombinaci následujících dvou cviků provádějte minimálně pětkrát za sebou a střídejte je.

Podřepy – Při podřepech, kdy se pro něco ohýbáte, se snažte mít záda rovná. Tím posílíte nejen svaly bederní, ale zapojí se i čtyřhlavý sval stehenní a podkolenní šlacha jako při klasickém squotu (dřepu).

Vytahování se – Pokud se budete natahovat po jakékoli surovině, nezapomeňte se vypnout až na špičky. Tím si protáhnete a posílíte lýtkové svaly.

Foto: Thinkstock

Kuchyňskou linku můžete použít jako cvičební plochuFoto: Thinkstock

Paže a ramena

Úžasné k procvičení rukou a ramen je míchání. Vydáváte při něm mnohem větší sílu. Proto jsou ke cvičení vhodná jídla, která se zahušťují a dlouho a intenzivně míchají nebo hnětou. Stále se snažte, aby jídlo, které vaříte, odpovídalo zdravému životnímu stylu. Inspirací vám může být jídelníček zde. Pokud níže uvedené činnosti na utužení svalů paží neprovádíte, zkuste si alespoň pořídit těžší nádobí. Ruce tak budete namáhat více.

  • Míchání ve vzduchu – Když si chcete ještě více posílit paže, zkuste občas pánev nebo hrnec nadzvednout a míchat jídlo ve vzduchu. Pozor jen na to, abyste se nespálili.
  • Ruční šlehání – Zapomeňte také na mixéry. Kdykoli je to možné, šlehejte ručně, jako to dělaly naše babičky. Vajíčka, tvaroh, pomazánky a podobně.
  • Strouhání–Skvělým tréninkem pro paže je i ruční strouhání, při kterém zapojíte zejména svaly bicepsu, ale také triceps, který často u žen bývá ochablý. Při zdravém životním stylu se najde řada druhů ovoce a zeleniny, které se musí takto upravit.
  • Vychytávka pro zápěstí–Pro předloktí a zápěstí je dobrý sekáček na maso nebo zeleninu.

Zlepšení rovnováhy

I v kuchyni se dá držet balanc. Stačí, když si občas stoupnete na jednu nohu a chvíli setrváte v tomto stavu. Nohy můžete pravidelně střídat. Výdrž by měla být asi pět až deset sekund. Pokud nezvládáte zpočátku udržet stabilitu, přidržte se kuchyňské linky.

Využijte čekací dobu

Při vaření jsou chvíle, kdy musíte čekat, až se něco dodělá, povaří, změkne. Mezitím se dá čas vyplnit cíleným pohybem. Zkuste třeba kliky, při kterých se opíráte o kuchyňskou desku, nohy jsou mírně rozkročené a vzdálené tak, abyste byli v napětí. Jsou to lehčí kliky než ty klasické. Můžete také zkoušet různá rotační cvičení s nohama na místě. Schválně, kam až dosáhnete? Ale pozor, podlaha musí být suchá, neklouzavá!

Foto: Thinkstock

Při vaření se můžete pěkně protáhnoutFoto: Thinkstock

Na posílení nohou a zadečku jsou nejlepší výpady. Vezměte si do každé ruky jednu pánev, stoj je vzpřímený na šířku ramen. Jednou nohou vykročte dopředu a mírně do strany. Došlápněte na patu a jděte dolů tak hluboko, až se téměř dotýkáte kolenem druhé nohy podlahy. Krok je tak dlouhý, aby holeň přední nohy byla kolmo k podlaze. Pohyb nahoru vykonávejte tak, že těžiště mírně posuňte k přední noze a plynule se zvedněte a zároveň přinožte zadní nohu. To samé opakujte na druhou nohu. Ideální počet opakování je 10 až 15 po třech sériích.

Podobné cvičení se dá praktikovat v podstatě kdekoli. Stahování hýždí, dřepy, výpony, to vše jde třeba i u žehlení. Takže jestli nemáte čas, peníze ani parťáka, který by vás někam vytáhl, zkuste náš domácí trénink. Výhodou je, že cvičit můžete kdykoli a v oblečení, které je vám příjemné. Doma se nemusíte stydět ani předvádět.

Reklama

Související témata:

Načítám